Kursplan för

Aktiviteter i dagligt liv för personer med demens - förutsättningar och stödinsatser, 7,5 hp

Daily Life Activities for Persons with Dementia - Conditions and Support, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Kurskod
2QA045
Kursens benämning
Aktiviteter i dagligt liv för personer med demens - förutsättningar och stödinsatser
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Arbetsterapi 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
Beslutande organ
Styrelsen för utbildning
Datum för fastställande
2009-03-06
Reviderad av
Styrelsen för utbildning
Senast reviderad
2016-06-30
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2009

Särskild behörighet

Kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng inom hälso- och sjukvård. Alternativt yrkesexamen inom hälso- och sjukvård om minst 180 högskolepoäng varav/samt minst 15 högskolepoäng i vetenskaplig teori och metod. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska B och Engelska A (med lägst betyget Godkänd).

Mål

Studenten ska efter genomgången kurs ha fördjupad kunskap om förutsättningar för aktivitet och delaktighet hos personer med demenssjukdom i mild till måttligt svår fas, och för hur dessa förutsättningar kan identifieras och understödjas i olika typer av interventioner. Vidare ska studenten ha fördjupad kunskap om metoder för att upptäcka, bedöma och förstå förutsättningar för aktivitet och delaktighet hos personer med demenssjukdom. Studenten ska också kunna diskutera och kritiskt granska teoretisk och empirisk kunskap inom kursens område samt argumentera för hur denna kunskap relaterar till den egna professionen.

Efter genomgången kurs skall studenten självständigt kunna
• Reflektera över och teoretisera kring vilken betydelse konsekvenserna av en demenssjukdom kan ha för den enskilde individen (person med demens, närstående) och kring förutsättningarna för aktivitet och delaktighet hos personer med demenssjukdom
• Värdera och kritiskt granska metoder för att identifiera, bedöma och förstå förutsättningar för aktivitet och delaktighet hos personer med demenssjukdom.
• Reflektera över och teoretisera kring hur aktivitet och delaktighet hos personer med demenssjukdom kan understödjas i intervention
• Välja ut, värdera och kritiskt granska möjliga åtgärder för att stödja personer med demens och deras närstående samt åtgärdernas mål, genomförande och konsekvenser/effekter i relation till det egna kliniska verksamhetsområdet.

Innehåll

Kursen fokuserar specifikt på den situation som personer med demens i mild till måttligt svår fas befinner sig i vad gäller dagliga livets aktiviteter i hem och samhälle. Eftersom dessa personer i regel bor kvar i eget boende, ofta med få formella störinsatser men med tilltagande begränsningar i dagligt liv, har kunskapen om deras resurser och behov varit bristfällig. Innehållet i denna kurs fokuserar därför på deras förutsättningar till aktivitet och på hur stöd kan ges. Kursen baseras på den forskning som bedrivits under de senaste 10 åren vid Sektionen för arbetsterapi, NVS, och på övrig internationell forskning inom området.
Tematiska områden (etiska aspekter ingår i alla):
• Aktivitetsförmåga och medvetenhet vid demens
• Demenssjukas egna strategier och resurser
• Samspel mellan personen med demens och omgivningen
• Insatser för att stödja närstående resp personen med demens
• Anpassning av miljön
• Teknik och hjälpmedel för personer med demens
• Bedömningsmetoder relaterade till kursens innehåll

Arbetsformer

Kursen består av tematiska moment och studenterna arbetar dels självständigt , dels i studiegrupper. Pedagogiken är inspirerad av problembaserat lärande. Kursens upplägg är således baserat på resursföreläsningar i kombination med en variation av aktiverande arbetsformer såsom grupparbeten och seminarier där de studerande lär av varandra, casemetodik och klinisk tillämpning. Även individuella skriftliga uppgifter ingår. Instruktioner till de självständiga och gruppbaserade problemorienterade uppgifterna presenteras i en studiehandledning. Lärarna har en vägledande, utmanande och stödjande funktion. För att underlätta kommunikationen mellan kursdeltagarna och mellan kursdeltagare och lärare kommer den webbaserade plattformen Ping-pong att användas.

Examination

Examinationsformerna är dels formativa, dvs. utvärdering under kursens gång, dels summativa, dvs. utvärdering av kursens innehåll. Den formativa examinationen sker genom aktivt deltagande i seminarieredovisningar, både individuella och i grupp. För att få godkänt på uppgifterna krävs att den studerande aktivt deltagit i lösandet av uppgifterna och i såväl skriftlig som muntlig presentation/diskussion av dessa. Två individuella skriftliga examinationsuppgifter (summativa) ingår i kursen, baserade på fördjupning i valda områden av kursinnehållet och relevant litteratur, inkluderande kritisk diskussion av möjlig tillämpning. Rapporterna ska tillsammans omfatta samtliga lärandemål i kursen och de ska presenteras och diskuteras i ett seminarium tillsammans med lärare och kurskamrater. Den examinerande läraren betygsätter de skriftliga rapporterna inkluderande även bedömning av den muntliga presentationen och diskussionen.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
Omtentamen sker vid maximalt fem tillfällen.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och gavs för sista gången HT09. Kursen är ersatt med annan kurs och examination erbjuds enligt riktlinjer i kursplanen för 2QA081.

Övriga föreskrifter

Kursen utvärderas enligt riktlinjer fastslagna av Styrelsen för utbildning.

Undervisningsspråk: svenska

Litteratur och övriga läromedel

Rekommenderad litteratur

Andersson, B I slutet av minnet finns ett annat sätt att leva : Agneta Ingberg om sitt liv med Alzheimers sjukdom.
Bjoerneby, S; Topo, P; Holthe, T Technology, Ethics and Dementia : A guidebook on how to apply technology in dementia care.
DeBaggio, T Losing my mind : An intimate look at life with Alzheimer's
Graff, M Effectiveness and efficiency of community occupational therapy for older people with dementia and their caregivers.
Nygård, Louise Demenssjukdomar : tidiga insatser i hemmet med fokus på ensamboende i eget hem.
Nygård, Louise; Winblad, Bengt The Health economics of dementia : Asessing ADL/IADL in persons with dementia
Om demens : [klinisk bild, utredning, vård och omvårdnad, konfusionstillstånd, genetik och biokemi, patologi, minnesfunktioner, vardagslivets aktiviteter, sexualitet och demens, frågor om tvång och självbestämmande, hälsoekonomi] Armanius Björlin, Gunilla
Schulz, R Handbook on Dementia caregiving. : Evidence-based interventions for family caregivers.
Socialstyrelsen Nationella riktlinjer för vård och omsorg om personer med demens.
Teknik för människor med demens - Etiska perspektiv på beslutsfattandet. Mäki, O; Topo, P; Rauhala, M; Jylhä, M
Topo, P; Östlund, B Dementia, Design and Technology : Time to get involved
Vikström, Sofia Supporting persons with dementia and their spouses' every day occupations in the home environment
Villemoes Soerensen, L Everyday life and social relations in home-living patients with mild Alzheimer's disease and their caregivers : Quantitative and qualitative analyses.
Wong-Henriksen, K "Siden blir det vel vere...?" : Naerbilder av mennesker med aldersdemens
Öhman, Annika Navigating in a changing world : Experiences of everyday life from the perspective or persons with cognitive impairment or dementia
Örulv, L Fragile identities, patched-up worlds. : Dementia and meaning-making in a social interaction