Äldres hälsa, 15 hp
Health in the Elderly, 15 credits- Kurskod
- 2QA103
- Kursens benämning
- Äldres hälsa
- Hp
- 15 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Klinisk medicinsk vetenskap
- Nivå
- Avancerad nivå, har endast kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
- Beslutande organ
- Styrelsen för utbildning
- Datum för fastställande
- 2010-03-19
- Reviderad av
- Styrelsen för utbildning
- Senast reviderad
- 2017-05-02
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2014
Särskild behörighet
Minst 120 hp inom vilka det ska ingå en kandidat- eller yrkesexamen inom hälso- och sjukvård. Alternativt en socionomexamen. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten:
- visa förståelse för ekonomiska och politiska förutsättningar för hälsa och livskvalitet på äldre dagar, såväl i ett nationellt som globalt perspektiv
- visa fördjupad förståelse för betydelsen av samverkan mellan olika personalkategorier och ökad kunskap om teamarbete
- kunna urskilja och analysera olika tvärvetenskapliga perspektiv på preventiva och rehabiliterande insatser för äldre människor
- visa fördjupad förståelse för komplexiteten vid rehabilitering av äldre patienter
- kunna självständigt värdera rörelse- och aktivitetsbegränsningar utifrån kunskap om normalt åldrande liksom om somatiska och psykiatriska sjukdomar
- kunna planera och redogöra för yrkesspecifika åtgärder i hälsobefrämjande, funktionsbevarande och rehabiliterande syfte
- visa färdighet i att delegera arbetsuppgifter och i att vägleda annan personal om förhållningssätt kring rehabilitering
Innehåll
Fokus läggs på normalt åldrande ur biologisk, psykologisk och social synvinkel liksom på äldres villkor ur ett folkhälsoperspektiv. Vikten av hälsopromotion belyses.
Vanligt förekommande sjukdomar hos den åldrande människan och därav följande funktionshinder studeras varvid särskild tonvikt läggs på den komplexitet som ofta uppstår då en individ drabbas av flera hälsoproblem. Olika bedömningsinstrument analyseras och deras användningsområden diskuteras. Preventiva och rehabiliterande åtgärder penetreras, liksom specifika rehabiliteringsprogram.
Samarbete mellan olika yrkesgrupper betonas och samverkansformer mellan hälso- och sjukvård samt socialtjänst belyses.
Psykiska problem såsom depression lyfts fram och stor vikt läggs vid hur man närmar sig personer med demens. Anhörigas roll som vårdare diskuteras.
Arbetsformer
I kursen ingår olika typer av arbetsformer såsom föreläsningar, seminarier, arbete utifrån uppgifter, litteratursökning och rapportskrivande. Samtliga i kursen ingående moment utgår ifrån att problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivit tar ansvar för sitt lärande.
Examination
Examination av kursen utgörs av en skriftlig gruppuppgift, som redovisas och granskas i seminarieform. För betyget Godkänd krävs aktivt deltagande i gruppens arbete samt individuellt ansvar för redovisning vid seminariet.
Vidare krävs godkänd redovisning av övriga studieuppgifter. Obligatorisk närvaro gäller vid samtliga seminarier. I händelse av frånvaro utförs extra skriftlig uppgift efter överenskommelse med kursansvarig.
Student som ej är godkänd efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT16. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT18 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Undervisningsspråk: svenska.
Litteratur och övriga läromedel
Stockholm : Natur och kultur, 2000 - 313, [1] s. ISBN:91-27-06613-4 (inb.) LIBRIS-ID:8348366 Sök i biblioteket
Stockholm : Natur och kultur, 2003 - 191, [1] s. ISBN:91-27-07397-1 (inb.) LIBRIS-ID:9160284 Sök i biblioteket
1. uppl. : Stockholm : Liber, 2013 - 167 s. ISBN:9789147114030 LIBRIS-ID:14677097 Sök i biblioteket
Lund : Studentlitteratur, 2002 - 377 s. ISBN:91-44-01452-X LIBRIS-ID:8352948 Sök i biblioteket