Sjukvårds- och näringslivsmanagement för blivande läkare, del 2, 15 hp
Health care and business management for future medical doctors, part 2, 15 credits- Kurskod
- 2QA209
- Kursens benämning
- Sjukvårds- och näringslivsmanagement för blivande läkare, del 2
- Hp
- 15 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Övriga ämnen
- Nivå
- Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för lärande, informatik, management och etik
- Beslutande organ
- Styrelsen för utbildning
- Datum för fastställande
- 2012-01-31
- Reviderad av
- Styrelsen för utbildning
- Senast reviderad
- 2016-06-30
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2012
Särskild behörighet
120 hp från läkarprogrammet samt kursen Sjukvårds- och näringslivsmanagement för blivande läkare, del 1. Därutöver krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska B och Engelska A med godkänt betyg.
Mål
Det övergripande syftet med kursen är att förbereda blivande läkare för att kunna leda, förbättra och påverka hälsa och välstånd utöver direkt patientverksamhet. För att kunna vara effektiv och göra nytta i dessa roller måste man utveckla sina kunskaper, färdigheter och förhållningssätt inom kunskapsområden som tidigare täckts under del 1. Syftet med just denna kurs är att kunna omsätta dessa kunskaper i praktiskt arbete genom ett projektarbete.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna förstå och applicera följande lärandemål:
1. Tillämpa ett aktivt ledarskap (i rollen som projektledare) som bidrar till projektets framgång, projektmedlemmarnas individuella utveckling och ökar samverkan inom och utanför gruppen.
2. Förstå hur grupper skapas, utvecklas och faller sönder, identifiera komponenter i gruppens dynamik som hindrar eller bidrar till gruppens utveckling, ge och ta emot feedback, och vid behov lösa konflikter och utmaningar, allt för att föra en grupp framåt mot ett gynnsamt slutresultat.
3. Leda ett projekt genom att:
a. Strukturera arbetsmetodik, tidsplan, ”milestones”, och ”deliverables” på ett sätt som tar hänsyn till kontextens dynamik.
b. Hantera eventuella problem och uppkomna utmaningar genom att identifiera alternativa möjligheter och testa nya lösningar.
c. Sammanställa slutrapport och presentation av ”key findings” och "next steps" för ”key holders”.
Innehåll
Denna kurs är en direkt fortsättning på kursen "Sjukvårds- och näringslivsmanagement för blivande läkare, del 1". Den här kursen är projektfokuserad, där studenterna kommer att ges projektplatser, och kontinuerlig handledning, inom ämnesrelaterad forskning, offentlig och privat hälso- och sjukvård, biomedicinsk industri samt statliga verk och myndigheter. Ett antal av dessa projektplaceringar kommer att vara utanför Sverige för att bredda kursens internationella verksamhet och nätverksbyggande. Kursen arbetar efter en studentcentrerad pedagogisk modell, där handledning, stödseminarier och litteraturstudier kopplas till och fördjupas i själva projektarbetet för att deltagarna ska kunna uppnå kursens lärandemål. De 3 olika momenten har valts utifrån kursens lärandemål och integreras under kursen.
Arbetsformer
Kursens olika moment syftar till att träna gruppinteraktion, aktivt kunskapssökande, kritisk reflektion och problemlösning utifrån ett evidensbaserat förhållningssätt. Kursen består av ett längre projektarbete med kunskapsstöd i form av lärarstödd projekthandledning, stödseminarier, och litteraturstudier. Projektarbetet kommer att redovisas inför en bedömningsgrupp. Opposition på annat projektarbete ingår i kursen. Kursen innehåller moment av ”peer-to-peer”-återkoppling. Möten och återkoppling sker både fysiskt och i elektronisk form. Projektarbetet utförs på ort och arbetsplats där projektplacering sker. Ett antal av dessa projektplaceringar kan komma att ske utanför Sverige.
Vid frånvaro från obligatoriska delar sker kompensation i samråd med kursledningen.
Examination
På grund av kursens natur och för att möjliggöra en formativ examination finns det vissa delar som kräver aktivt deltagande. Dessa delar inkluderar seminarier direkt kopplade till projektarbete och interaktiva case seminarier. Frånvaro från dessa moment ersätts med en uppgift som i lika stor utsträckning bidrar till att uppnå kursens lärandemål innan kursens slut.
Moment 1-3 examineras genom muntlig och skriftlig redovisning/presentation samt opposition på annat projektarbete.
För VG på hel kurs krävs VG på samtliga kursmoment.
Begränsning av antal projektinlämningar: Vad gäller projektarbetet finns rätten att revidera och lämna in rapporten vid ytterligare fem tillfällen. Om projektgruppen genomfört sex underkända inlämnade versioner ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats. Som tentamenstillfälle räknas de gånger gruppen lämnat in en reviderad version av rapporten till examinerande lärare.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT12. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT17 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Projektarbetet kommer att ske på svenska såtillvida inte projektarbetet sker i annat land.
Litteratur och övriga läromedel
Karlstad : TUK förlag, 2007 - 221 s. ISBN:978-91-976217-1-7 (inb.) LIBRIS-ID:10454507 URL: Omslagsbild Sök i biblioteket
Berkeley, Calif. : New Riders, cop. 2008 - ix, 229 s. ISBN:978-0-321-52565-9 LIBRIS-ID:10643290 Sök i biblioteket
3., [rev.] ed. : Thousand Oakes, Calif. : SAGE, cop. 2010 - vii, 151 s. ISBN:978-1-4129-7515-5 (pbk.) LIBRIS-ID:11679351 Sök i biblioteket