Äldres hälsa ur ett interprofessionellt perspektiv, 15 hp
Ageing and Health From an Interprofessional Perspective, 15 credits- Kurskod
- 2QA255
- Kursens benämning
- Äldres hälsa ur ett interprofessionellt perspektiv
- Hp
- 15 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Övriga ämnen
- Nivå
- Avancerad nivå, kursens fördjupning kan inte klassificeras
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
- Beslutande organ
- Styrelsen för utbildning
- Datum för fastställande
- 2016-02-04
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2016
Särskild behörighet
Minst 120 hp inom vilka det ska ingå en kandidat- eller yrkesexamen inom hälso- och sjukvård. Alternativt en socionomexamen. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- diskutera olika faktorer som påverkar hälsa och livskvalitet hos äldre personer, med stöd av vetenskapligt underlag och annan relevant litteratur utifrån ett bio-psyko-socialt perspektiv
- redogöra för den egna yrkesrollen och kompetensområdet i relation till andra professioner samt reflektera över hur olika professioner kan bidra till äldres hälsa.
- skapa en plan för en interprofessionell och hälsofrämjande intervention riktat till en äldre individ eller grupp och argumentera för denna utifrån ett evidensbaserat perspektiv.
- analysera komplexa företeelser som samsjuklighet hos äldre och reflektera över konskevenser för rehabilitering, inkluderat bemötande och samverkan.
- utifrån uppsatta rehabiliteringsmål presentera förslag på vägledning och arbetsfördelning i relation till andra professioner och vårdpersonal samt diskutera dess möjligheter och begräsningar i relation till författningen om delegering av arbetsuppgifter.
- identifiera utmaningar med och möjligheter till interprofessionell samverkan och diskutera det i relation till målet optimal hälsa för äldre.
Innehåll
Fokus läggs på ett hälsofrämjande förhållningssätt och evidensbaserat arbetssätt. Kursen belyser normalt åldrande och äldres villkor ur ett bio-psyko-socialt perspektiv. Vanligt förekommande sjukdomar hos den åldrande människan och därav följande funktionshinder studeras och särskild tonvikt läggs på den komplexitet som ofta uppstår då en individ drabbas av flera hälsoproblem. Hälsoprofessionernas olika roller samt teamarbete, organisation och samverkansformer mellan hälso- och sjukvård samt socialtjänst belyses. Kognitiva sjukdomar liksom bemötande av personer med demens belyses, anhörigas situation och roll diskuteras.
Arbetsformer
I kursen är i huvudsak distansbaserad med olika typer av arbetsformer såsom inspelade föreläsningar och annan media, e-seminarier, arbete utifrån uppgifter, litteratursökning och rapportskrivande. Ett fåtal fysiska träffar ingår, dessa är obligatoriska. Samtliga i kursen ingående moment utgår ifrån ett frågestyrt och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande.
Examination
Examinationen sker genom en skriftlig fördjupningsuppgift samt muntlig redovisning, inlämning och redovisning av studieuppgifter. Utöver detta krävs aktivt deltagande i grupparbeten och obligatoriska moment (kursträffar). I händelse av frånvaro utförs extra skriftlig uppgift efter överenskommelse med kursansvarig.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examenstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examenstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle. Som examenstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Examenstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examenstillfälle.
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts.
Övriga föreskrifter
Undervisningsspråk: svenska.
Litteratur och övriga läromedel
Rekommenderad litteratur
Vetenskapliga artiklar tillkommer.
Stockholm : Natur och kultur, 2000 - 313, [1] s. ISBN:91-27-06613-4 (inb.) LIBRIS-ID:8348366 Sök i biblioteket
Stockholm : Natur och kultur, 2003 - 191, [1] s. ISBN:91-27-07397-1 (inb.) LIBRIS-ID:9160284 Sök i biblioteket
1. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2012 - 242 s. ISBN:978-91-44-07045-2 LIBRIS-ID:13555521 Sök i biblioteket