Kursplan för

Akut och kronisk smärta hos barn och vuxna, 7,5 hp

Acute and Chronic Pain in Children and Adults, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Kurskod
2SP041
Kursens benämning
Akut och kronisk smärta hos barn och vuxna
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Omvårdnad 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
Beslutande organ
Programnämnd 9
Datum för fastställande
2013-11-05
Reviderad av
Utbildningsnämnden NVS
Senast reviderad
2020-02-14
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2014

Särskild behörighet

Totalt minst 180 högskolepoäng inom vilka det ska ingå en yrkes- eller kandidatexamen inom hälso- och sjukvård. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska B och Engelska A (med lägst betyget Godkänd).

Mål

Kursens övergripande mål är att studenten efter kursens slut skall ha kompetens för att med ett professionellt förhållningssätt kunna tillgodose barns, ungdomars och vuxnas omvårdnadsbehov vid akut och kronisk smärta.

Efter genom gången kurs skall studenten kunna:
- teoretisera kring smärtans uppkomst, utveckling samt smärtbehandlingens olika mekanismer
- analysera och värdera psykologiska och kulturella aspekter på smärtupplevelser
- analysera aktuell farmakologi och behandlingsprinciper vid akuta och kroniska smärttillstånd
- analysera aktuell icke-farmakologisk och psykologisk behandling
- tillämpa olika smärtskattningsinstrument
- utvärdera och dokumentera interventioner i samband med olika smärttillstånd

Innehåll

Kursens innehåll utgår från aktuell forskning om smära och smärtlindring och bearbetar fysiologi, farmakologi, icke-farmakologiska metoder, interventioner, analys, dokumentation och utvärdering av omvårdnadsåtgärder hos människor med akut och kronisk smärta.

Arbetsformer

Undervisningen utgår från ett problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande. De arbetsformer som används är föreläsningar, seminarier och diskussionsgrupper. De studentaktiverande arbetsformerna syftar dessutom till att integrera utbildningens kunskapsfält till ett vetenskapligt förhållningssätt genom aktivt kunskapssökande, problemlösning och kritisk reflektion.

Studierna kommer till största delen att bedrivas via den Webbaserade plattformen PingPong. Det innebär att studenten deltar i nätbaserade gruppdiskussioner med övriga kursdeltagare, föreläsare och kursledare. I kursen ingår också en individuell uppgift.

Examination

Formativ examination sker genom bedömning av studentens förmåga till aktivt deltagande i seminarium och webbdiskussioner samt förmåga till reflektion utifrån relevant kurslitteratur.

Summativ examination sker genom en skriftlig individuell studieuppgift med utgångspunkt från ett patientfall från studentens kliniska erfarenhet samt muntlig redovisning i grupp grundad på tidigare genomförda diskussioner i PingPong.

Seminarier är obligatoriska. Vid frånvaro ankommer det på studenten att tillsammans med kursledarna att diskutera konsekvenserna av frånvaron och vilka kompletterande uppgifter som erfordras för att studenten ska erhålla betyget godkänd.

Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Student som saknar godkänt resultat efter tre genomförda examinationstillfällen kan erbjudas att gå om moment eller kurs ytterligare en gång. Detta gäller i mån av plats.

Om studenten genomfört sex underkända examinationer ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit i räknas inte som examinationstillfälle. Hemexamination som har öppnats via lärplattform räknas som utnyttjat examinationstillfälle även om examinationen inte lämnats in.

För sent inlämnade examinationsuppgifter beaktas ej. Studenter som inte lämnat in i tid hänvisas till omtentamenstillfället.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT14. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT21 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Smärta hos barn och ungdomar Olsson, Gunnar L.; Jylli, Leena
Nilsson, Stefan Procedural and postoperative pain management in children : experiences, assessments and possibilities to reduce pain, distress and anxiety
Smärta och smärtbehandling Werner, Mads; Leden, Ido
Jakobsson, Ulf Långvarig smärta
Linton, Steven James Att förstå patienter med smärta
Perspektiv på komplementär medicin : medicinsk pluralism i mångvetenskaplig belysning Eklöf, Motzi