Kursplan för

Att utvecklas till tandläkare 4, 3 hp

To become a dentist 4, 3 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT10 , HT15 , HT17 , HT18 , HT20 , HT21
Kurskod
2TL026
Kursens benämning
Att utvecklas till tandläkare 4
Hp
3 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Odontologi 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för odontologi
Beslutande organ
Programnämnd 10
Datum för fastställande
2010-06-30
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2010

Särskild behörighet

Ma D, Fy B, Ke B och Bi B.

Mål

Kursen består av 3 moment Moment 1 Samhällsodontologi I (Community dentistry I) 1 hp Den studerande skall efter genomgången kurs kunna - redogöra för hur tandvården i Sverige är rättsligt reglerad, organiserad och finansierad - identifiera likheter och olikheter mellan tandvården, nationellt och internationellt, ur organisatorisk och epidemiologisk synvinkel - förklara och värdera hur organiserad tandvård kan förebygga sjukdom genom riktade insatser mot grupper av individer snarare än mot individen Moment 2 Samhällsodontologi II (Community dentistry II), 1,3hp. Den studerande skall efter genomgången kurs kunna - beskriva och använda samt värdera metoder för att utvärdera och kvalitetssäkra sin framtida tandvårdsverksamhet - förstå och analysera principer för populationsinriktad tandvård och vårdprioritering - förklara och värdera den teoretiska grunden för förändring av attityder via kunskapsförmedling - redogöra för, förklara och praktisera rättsodontologiska principer i den dagliga tandvårdsverksamheten. Moment 3 Teamsamverkan II (Teamwork II) 0,7 hp. Den studerande skall efter genomgången kurs kunna - samarbeta med en tandteknikerstudent om en gjuten konstruktion på en gemensam patient - förstå och förklara tandteknikerns arbete vid framställningen av den gjutna konstruktionen - samarbeta med en tandhygieniststudent om en gemensam patient med parodontal sjukdom - förstå att god kommunikation i det interprofessionella samarbetet med en tandtekniker och en tandhygienist, är en förutsättning för ett lyckat resultat.

Innehåll

Moment 1 Samhällsodontologi I (Community dentistry I) 0,8 hp Kursen kommer, utgående från de för tandvården aktuella författningarna, att diskutera pratiska tillämpningar i den kliniska situationen. Vidare kommer för tandvården viktiga epidemiologiska begrepp att definieras och sättas i relation till tandhälsovårdsarbetet på individ- och gruppnivå. Moment 2 Samhällsodontologi II (Community dentistry II), 1,5 hp Föreläsningar och övningar i utvärdering och kvalitetssäkring av tandvårdsverksamhet. Fortsatt diskussion om hälso- och tandvårdsarbetet på individ- och gruppnivå inklusive metoder för attitydförändringar. Tandvårdens roll i samband med patienters missbruk (tobak, alkohol, narkotika) kommer att beröras i samband med föreläsningarna. Ett avsnitt i kursen handlar om rättsodontologi och tandvårdens intyg i olika situationer. Moment 3 Teamsamverkan II (Teamwork II) 0,7 hp Kursen innehåller kliniska samarbetsprojekt mellan tandläkar-/tand- teknikerstudenter och tandläkar-/tandhygieniststudenter som tillsammans utför olika tandvårdsmoment på gemensamma patienter. Tyngd läggs på de kommunikativa samverkansaspekterna.

Samhällsodontologi 1, 0.8 hp

Betygsskala: GU

Samhällsodontologi 2, 1.5 hp

Betygsskala: GU

Teamsamverkan 2, 0.7 hp

Betygsskala: GU

Arbetsformer

Moment 1 och 2 Föreläsningar, seminarier, grupparbeten och falldiskussioner. Moment 3 Gemensam terapiplanering och behandling av patienter.

Examination

Moment 1 och 2 Kursen avslutas med en tentamen. Seminarier o gruppdiskussioner/redovisningar är obligatoriska. Studiebesök (planeras bl a vid Hållpunkt Maria) skall genomföras under terminen efter individuell överenskommelse med ansvarig tandläkare är obligatorisk. Moment 3 Gemensam redovisning av behandlingsgång och resultat, skriftligt och i seminarieform. Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen Om studenten inte blir godkänd får studenten ytterligare 2 försök, med i första hand förnyad skrivuppgift. Därefter rekommenderas studenten gå om kursen, och ges ytterligare 3 tentamenstillfällen. Är studenten inte godkänd efter 6 försök ges inte någon mer kursplats på kursen. (HF 6 kap. 11a§).

Övergångsbestämmelser

Om kursen läggs ner eller genomgår större förändringar erbjuds examination enligt tidigare litteraturlista och lärandemål högst ett läsår efter genomförd revision/nedläggning.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Rekommenderad littertur

Allebeck, Peter; Diderichsen, Finn; Theorell, Töres Socialmedicin och psykosocial medicin
Hemlösas ohälsa ur ett socialmedicinskt perspektiv Halldin, Jan
Järvholm, B; Olofsson, C Försäkringsmedicin
Rothman, Kenneth J. Epidemiology : an introduction