Kursplan för

Oral radiologi 3, 3 hp

Oral Radiology 3, 3 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT11 , HT14 , HT15 , HT17 , HT18 , HT21
Kurskod
2TL035
Kursens benämning
Oral radiologi 3
Hp
3 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Odontologi 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för odontologi
Beslutande organ
Programnämnd 10
Datum för fastställande
2011-07-06
Reviderad av
Utbildningsnämnden DENTMED
Senast reviderad
2022-03-24
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2021

Särskild behörighet

För tillträde till kursen krävs att samtliga kurser på termin 1 till 4, samt kursen Klinisk odontologi 3 är godkända.

Student som underkänts på den kliniska färdighetsträningen till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig att återuppta den kliniska färdighetsträningen först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.

Mål

Kunskap och förståelse
Studenten ska kunna:

  • utifrån patientens orala och allmänna hälsotillstånd, göra en helhetsbedömning av en patients behov av berättigad röntgenundersökning av tänder och käkar.
  • utifrån vetenskapliga utvärderingar och forskningsresultat, samt beprövad erfarenhet, bedöma val av lämplig röntgenmetod för att kunna besvara radiologiska frågeställningar på patienter.
  • visa fördjupad kunskap om och förmåga att analysera röntgenstrålningens biologiska effekter, samt värdera och tillämpa olika metoder för att optimera röntgenstråldos till patient vid intraoral- och panoramaröntgenbildtagning.
  • värdera och tillämpa olika metoder avseende strålskydd, för att reducera röntgenstråldos till patient, personal och medföljande personer vid intraoral- och panoramaröntgenbildtagning.
  • bedöma och värdera bildkvalitet samt reflektera över dess betydelse för röntgendiagnostik.
  • tillämpa innebörden av gällande föreskrifter från Strålsäkerhetsmyndigheten vid röntgenbildtagning på patient och med ansvar för kvalitetsledning.
  • visa kunskap om hur mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer kan uppmärksammas vid radiologisk anamnes och undersökning.
  • visa kunskap om och förståelse för produkter och material som används inom radiologi i tandvården och miljöpåverkan av dessa.
  • visa kunskap om utveckling av nya bildgivande metoder och dess tillämpningar.
  • visa kunskap om indikationer för datortomografi med CBCT-teknik, CBCT-teknikens grunder och vad som ses i tredimensionella bilder av tänder och käkar.

Färdighet och förmåga
Studenten ska kunna:

  • i intraorala röntgenbilder samt panoramabilder, självständigt granska och analysera normalanatomiska strukturer samt patologiska förändringar i tänder, käkar och omgivande vävnader, samt i ett skriftligt utlåtande ge relevanta diagnosförslag på de radiografiska fynden.
  • bedöma när remiss behöver skickas till specialist inom radiologi för utvidgad undersökning. 
  • utföra röntgenbildtagning av tänder och alveolarutskott med digital intraoral teknik samt kunna utföra relevant bildbehandling.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
Studenten ska kunna:

  • uppvisa en klinisk mognad med ett professionellt förhållningssätt mot patienter och kollegor såväl muntligt som skriftligt.
  • visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.

Innehåll

Kursen är uppdelad i två moment:

Radiologisk panoramateknik, 1.5 hp

Betygsskala: GU

I kursavsnittet radiologisk panoramateknik ges fördjupad utbildning i röntgenstrålningens egenskaper och biologiska verkan, strålskydd samt strålskyddsförordningar särskilt tillämpliga för panoramateknik. Prekliniska och kliniska övningar genomförs för panoramaröntgenundersökningar, samt övningar i tolkning av normal röntgenanatomi och patologiska förändringar beträffande tänder, käkar och ansiktsskelett i panoramaröntgenbilden.

Fördjupad klinisk diagnostisk radiologi, 1.5 hp

Betygsskala: GU

Föreläsningar och seminarier ges bland annat angående värdering av diagnostiska metoder, bildkvalité samt tolkning av normalanatomi och patologiska förändringar i intraorala och panoramaröntgenbilder.

I samband med varje kliniskt pass genomförs diskussioner angående urvalskriterier och indikationer inför intraoral och panoramaröntgenbildtagning på patient. Klinisk tjänstgöring genomförs med intraoral och panoramaröntgenundersökning på patient med tolkning av normalanatomi och patologiska förändringar i röntgenbilder från genomförd röntgenundersökning, samt utlåtandeskrivning.

Arbetsformer

Radiologisk panoramateknik, 1.5 hp
Föreläsningar, seminarier, självstudier med webbaserat material (t.ex. film, webbkurs, självtest), muntlig examination (enskilt och i grupp).
 
Fördjupad klinisk diagnostisk radiologi, 1.5 hp
Föreläsningar, seminarier, grupparbete, självstudier med webbaserat material samt preklinisk och klinisk färdighetsträning.
 
Seminarier, webbkurs och preklinisk/klinisk färdighetsträning är obligatoriska. 

Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Examination

Radiologisk panoramateknik, 1.5 hp

  • Skriftlig examination
  • Skriftliga inlämningsuppgifter

 Fördjupad klinisk diagnostisk radiologi, 1.5 hp

  • Skriftlig examination
  • Skriftliga inlämningsuppgifter
  • Strukturerat praktiskt prov

För båda momenten gäller:
För godkänt resultat krävs även närvaro vid obligatoriska utbildningsinslag.

Parallellt med Oral radiologi 3 är det möjligt att genomföra panoramaundersökningar på patient, enligt särskilt program. För att erhålla intyg för tillstånd att inneha och använda panoramaröntgenutrustning med nominell spänning som kan överstiga 75 kilovolt, måste studenten vara godkänd på genomgången panoramakurs med examination och ha genomfört godkänd panoramabildtagning med bildtolkning och diagnostik på minst 6 patienter. Genomförandet av panoramabildtagningen skall vara slutfört innan utbildningen avslutas på termin 10.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen.  Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Avbryta den kliniska färdighetsträningen:
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students kliniska färdighetsträning om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När den kliniska färdighetsträningen avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på den kliniska delen av kursen. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till att återuppta klinisk färdighetsträning på denna kurs. Kunskapskontroller inom handlingsplan begränsas till tre tillfällen.

Övergångsbestämmelser

Kursen ges för sista gången HT22 och läggs därefter ner. Examination enligt denna kursplan ges sista gången HT23 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Oral radiology : principles and interpretation White, Stuart C.; Pharoah, Michael J.

Strålsäkerhetsmyndigheten

Strålsäkerhetsmyndighetens föreskrifter
Websida: www.stralsakerhetsmyndigheten.se

Rekommenderad litteratur

Oral radiologi Gröndahl, Hans-Göran; Ekestubbe, Annika; Lilja, Agneta
Petrén, Ture; Carlsöö, Sven Anatomi för tandläkarstuderande och tandläkare
Whaites, Eric Essentials of dental radiography and radiology