Kursplan för

Gerodonti, 4,5 hp

Geriatric Dentistry, 4,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT11 , VT15 , HT15 , HT17 , HT18 , HT19 , HT21
Kurskod
2TL037
Kursens benämning
Gerodonti
Hp
4,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Odontologi 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för odontologi
Beslutande organ
Progrmnämnd 10
Datum för fastställande
2011-07-06
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2011

Särskild behörighet

Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.

Mål

Kursen innehåller två moment. Moment I: Det normala åldrandet och dess odontologiska konsekvenser, 2,5 högskolepoäng (The normal aging and related odontological consequenses) Vid kursmomentets slut ska studenterna kunna • beskriva (redogöra för) det normala åldrandet; biologiskt, psykologiskt och socialt, och de odontologiska konsekvenserna av detta • utifrån ett professionellt förhållningssätt beskriva och skapa en trygg behandlingssituation för den åldrande patienten • utreda, behandla och prognosbedöma sjukdomar i munhålan hos åldrande patienter • sätta in lämpliga profylaktiska insatser till en åldrande patient och • bedöma när det är aktuellt att remittera. Moment II: Den sköra äldre patienten - patienter med särskilda behov, 2,0 högskolepoäng (The frail older patient - patients with special needs) Vid kursmomentets slut ska studenterna kunna • bedöma behovet av särskilt omhändertagande av geriatriskt sjuka patienter inom tandvården och munvårdens betydelse i omvårdnaden • känna till samhällets regler för stöd till omvårdnadsberoende patienter • bedöma och hantera konsekvenserna för den åldrande patienten av sjukdom och handikapp ur odontologisk synpunkt (sociala, fysiska, psykiska och odontologiska aspekter ) • individanpassa en god tandvård för den sjuka åldrande patienten med hänsyn till vars och ens särskilda behov och förutsättningar • inneha kunskap och förståelse för samverkan mellan medicinska och odontologiska faktorer för patienter med särskilda behov och kunna integrera denna kunskap i prognosbedömningen av det enskilda patientfallet.

Innehåll

Moment I: Det normala åldrandet belyses i en föreläsningsserie. Studenten skriver en redogörelse för sitt odontologiska omhändertagande av en oberoende äldre patient, ”fallbeskrivning”. Ett godkänt fall ska ha en tydlig prognostisk inriktning och förslag på alternativa behandlingar utifrån olika scenarier. Feed-back ges både av kurskamrater och lärare. Moment II: Föreläsningsserie om den sköra och omvårdnadsberoende patienten i tandvården. Auskultationer vid tand- och munvård på sjuka och omvårdnadsberoende äldre.

Det normala åldrandet och dess odontologiska konsekvenser, 2.5 hp

Betygsskala: GU

Det normala åldrandet belyses i en föreläsnings- och seminarieserie. Ett webb-baserat patientfall studeras i grupp och redovisas i halvkursseminarium där feed-back ges både av kurskamrater och lärare. Varje fall ska belysas ur de perspektiv som tagits upp under höstens föreläsningar.

Den sköra äldre patienten-patienter med särskilda behov, 2.0 hp

Betygsskala: GU

Föreläsningsserie om den sköra och omvårdnadsberoende patienten i tandvården. Auskultationer med möjlighet till eget kliniskt arbete på sjuka och omvårdnadsberoende äldre under personlig handledning. En reflektion över arbetet görs efteråt, i form av loggbok.

Arbetsformer

Moment I: Föreläsningar. Seminarium och skriftlig redovisning av omhändertagande av äldre patient som studenten behandlar/behandlat på vuxenkliniken. Skriftliga redovisningar kontrolleras med ”Urkund”. Moment II: Föreläsningar. Auskultationer både i uppsökande tandvård via hembesök och nödvändig tandvård via klinik alternativt hembesök. Seminarier kring odontologiskt omhändertagande av patienter med särskilda behov.

Examination

Moment I: Fallbeskrivning som är obligatorisk. Moment II: Skriftlig tentamen. Muntlig examination avseende patienter med särskilda behov. Begränsning av antal provtillfällen Om synnerliga skäl föreligger som hindrar studenten att genomföra fallbeskrivningen under T9, kan fallet göras under T10. Den uteblivna feed-backen från kurskamrater kompenseras genom samtal med kursansvarig. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan studenten deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar registreras inte studentens resultat för kursen/moment i Ladok. Student som ej är godkänd efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle. Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle. Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU tillfälle på denna kurs.

Övergångsbestämmelser

Om kursen läggs ner eller genomgår större förändringar erbjuds examination enligt tidigare litteraturlista och lärandemål högst ett läsår efter genomförd revision/nedläggning.

Övriga föreskrifter

Avbryta den kliniska färdighetsträningen Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students kliniska färdighetsträning om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När den kliniska färdighetsträningen avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på den kliniska delen av kursen. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till klinisk färdighetsträning på denna kurs. Behörighet Student som underkänts på den kliniska färdighetsträningen till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig att återuppta den kliniska färdighetsträningen först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.Kursutvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

Moment 1 Obligatorisk litteratur

Ahlborg, Bitte; Alborn, Bo; Andersson, Jan Munhälsa på äldre dagar : handbok för vårdpersonal Lundberg, Janne; Kraft, Eva
Fastbom, Johan Äldre och läkemedel
Mat och kostbehandling för äldre : problem och möjligheter Karlström, Brita; Andersen, Merethe
Munvård inom vård och omsorg Andersson, Pia; Öhrn, Kerstin
Nordenram, Gunilla; Nordström, Göran Äldretandvård
Thorslund, M; Wånell, S-E Åldrandet och äldreomsorgen

Moment 1Rekommenderad litteratur

Dehlin, Ove; Rundgren, Åke Geriatrik
Fastbom, Johan Äldre och läkemedel
Kragh, A Äldres läkemedelsbehandling : orsaker och risker vid multimedicinering
Lamster, Ira B, Northridge, Mary E (Eds.) Improving oral health for the elderly. An interdisaciplinary approach
Mat och kostbehandling för äldre : problem och möjligheter Karlström, Brita; Andersen, Merethe
Munvård inom vård och omsorg Andersson, Pia; Öhrn, Kerstin
Nordenram, Gunilla; Nordström, Göran Äldretandvård

Moment 2 Obligatorisk litteratur

Scully, Crispian; Dios, Pedro Diz; Kumar, Navdeep Special care in dentistry : handbook of oral healthcare

Moment 2 Rekommenderad litteratur

Vårdprogram Onkologiskt Centrum Regionalt vårdprogram.
Göteborg : Onkologiskt centrum i västra sjukvårdsregionen, 1988-
Libris: 4108637
ISSN: 1100-1070
: Vårdprogram / Onkologiskt centrum, Västra sjukvårdsregionen

Leksell, Eva Muntips : råd för barn med behov av särskild munomsorg
Munhälsa : sjukdom och funktionshinder : kortfattad vägledning Ahlborg, Bitte; Sellgren, Marie-Louise
Munnen - en del av kroppen : tillsyn i västra Götaland och Halland med inriktning på munvård för barn och ungdomar med funktionshinder