Kursplan för

Examensarbete i odontologi, 30 hp

Degree Project in Odontology, 30 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT13 , VT15 , VT16 , VT18
Kurskod
2TL043
Kursens benämning
Examensarbete i odontologi
Hp
30 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Odontologi 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för odontologi
Beslutande organ
Programnämnd 10
Datum för fastställande
2012-11-15
Reviderad av
Utbildningsnämnden Dentmed
Senast reviderad
2015-10-13
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2016

Särskild behörighet

...

Mål

Kursen syftar till att studenten utvecklar sina kunskaper, färdigheter och sitt vetenskapliga förhållningssätt inom området odontologi både basvetenskapligt och kliniskt, genom att genomföra och redovisa ett självständigt vetenskapligt arbete.

När kursen är genomförd och godkänd kan studenten
 

  • Visa kunskap och förståelse inom forskning- och utvecklingsområdet odontologi, såväl som specifik kunskap för valt fördjupningsämne
  • Definiera och formulera vetenskapliga frågeställningar, samt diskutera studiedesign och metod i förhållande till en vetenskaplig problemställning
  • Visa förmåga att göra forskningsetiska bedömningar i sitt eget vetenskapliga arbete
  • Söka i vetenskapliga databaser, samla in och extrahera relevanta publikationer samt kritiskt granska, värdera, och sammanfatta innehållet för den vetenskapliga frågeställningen i det egna projektet
  • Planera, genomföra och skriftligt redovisa ett examensarbete utifrån givna tidsramar
  • Visa förmåga att skriftligt och muntligt presentera det egna vetenskapliga examensarbetet
  • Granska och opponera på andras vetenskapliga arbeten
  • Värdera eget vetenskapligt arbete i relation till andras arbeten inom området
  • Visa insikt om vetenskapens roll för samhällsutvecklingen och identifiera ytterligare behov av kunskap inom valt fördjupningsämne
  • Visa förståelse om evidensbaserad vetenskap och dess betydelse för det framtida arbetet som tandläkare

Innehåll

Kursen genomförs under fem terminer.

År 3. Termin 6: Projektplanering.
Val av projekt samt framställning under handledning av detaljerad projektplan för valt projekt. Planen presenteras vid ett planeringsseminarium där en person från styrgruppen för examensarbetet och handledaren deltar. En två-dagars miniforskarutbildningskurs och ett KIB-ledd seminarium om vetenskapliga sökstrategier hålls under detta år.
 
År 4: Praktiskt arbete med halvtidsrapport.
Genomförande av valt vetenskapligt projekt under handledning. Framställning och presentation av progressrapport vid en halvtidskontroll med en litteraturöversikt över valt fördjupningsområde.
 
År 5: Självständigt arbete med projektarbete, färdigställande av projektet samt opponering och försvar av det vetenskapliga arbetet.
I kursens avslutande fas skriver studenten, under handledning, en rapport enligt KI:s riktlinjer för examensarbeten, och presenterar projektets resultat, dels muntligt, dels i form av en skriftlig rapport. I projektredovisningen ingår också att studenten ska agera opponent på en annan students examensarbete. Vidare ska studenten göra en skriftlig reflektion över genomförandet av kursen samt vilka examensmål för tandläkarutbildningen som uppfylls.

Arbetsformer

Kursens arbetsformer utgörs av att planera, genomföra och redovisa ett självständigt vetenskapligt arbete. Arbetet ska skrivas på engelska.
 
Undervisningen bygger på miniforskarutbildningskurs, självstudier, egen reflektion, handledning och seminarier.
 
Miniforskarutbildningskursen och samtliga seminarier inom kursen är obligatoriska.
 
Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsmoment kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Examination

Examensarbetet skall skrivas på engelska. Examinationen sker enligt följande:

År 3, termin 6: Projektplanering.
Projektplanen skall innehålla en beskrivning av examensarbetet. Där skall ingå bakgrund till projektet, frågeställning, plan för praktiskt arbete inklusive material och metoder, etiska överväganden, tidsplan samt referenser som studenten skall inhämta. Studenten redovisar projektplanen muntligt och skriftligt vid ett seminarium där en representant från styrgruppen för examensarbetet och handledaren deltar.
 
År 4: Praktiskt arbete med halvtidsrapport.
Studenten redovisar dels delar av den skriftliga rapporten (en litteraturöversikt som kommer att utgöra del av introduktion samt material och metoder), dels den praktiska delen av examensarbetet med en godkänd progress- och aktivitetsrapport, där studentens egen roll i arbetet samt tidsplan framgår, vid ett seminarium.
 
År 5: Självständigt arbete med projektarbete, färdigställande av projektet samt opponering och försvar av projekt.
Projektarbetet examineras med 1) en skriftlig rapport inklusive en skriftlig reflektion; 2) en muntlig presentation vid examinationsseminarium med en annan student som opponent; 3) en opposition på en annan students examensarbete. Bedömning sker i enlighet med av KI fastställda kriterier.
 
För godkänd kurs krävs även närvaro vid obligatoriska utbildningsinslag. Vid större brister ges underkänt betyg. Vid mindre brister kan uppsatsen korrigeras efter examinators anvisningar.
 
Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen.
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit vid räknas inte som examinationstillfälle.

Övergångsbestämmelser

Kursplanen gäller de studenter som påbörjar kursen vårterminen 2016 eller senare.

Om kursen läggs ner eller genomgår större förändringar erbjuds examination enligt tidigare litteraturlista och lärandemål högst ett läsår efter genomförd revision/nedläggning.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering genomförs enligt KI:s riktlinjer fastställda av styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Hansson, Emma; Freccero, Carolin Att skriva medicinsk vetenskap : en handbok

Rekommenderad litteratur

Varje student väljer resten av kurslitteraturen i samråd med sin handledare. Vi vill dock rekommendera följande böcker:

Brunette, Donald Maxwell Critical thinking : understanding and evaluating dental research
Ejlertsson, Göran Statistik för hälsovetenskaperna