Kursplan för

Omvårdnad vid sjukdomar hos äldre, 15 hp

Geriatric nursing, 15 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT08 , HT09 , HT11
Kurskod
2VA000
Kursens benämning
Omvårdnad vid sjukdomar hos äldre
Hp
15 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Omvårdnad 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
Beslutande organ
Programnämnden för sjuksköterskeutbildning och specialistutbildningar för sjuksköterskor
Datum för fastställande
2008-04-25
Reviderad av
Programnämnden för sjuksköterskeutbildningen & specialistutbildning för sjuksköterskor
Senast reviderad
2009-06-10
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2009

Särskild behörighet

Av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska

Mål

Kursens övergripande mål är att studenten skall uppnå den kompetens inom gerontologisk omvårdnad som krävs för att självständigt planera, genomföra och utvärdera omvårdnadsåtgärder inom vård och omsorg av äldre. Efter genomgången kurs ska studenten självständigt kunna: - reflektera och tillämpa ett etiskt förhållningssätt i bemötandet till den äldre och närstående där den äldres integritet och självbestämmande bevaras - kartlägga, aktivt förebygga och dokumentera hälsorisker för den äldre ur såväl genus-, individ-, organisations- och samhällsperspektiv - bedöma den äldres förmåga till egenvård och omvårdnadsbehov i dialog med den äldre och dennes närstående och planera, genomföra, utvärdera och dokumentera gerontologisk omvårdnad utifrån ett livsloppsperspektiv - analysera och reflektera över den äldres läkemedelsanvändning i olika vårdkontext - identifiera, analysera och reflektera över de äldres och familjens specifika behov utifrån ett mångkulturellt perspektiv - analysera behov, initiera, planera och genomföra handledning och utbildning hos vårdpersonal samt implementera aktuell gerontologisk omvårdnadsforskning - identifiera, analysera och reflektera över de närståendes behov av stöd i relation till den äldres vårdsituation och i samråd med den närstående och andra professioner ge vägledning och stöd - aktivt verka för att förbättra teamarbetet så att socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen integreras i vården och omsorgen av äldre - analysera och reflektera över organisationsformer, tillämpa aktuella lagar och författningar samt leda förbättringsarbetet i omvårdnaden

Innehåll

Kursen är indelad i två moment: Moment 1: Gerontologisk omvårdnad 9 hp Gerontological nursing (9 ECTS) Moment 2: Verksamhetsförlagd utbildning inom vård och omsorg av äldre 6 hp Clinical education in gerontological nursing 6 ECTS Kursen omfattar studier om den åldrande människan och den äldres vård- och omsorgsbehov under den sista fasen av livscykeln med utgångspunkt i ett helhetsperspektiv på individen där de fysiologiska, psykologiska, sociologiska, kulturella, etniska och andliga aspekterna av välbefinnandet är centrala. Studenten kommer också att ta del av aktuell gerontologisk omvårdnadsforskning. Vidare studeras processer som igångsätts och vidmakthålls för att den äldre/vårdtagaren i samspel med närstående/familj för att kunna hantera den dagliga livssituationen. Det är en aktiv, planerad och målinriktad process, som sker i samhällets olika miljöer på vårdkedjans alla nivåer och i samarbete med andra professionella aktörer och närstående. Särskilt fokuseras på uppgiften att kunna identifiera dessa personers egna resurser och hur dessa kan tas tillvara i syfte att underlätta vardagssituationer och optimera livskvaliteten. En väsentlig utgångspunkt i gerontologisk omvårdnad är sökandet efter förståelse för personers egna upplevelser och erfarenheter. Den verksamhetsförlagda utbildningen består av en 3 veckors sammanhängande period inom vård och omsorg av äldre samt sammanlagt en veckas fältstudier. Studenten ska tränas i att självständigt identifiera och analysera vårdbehovet, utföra vårdåtgärder samt utvärdera och reflektera för att få djupare kunskap i syfte att utveckla vården och sin egen kompetens.

Gerontologisk omvårdnad, 9.0 hp

Betygsskala: VU

Verksamhetsförlagd utbildning inom vård och omsorg av äldre, 6.0 hp

Betygsskala: VU

Arbetsformer

Kursen genomförs som distansutbildning på halvfart. Distansutbildningen är IT-baserad och utmärks av ett självständigt och kollaborativt lärande. I kursen förekommer individuella studieuppgifter, arbete i grupp, virtuella diskussioner, seminarier, föreläsningar och fältstudier. Fysiska träffar är begränsade till max 4 dagar.

Examination

Moment 1 examineras genom individuella skriftliga examinationer. Moment 2 examineras genom individuell klinisk examination angående förbättringsarbetet under VFU. Begränsing av antal examinationstillfällen: För samtliga examinationer gäller att student har rätt att deltaga vid sammanlagt sex examinationstillfällen. Student som saknar godkänt resultat efter tre genomförda examinationstillfällen kan erbjudas att gå om moment eller kurs ytterligare en gång. Tidpunkter för examinationstillfällen anges vid kursstart. För godkänd kurs krävs att lärandemålen är uppfyllda, vilket innebär godkänt resultat vid samtliga examinationer och verksamhetsförlagd utbildning samt deltagande i obligatoriska delar. För väl godkänd kurs krävs väl godkänt resultat av moment 1 samt deltagande i obligatoriska delar. Betyg sätts av examinator.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Litteratur och övriga läromedel