Kursplan för

Arbetsrelaterade psykiska besvär, 7,5 hp

Work and Mental Health, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT14 , VT16 , HT17 , HT19
Kurskod
3AH020
Kursens benämning
Arbetsrelaterade psykiska besvär
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Arbete och hälsa 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutet för miljömedicin
Beslutande organ
Programnämnd 5
Datum för fastställande
2013-09-23
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2014

Särskild behörighet

Yrkes- eller kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng varav minst 120hp inom beteendevetenskapliga ämnen. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska B och Engelska A (med lägst betyget Godkänd).

Mål

Studenten ska efter avslutad kurs:

  • kunna redogöra för och diskutera aktuella teorier och modeller och aktuell forskning inom området arbetsvillkor och psykisk hälsa.
  • kunna redogöra för och diskutera forskning rörande psykosociala arbetsvillkor.
  • kunna redogöra för och diskutera forskning rörande arbetsrelaterad psykisk ohälsa.
  • kunna redogöra för och diskutera instrument och metoder för kartläggning av psykosociala arbetsvillkor och arbetsrelaterad psykisk hälsa.
  • visa förmåga att utreda och utvärdera psykosociala arbetsvillkor.
  • visa förmåga att utreda och utvärdera arbetsrelaterade psykiska besvär.
  • visa förmåga att planera och använda metoder för kartläggning av arbetsrelaterad psykisk hälsa relaterade till psykosociala arbetsvillkor.
  • visa förmåga att reflektera kritiskt kring vetenskapliga och etiska aspekter på metoder och arbetssätt inom området arbete och psykisk hälsa och företagshälsovårdens-, och särskilt beteendevetarens roll i det sammanhanget.

Innehåll

Kursen innehåller teorier om stressrelaterad psykisk ohälsa, som t.ex. sömnstörningar och depression, samt teorier om stress relaterat till arbetsmiljön med betoning på psykosociala arbetsvillkor. Den historiska utvecklingen och dagsläge vad gäller stressforskning och dagens arbetsvillkor tas upp. Faktorer i dagens arbetsliv som påverkar arbetsmiljö och psykisk hälsa diskuteras. Den senaste vetenskapen vad gäller kroppsliga processer och kroppsliga reaktioner på arbetsrelaterad stress behandlas. Metoder för att kartlägga psykosociala arbetsvillkor och arbetsrelaterad psykisk hälsa är en viktig del av kursen. Här ingår metodbakgrund i form av klassiska samt nyare belastningsmodeller och teorier för att planera, genomföra och utvärdera den psykosociala arbetsmiljön, samt övning i att använda någon metod/några metoder.
 

Arbetsformer

Undervisningen utgörs av en kombination av distansutbildning och schemalagd campusundervisning. Undervisningsformerna vid campusundervisningen omfattar föreläsningar, seminarier, och grupparbeten. Distansundervisningen omfattar litteraturstudier, grupparbeten, rapportskrivning, intervjuundersökningar etc.

Vid campusundervisningen kan förekomma obligatorisk närvaro vid vissa undervisningsmoment.

Examination

Examination sker genom individuell, skriftlig tentamen, samt en skriftlig inlämningsuppgift med muntlig redovisning i seminarieform. Examinationen av inlämningsuppgiften bedöms utifrån såväl skriftligt innehåll som muntlig presentation.

Betygsskalan är Underkänd/Godkänd/Väl godkänd.

För att få godkänt betyg krävs närvaro vid obligatoriska undervisningstillfällen. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska undervisningstillfällen eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar rapporteras inte studentens kursresultat i LADOK.

Begränsning av antal provtillfällen
Studenten har rätt att delta i sex provtillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren.

Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
 

Övergångsbestämmelser

Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning samt utifrån utvärderingsrutiner inom magisterprogrammet i arbete och hälsa.

Litteratur och övriga läromedel

Kurslitteratur

Ytterligare litteratur, i form av t.ex. vetenskapliga artiklar, föreskrifter, och rapporter kan tillkomma.

Obligatorisk litteratur

International handbook of work and health psychology Work and health psychology Cooper, Cary L.; Quick, James C.; Schabracq, Marc

Fastställs terminen innan kursstart.