Kursplan för

Människa, teknik, organisation (MTO), 7,5 hp

Human, Technology, Organization (HTO), 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2016.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
Kurskod
3AH021
Kursens benämning
Människa, teknik, organisation (MTO)
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Arbete och hälsa 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutet för miljömedicin
Beslutande organ
Programnämnd 5
Datum för fastställande
2013-10-23
Reviderad av
Programnämnd 5
Senast reviderad
2016-03-21
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2016

Särskild behörighet

Arbetsterapeut-, fysioterapeut- eller sjukgymnastexamen om 180 hp eller kandidatexamen i arbetsterapi, fysioterapi eller sjukgymnastik.
Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

Mål

Studenten ska efter avlutad kurs kunna:

  • redogöra för och diskutera konceptet människa-teknik-organisation (MTO) samt aktuella teorier, modeller och forskning inom detta område.
  • redogöra för och använda metoder och arbetssätt för analys av arbetssystem ur ett MTO-perspektiv.
  • utifrån olika MTO-modeller föreslå åtgärder för att förbättra interaktionen Människa-Teknik-Organisation på ett sätt som främjar människans hälsa och välbefinnande samt effektiviteten i systemet som helhet.
  • reflektera över hur belastningsergonomiska faktorer påverkas av interaktionen Människa-Teknik-Organisation.
  • redogöra för och diskutera aktuella teorier, modeller och forskning inom området arbetsorganisation och hälsa.
  • redogöra för och diskutera aktuella teorier, modeller och forskning rörande ledarskapets betydelse för arbetsmiljö, hälsa och arbetsprestation.

Innehåll

Kursen ger en översiktlig kunskap om MTO-konceptets bakgrund och framväxt. Den ger kunskap om hur människan i arbete interagerar med teknik, arbetsorganisation och arbetsmiljö, samt hur man utformar arbetssystem och arbetsmiljöer som främjar hälsa, kvalitet, produktivitet och effektivitet i verksamheten utifrån ergonomisk kunskap. Analys och hantering av risk och säkerhet i arbetsmiljön diskuteras. Kursen innehåller grundläggande organisationsteori, med betoning på arbetsorganisation och hälsa. Organisationsutveckling, liksom utveckling av arbetsgrupper och team diskuteras. Teorier om ledarskapets betydelse för arbetsmiljö, hälsa och arbetsprestation behandlas.

Arbetsformer

Undervisningen utgörs av en kombination av distansutbildning och schemalagd campusundervisning. Undervisningsformerna vid campusundervisningen omfattar föreläsningar, seminarier, och grupparbeten. Distansundervisningen omfattar litteraturstudier, grupparbeten, rapportskrivning, intervjuundersökningar etc.

Vid campusundervisningen kan förekomma obligatorisk närvaro vid vissa undervisningsmoment.

Examination

Examination sker genom individuell, skriftlig tentamen, samt en skriftlig gruppinlämningsuppgift med muntlig redovisning i seminarieform. Examinationen av inlämningsuppgiften bedöms utifrån såväl skriftligt innehåll som muntlig presentation.

Betygsskalan är Underkänd/Godkänd/Väl godkänd.

För att få godkänt betyg krävs närvaro vid obligatoriska undervisningstillfällen. Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska undervisningstillfällen eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar rapporteras inte studentens kursresultat i LADOK.

Begränsning av antal provtillfällen
Studenten har rätt att delta i sex provtillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren.

Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Övergångsbestämmelser

Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en större revidering av litteraturlistan gjorts.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning samt utifrån utvärderingsrutiner inom magisterprogrammet i arbete och hälsa.

Litteratur och övriga läromedel

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Arbete och teknik på människans villkor Bohgard, Mats
Sandkull, Bengt; Johansson, Jan Från Taylor till Toyota : betraktelser av den industriella produktionens organisation och ekonomi
Döös, Marianne; Waldenström, Kerstin Chefskapets former och resultat : två kunskapsöversikter om arbetsplatsens ledarskap
Allvin, Michael Gränslöst arbete : socialpsykologiska perspektiv på det nya arbetslivet
Artiklar och utdelat material tillkommer.

Referenslitteratur

Svedberg, Lars Gruppsykologi : om grupper, organisationer och ledarskap
The dynamics of organizations and healthy work Marklund, Staffan; Härenstam, Annika
Waldenström, Kerstin; Härenstam, Annika Hur skapas bra arbetsförhållanden? : en studie av strategier hos chefer och anställda
Bruzelius, Lars H.; Skärvad, Per-Hugo; Hofvander, Niklas Integrerad organisationslära