Kost och hälsa - vetenskaplig grund, rekommendationer och hållbarhet, 7,5 hp
Diet and Health - Scientific Basis, Recommendations and Sustainability, 7,5 credits- Kurskod
- 3NT000
- Kursens benämning
- Kost och hälsa - vetenskaplig grund, rekommendationer och hållbarhet
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Nutritionsvetenskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för biovetenskaper och näringslära
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden BioNut
- Datum för fastställande
- 2018-02-26
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden BioNut
- Senast reviderad
- 2024-06-13
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2024
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 hp inom biomedicin, cell- och molekylärbiologi, farmaci, medicin, nutrition eller motsvarande examen. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- redogöra för globala hälsoproblem relaterade till nutrition och fysisk (in)aktivitet.
- förklara processen för hur samband mellan kost och hälsa utvärderas på basis av aktuell vetenskaplig evidens.
- beskriva principerna bakom näringsrekommendationer och kostråd samt förklara varför de sistnämnda kan variera nationellt.
- diskutera, motivera och föreslå kostförändringar som kan göras för att uppnå en hälsosam och miljömässigt hållbar kost, baserade på vetenskapliga evidens.
- skriva en vetenskaplig text inom området nutrition, miljö och rekommendationer, baserad på vetenskapliga evidens.
- reflektera över sin egen lärandeprocess och öka sina förmågor i att kommunicera inom och framför en grupp.
Innehåll
Kursen behandlar hur olika typer av studier bidrar till nutritionsvetenskapens vetenskapliga grund och utvecklingen och hur olika slags hälsopåståenden relaterar till denna grund. Principerna bakom näringsrekommendationer och kostråd tas upp och nationella variationer i de sistnämnda diskuteras. Kursen behandlar miljöaspekter av olika livsmedelsgrupper samt metoder för hur miljöpåverkan kan undersökas. Samspelet mellan de tre områdena miljö, nutrition och hälsa behandlas från en individ till ett globalt perspektiv. I denna kurs får studenten också träning i att skriva en vetenskaplig text, kommunicera och diskutera vetenskaplig information samt reflektera över sin egen inlärningsprocess.
Arbetsformer
Kursen består av seminarier, grupparbete, föreläsningar, övningar och diskussioner samt individuella uppgifter. En praktisk registerering av studentens egna kostintag ingår.
Examination
Examinationen består av en skriftlig hemtentamen (betygsgraderad U/G/VG) samt muntlig presentation (betygsgraderad U/G). Betygskriterier för samtliga examinationsuppgifter anges i studiehandledningen.
Vid underkänt resultat kan uppgiften lämnas in maximalt ytterligare fem gånger. Om studenten genomfört sex underkända examinationer ges inte något ytterligare examinationstillfällen för den uppgiften.
En student, som utan godkänt resultat har genomgått två prov för en kurs eller en del av en kurs, har rätt att få en annan examinator utsedd, om inte särskilda skäl talar mot det.
Obligatoriskt deltagande:
Uppgifter och seminarier är obligatoriska. Kursledaren bedömer om och i sådana fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten har deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar, registreras inte studieresultaten i LADOK.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, mm. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången höstterminen 2021.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställa av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå vid KI.
Muntlig utvärdering kommer att genomföras under kursen.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Rapporter, artiklar och annan anvisad litteratur anges i studiehandledningen och kommer att vara elektroniskt tillgängliga.
Rekommenderad litteratur
Rekommenderad litteratur för de som vill fördjupa sig i grundläggande näringslära.
Seventh edition. : 2018 - xx, 583 pages ISBN:9781305627857 LIBRIS-ID:nxtmdfpflppvr9fq Sök i biblioteket
Brooks/Cole Pub Co, 2018 - 0 s. ISBN:9781337392693 LIBRIS-ID:22275956 Sök i biblioteket