Ekonomistyrning: ett beteendemässigt perspektiv, 6 hp
Behavioural management control, 6 credits- Kurskod
- 4BP015
- Kursens benämning
- Ekonomistyrning: ett beteendemässigt perspektiv
- Hp
- 6 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Bioentreprenörskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för lärande, informatik, management och etik
- Beslutande organ
- Programnämnd 7
- Datum för fastställande
- 2010-05-21
- Reviderad av
- Programnämnd 7
- Senast reviderad
- 2012-03-30
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2012
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom medicin, biomedicin, bioteknologi, biologi, kemi, teknik eller motsvarande examen. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget Godkänd).
Mål
Syftet med kursen är att ge studenten förmåga att utforma ett system för ekonomisk styrning som passar de strategiska krav som företag inom life science har, och som påverkar de anställdas beteenden på avsett sätt.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
• Förstå och beskriva styrning av resultat, agerande, person, och företagskultur, och att kunna kategorisera olika typer av styrning i dessa begrepp.
• Förstå effekten av olika grader av styrning, och också kunna utforma olika kombinationer av system för ekonomisk styrning med hänsyn tagen till detta.
• Kritiskt utvärdera, jämföra och välja mellan olika system för ekonomisk styrning med avseende på deras användbarhet, effektivitet, och kostnad.
• Applicera de teoretiska koncepten inom området på företag inom olika branscher, liksom på företag i fallstudier.
• Förstå och kritiskt värdera olika former av belöningssystem, intern revision, verksamhetsmål, redovisningsmått, och ansvarssystem när det gäller såväl beteendeaspekter som etiska aspekter.
• Förstå hur problem som kortsiktighet, situationsfaktorer, och icke-kontrollerbara faktorer påverkar beteenden i en verksamhet, och hur system kan konstrueras för att åtgärda dessa problem.
• Kritiskt utvärdera och jämföra olika system för ekonomisk styrning som används av företag inom life science sektorn ur ett beteendemässigt perspektiv.
Innehåll
Kursen ger förståelse för hur ekonomisk styrning kan användas för att påverka de
anställdas beteenden i en industriell organisation och består av föreläsningar uppbyggda runt analyser av fallstudier vilka följs av diskussioner kring de teoretiska grunderna för dessa samt kortare praktiska exempel inom följande områden:
- Olika modeller för ekonomisk styrning inom livsvetenskaperna, som t.ex. resultatstyrning,
agerandestyrning, personlig styrning och styrning av företagskultur.
- Diskussioner kring hur system utvecklas och utvärderas: Grad av styrning, kostnader för systemen,
samt intern revision.
- Modeller vilka används i syfte att påverka beteenden, som t.ex. planering och budgetering,
ansvarsstyrning, verksamhetsmål, belöningssystem och redovisningsmått diskuteras.
- Lösningar på problem med kortsiktigt beteende, effekten av icke-kontrollerbara faktorer, etiska
aspekter och situationsspecifika aspekter diskuteras.
Arbetsformer
Föreläsningar uppbyggda runt anlyser av fallstudier.
Examination
Hemtentamen med efterföljande individuell diskussion samt en seminarierapport. Betyg på hela kursen baseras på hemtentamen.
Obligatoriskt deltagande:
Medverkan på seminarier är obligatoriskt.
Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens kursresultat i LADOK.
Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om den studerande ej är godkänd efter fyra provtillfällen rekommenderas denna att gå om kursen vid nästa ordinarie kurstillfälle, och får därefter delta vid ytterligare två provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats.
Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Övergångsbestämmelser
Efter varje kurstillfälle kommer det att erbjudas minst fem tillfällen för examination inom en 2-årsperiod efter kursens slut.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Litteratur och övriga läromedel
New York : Financial Times/Prentice Hall, 2007 - xvii, 850 s. ISBN:978-0-273-70801-8 LIBRIS-ID:10414650 Sök i biblioteket