Industriell ekonomi, 6 hp
Industrial Management, 6 credits- Kurskod
- 4BP039
- Kursens benämning
- Industriell ekonomi
- Hp
- 6 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Bioentreprenörskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
- Kursansvarig institution
- Institutionen för lärande, informatik, management och etik
- Beslutande organ
- Utbildningsnämnden LIME
- Datum för fastställande
- 2020-03-04
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden LIME
- Senast reviderad
- 2022-04-01
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2022
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 hp inom hälso- och sjukvård, biomedicin, biologi, cell- och molekylärmedicin, farmaci, kemi, medicin, bioteknologi eller motsvarande examen. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Avseende kunskap och förståelse
- Beskriva och förklara olika teknikbaserade affärsmodeller och dynamiken i värdeskapande, värdeerbjudande och värdefångst i industriell verksamhet
- Beskriva och förklara hur industriella verksamheter leds och organiseras
- Beskriva ett verkligt industriföretags verksamhet och strategiska position med hjälp av begrepp från ämnet industriell ekonomi samt genomföra en grundläggande ekonomisk analys av företagets verksamhet, finansiella ställning och hur det finansieras
Avseende färdighet och förmåga
- Använda de grundläggande begreppen och principerna för bokföring, redovisning samt beskriva och förklara hur ett industriföretags verksamhet kan finansieras
- Sammanställa och analysera finansiella rapporter för ett industriföretag
Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt
- Välja, tolka och använda ekonomiska kalkyler som beslutsunderlag för olika affärssituationer
Innehåll
Ingenjörsarbete handlar om mer än teknik. För att som ingenjör kunna delta i teknikbaserade affärer, genomföra projekt, utveckla verksamheter samt leda team och medarbetare i dagens företag krävs goda kunskaper i industriell ekonomi. I praktiken ligger ofta framgången i att först både tekniska och ekonomiska aspekter av beslut. Denna kurs ger dig baskunskaper inom industriell ekonomi. Kursen kursen fokuserar på grundläggande begrepp och modeller för att som ingenjör förstå och hantera ekonomiska, organisatoriska och ledningsmässiga frågor i teknikbaserade och industriella verksamheter.
Kursen består av tre delar:
1. Industriellt värdeskapande
- Teknikutveckling som konkurrensfaktor
- Teknikbaserade affärsmodeller och strategier
- Innovation, produktion och marknadsföring
- Organisering
- Personalledning och ledarskap
2. Kalkylering
- K/I-analys
- Produktkalkylering
- Investeringskalkylering
3. Redovisning och företagets finansiering
- Bokföring och redovisning
- Årsredovisning och räkenskapsanalys
- Företagets finansiering
Arbetsformer
Kursen består av föreläsningar och räkneövningar. Under kursens gång ges en frivillig affärssimulering med tillhörande uppgifter som kan ge bonuspoäng på första ordinarie tentamen.
Obligatoriskt deltagande
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Examinationen består av:
- tre skriftliga examinationer (U/G/VG)
- en inlämningsuppgift (U/G)
Kursens slutliga betyg sker genom en kombination av betygen på de skriftliga examinationerna samt inlämningsuppgiften.
Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en större revidering av litteraturlistan gjorts.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Kursutvärdering genomförs enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
First edition : Lund : Studentlitteratur, [2018] - 483 sidor ISBN:9789144121024 LIBRIS-ID:4c10hj2n2d3x7vvg Använd alltid senaste upplagan Sök i biblioteket
First edition : Lund : Studentlitteratur, [2019] - 300 sidor ISBN:9789144136103 LIBRIS-ID:2cgh3ck50xzqstd2 Sök i biblioteket