Nutrition 1, näringsfysiologi, 7,5 hp
Nutrition 1, the nutrients and energy metabolism, 7,5 credits- Kurskod
- 4FH016
- Kursens benämning
- Nutrition 1, näringsfysiologi
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Folkhälsovetenskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för biovetenskaper och näringslära
- Medverkande institutioner
- Institutionen för global folkhälsa
- Beslutande organ
- Arbetsgruppen för masterprogrammet i folkhälsovetenskap
- Datum för fastställande
- 2007-10-04
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden GPH
- Senast reviderad
- 2023-11-09
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2011
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård, idrott, eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyg godkänt).
Mål
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna:
* Beskriva makronutrienternas fysiologiska funktion, biotillgänglighet och metabolism samt hur de påverkar hälsan.
* Förklara energimetabolism och kroppssammansättning och bedömma variationer i energibehov beroende på fysisk aktivitets nivå, ålder och kön, samt fysiologiskt- och hälsostatus.
* Beskriva mikronutrienterna; deras fysiologiska funtion, biotillgänglighet, upptagningsmekanism, metabolism, utsöndring och lagring, kostkällor samt hur de påverkar hälsostatus.
* Beskriva symptom och insjuknande av malnutrition, ange orsak och förelså lämpliga preventiva åtgärder.
* Redogöra för näringsrekommendationerna, deras bakgrund och användningsområden.
Innehåll
Kursens huvudteman undervisas i form av föreläsningar följt av seminarier och examineras genom en skriftlig tentamen. Ämnen som ingår är; introduktion till digestionskanalen, metabolism av makro- och mikronutrienter, kroppssammansättning, energimetabolism och mätmetodik för mätning av kostintag och kroppssammansättning. Detta integreras med diskussioner om riskgrupper, bristsymptom, kostkällor och tillskott. Mätmetodiken undervisas dessutom genom praktiska övningar.
Arbetsformer
Kursen består av föreläsningar, grupparbete och diskussioner, individuella uppgifter, studentpresentationer och praktiska övningar.
Examination
Kursen examineras med hjälp av en skriftlig tentamen i slutet av kursen. Betyg ges utefter den 3-gradiga skalan; underkänd/godkänd/väl godkänd. Betygskriterier delas ut vid kursens start.
Obligatorisk deltagande
Seminarier, presentationer och praktiska moment är obligatoriska. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar rapporteras inte studentens kursresultat i LADOK.
Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
Studenten har rätt att delta i sex provtillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren.
Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången vårterminen 2011. Examination enligt denna kursplan ges sista gången höstterminen 2024 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Kursen utvärderas enligt Styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer.
Kursen ges på engelska.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur / Mandatory literature
Nordic Nutrition Recommendations 2004, Norden 2005
11. ed. : Belmont, CA : Thomson/Wadsworth, 2008 - Engelska 720 s. (+various pagings) ISBN:978-0-495-11686-8 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur / Recommended literature
4 edt : Oxford, UK : Blackwell Science, 2004 - xiv, 378 s.b ill. ISBN:0-632-05627-4 LIBRIS-ID:9721861 Sök i biblioteket