Nutrition 1, näringsfysiologi, 7,5 hp
Nutrition 1, the nutrients and energy metabolism, 7,5 credits- Kurskod
- 4FH016
- Kursens benämning
- Nutrition 1, näringsfysiologi
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Folkhälsovetenskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för biovetenskaper och näringslära
- Medverkande institutioner
- Institutionen för global folkhälsa
- Beslutande organ
- Arbetsgruppen för masterprogrammet i folkhälsovetenskap
- Datum för fastställande
- 2007-10-04
- Reviderad av
- Programnämnden för folkhälsovetenskap
- Senast reviderad
- 2009-05-11
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2010
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om 180 högskolepoäng (120 poäng) inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård, idrott, eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyg godkänt).
Mål
Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: Beskriva makronutrienternas fysiologiska funktion, biotillgänglighet och metabolism samt hur de påverkar hälsan. Förklara energimetabolism och kroppssammansättning och bedömma variationer i energibehov beroende på fysisk aktivitets nivå, ålder och kön, samt fysiologiskt- och hälsostatus. Beskriva mikronutrienterna; deras fysiologiska funtion, biotillgänglighet, upptagningsmekanism, metabolism, utsöndring och lagring, kostkällor samt hur de påverkar hälsostatus. Beskriva symptom och insjuknande av malnutrition, ange orsak och förelså lämpliga preventiva åtgärder. Förklara och beskriva olika mätmetoder för att mäta kostintag och kroppsammansättning och beskriva deras felkällor.
Innehåll
Kursens huvudteman undervisas i form av föreläsningar följt av seminarier och examineras genom en skriftlig tentamen. Ämnen som ingår är; introduktion till digestionskanalen, metabolism av makro- och mikronutrienter, kroppssammansättning, energimetabolism och mätmetodik för mätning av kostintag och kroppssammansättning. Detta integreras med diskussioner om riskgrupper, bristsymptom, kostkällor och tillskott. Mätmetodiken undervisas dessutom genom praktiska övningar.
Arbetsformer
Kursen består av föreläsningar, grupparbete och diskussioner, individuella uppgifter, studentpresentationer och praktiska övningar.
Examination
a. Kursen examineras med hjälp av en skriftlig tentamen i slutet av kursen. b. Seminarier, presentationer och praktiska moment är obligatoriska. Frånvaro kompenseras med skriftliga inlämningsuppgifter eller genom närvaro vid samma moment nästa gång det ges. a. Betyg ges utefter den 3-gradiga skalan; underkänd/godkänd/väl godkänd. d. Betygskriterier delas ut vid kursens start.
Övergångsbestämmelser
Utifall kursen upphört eller omfattande ändringar har gjorts har studenten rätt att examineras enligt denna kursplan, inom två år efter kursens avslutande.
Övriga föreskrifter
Kursen utvärderas enligt Styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer.