Kursplan för

Nutrition 1, näringsfysiologi, 7,5 hp

Nutrition 1, the nutrients and energy metabolism, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT08 , HT09 , VT10 , VT11
Kurskod
4FH016
Kursens benämning
Nutrition 1, näringsfysiologi
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Folkhälsovetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Medverkande institutioner
  • Institutionen för global folkhälsa
Beslutande organ
Arbetsgruppen för masterprogrammet i folkhälsovetenskap
Datum för fastställande
2007-10-04
Reviderad av
Programnämnden för folkhälsovetenskap
Senast reviderad
2009-05-11
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2010

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om 180 högskolepoäng (120 poäng) inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård, idrott, eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyg godkänt).

Mål

Efter avslutad kurs förväntas studenten kunna: • Beskriva makronutrienternas fysiologiska funktion, biotillgänglighet och metabolism samt hur de påverkar hälsan. • Förklara energimetabolism och kroppssammansättning och bedömma variationer i energibehov beroende på fysisk aktivitets nivå, ålder och kön, samt fysiologiskt- och hälsostatus. • Beskriva mikronutrienterna; deras fysiologiska funtion, biotillgänglighet, upptagningsmekanism, metabolism, utsöndring och lagring, kostkällor samt hur de påverkar hälsostatus. • Beskriva symptom och insjuknande av malnutrition, ange orsak och förelså lämpliga preventiva åtgärder. • Förklara och beskriva olika mätmetoder för att mäta kostintag och kroppsammansättning och beskriva deras felkällor.

Innehåll

Kursens huvudteman undervisas i form av föreläsningar följt av seminarier och examineras genom en skriftlig tentamen. Ämnen som ingår är; introduktion till digestionskanalen, metabolism av makro- och mikronutrienter, kroppssammansättning, energimetabolism och mätmetodik för mätning av kostintag och kroppssammansättning. Detta integreras med diskussioner om riskgrupper, bristsymptom, kostkällor och tillskott. Mätmetodiken undervisas dessutom genom praktiska övningar.

Arbetsformer

Kursen består av föreläsningar, grupparbete och diskussioner, individuella uppgifter, studentpresentationer och praktiska övningar.

Examination

a. Kursen examineras med hjälp av en skriftlig tentamen i slutet av kursen. b. Seminarier, presentationer och praktiska moment är obligatoriska. Frånvaro kompenseras med skriftliga inlämningsuppgifter eller genom närvaro vid samma moment nästa gång det ges. a. Betyg ges utefter den 3-gradiga skalan; underkänd/godkänd/väl godkänd. d. Betygskriterier delas ut vid kursens start.

Övergångsbestämmelser

Utifall kursen upphört eller omfattande ändringar har gjorts har studenten rätt att examineras enligt denna kursplan, inom två år efter kursens avslutande.

Övriga föreskrifter

Kursen utvärderas enligt Styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer.

Litteratur och övriga läromedel

Kurslitteratur för aktuell kurs saknas. Kontakta kursansvarig institution för mer information.