Mätning av nutrition och fysisk aktivitet, 7,5 hp
Assessment methods in public health nutrition, 7,5 credits- Kurskod
- 4FH017
- Kursens benämning
- Mätning av nutrition och fysisk aktivitet
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Folkhälsovetenskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för biovetenskaper och näringslära
- Medverkande institutioner
- Institutionen för global folkhälsa
- Beslutande organ
- Arbetsgruppen för masterprogram i folkhälsovetenskap
- Datum för fastställande
- 2007-10-04
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden GPH
- Senast reviderad
- 2023-11-09
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2009
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget Godkänd).
Mål
Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:
* Föreslå och försvara mätmetodens lämplighet i olika sammanhang
* Kritiskt utvärdera för- och nackdelar for varje mätmetod
* Utveckla ett studieprotokol för kostintag och fysisk aktivitet, på individuell och gruppnivå
* Använda statistisk mjukvara (SPSS) och genomföra enkla statistiska analys (ANOVA, t-test och regression)
* Visa och förklara principen bakom aktuella rekommendationerna för näringsämnen
* Praktiskt kunna genomföra utvalda mätmetoder
Innehåll
1. Översikt och detaljerad beskrivning av mätmetoder inom nutrition, fysisk aktivitet och kroppssammansättning
2. Studiedesign och statistiska metoder inom nutrition och fysisk aktivitet
3. Grundläggande begrepp: validitet, reproducerbarhet i mätmetodik och praktiska övningar för olika metoder.
4. Teori för näringsrekommendationer och praktiska övningar för utvärdering av kostundersökningar
5. Teori och beräkning av power, storlek av urval och antal mätdagar inom nutritions- och fysisk aktivitetsstudier
6. Studenter genomför 3-dagars kostregistrering, 3-dagars aktivitetsdagbok och en 24-h intervju
7. Studenter genomför ett hudveck och bio-impedansmätning för kroppssammansättning
8. Studenter konstruerar ett enkelt frekvensformulär (FFQ)
Arbetsformer
Kursen består av föreläsningar, individuellt arbete, grupparbete och praktiskta moment.
Examination
a. Written exam and written reports of solutions to problems in each type of assessment method.
b. Betyg ges enligt den 3 gradiga skalan; underkänd/godkänd/väl godkänd
c. Seminarier och praktiska övningar är obligatoriska. Frånvaro från seminarier måste kompenseras med en skriftlig uppgift. Frånvaro från praktiska övningar måste tas igen vid nästa tillfälle de ges.
d. Betygskriterier delas ut vid kursstart.
Studenter som underkänts vid ordinarie examination har rätt att examineras ytterligare fem gånger. Detta gäller även andra obligatoriska kursdelar. Studerande som fått betyg godkänt har inte rätten att examineras för högre betyg. Studerande som underkänts två gånger har rätt att bli examinerad av annan lärare.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången vårterminen 2011. Examination enligt denna kursplan ges för sista gången höstterminen 2024 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Kursen utvärderas enligt styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Current and relevant journal articles, papers and reviews
3. ed. : Los Angeles ;a London : SAGE, cop. 2009 - xxxiii, 821 s. ISBN:1-84787-906-3 (hbk.) LIBRIS-ID:11332390 Sök i biblioteket
4 edt : Oxford, UK : Blackwell Science, 2004 - xiv, 378 s.b ill. ISBN:0-632-05627-4 LIBRIS-ID:9721861 Sök i biblioteket
Maidenhead : Open University Press, cop. 2007 - xx, 492 s. ISBN:0335223206 (hft.) LIBRIS-ID:10488462 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
2. ed. : Oxford : Oxford University Press, cop. 1997 - xv, 451 s. ISBN:0-19-262740-6 LIBRIS-ID:4603144 Sök i biblioteket
2. ed. : New York : Oxford University Press, 2005 - xx, 908p. b ill. ISBN:0-19-517169-1 LIBRIS-ID:9872506 Sök i biblioteket
Copenhagen : World Health Organization, cop. 2007. - xiii, 60 s. ISBN:9789289013888 LIBRIS-ID:10455802 URL: Link to pdf Sök i biblioteket