Kursplan för

Mätning av nutrition och fysisk aktivitet, 7,5 hp

Assessment methods in public health nutrition, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT08 , HT09
Kurskod
4FH017
Kursens benämning
Mätning av nutrition och fysisk aktivitet
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Folkhälsovetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Medverkande institutioner
  • Institutionen för global folkhälsa
Beslutande organ
Arbetsgruppen för masterprogram i folkhälsovetenskap
Datum för fastställande
2007-10-04
Reviderad av
Utbildningsnämnden GPH
Senast reviderad
2023-11-09
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2009

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget Godkänd).

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

* Föreslå och försvara mätmetodens lämplighet i olika sammanhang

* Kritiskt utvärdera för- och nackdelar for varje mätmetod

* Utveckla ett studieprotokol för kostintag och fysisk aktivitet, på individuell och gruppnivå

* Använda statistisk mjukvara (SPSS) och genomföra enkla statistiska analys (ANOVA, t-test och regression)

* Visa och förklara principen bakom aktuella rekommendationerna för näringsämnen

* Praktiskt kunna genomföra utvalda mätmetoder

Innehåll

1. Översikt och detaljerad beskrivning av mätmetoder inom nutrition, fysisk aktivitet och kroppssammansättning

2. Studiedesign och statistiska metoder inom nutrition och fysisk aktivitet

3. Grundläggande begrepp: validitet, reproducerbarhet i mätmetodik och praktiska övningar för olika metoder.

4. Teori för näringsrekommendationer och praktiska övningar för utvärdering av kostundersökningar

5. Teori och beräkning av power, storlek av urval och antal mätdagar inom nutritions- och fysisk aktivitetsstudier

6. Studenter genomför 3-dagars kostregistrering, 3-dagars aktivitetsdagbok och en 24-h intervju

7. Studenter genomför ett hudveck och bio-impedansmätning för kroppssammansättning

8. Studenter konstruerar ett enkelt frekvensformulär (FFQ)

Arbetsformer

Kursen består av föreläsningar, individuellt arbete, grupparbete och praktiskta moment.

Examination

a. Written exam and written reports of solutions to problems in each type of assessment method.

b. Betyg ges enligt den 3 gradiga skalan; underkänd/godkänd/väl godkänd

c. Seminarier och praktiska övningar är obligatoriska. Frånvaro från seminarier måste kompenseras med en skriftlig uppgift. Frånvaro från praktiska övningar måste tas igen vid nästa tillfälle de ges.

d. Betygskriterier delas ut vid kursstart.

Studenter som underkänts vid ordinarie examination har rätt att examineras ytterligare fem gånger. Detta gäller även andra obligatoriska kursdelar. Studerande som fått betyg godkänt har inte rätten att examineras för högre betyg. Studerande som underkänts två gånger har rätt att bli examinerad av annan lärare.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och gavs för sista gången vårterminen 2011. Examination enligt denna kursplan ges för sista gången höstterminen 2024 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.

Övriga föreskrifter

Kursen utvärderas enligt styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Current and relevant journal articles, papers and reviews

Field, Andy Discovering statistics using SPSS : (and sex and drugs and rock 'n' roll)
Gibney, Michael J Public health nutrition
Public health nutrition : from principles to practice Lawrence, Mark; Worsley, Tony

Rekommenderad litteratur

Design concepts in nutritional epidemiology Margetts, Barrie M.; Nelson, Michael
Gibson, Rosalind S. Principles of nutritional assessment
The challenge of obesity in the WHO European region and the strategies for response : summary Branca, Francesco; Nikogosian, Haik; Lobstein, Tim