Global nutrition, 7,5 hp
Global Nutrition, 7,5 credits- Kurskod
- 4FH036
- Kursens benämning
- Global nutrition
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Folkhälsovetenskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för biovetenskaper och näringslära
- Beslutande organ
- Programnämnden för folkhälsovetenskap
- Datum för fastställande
- 2008-05-14
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden GPH
- Senast reviderad
- 2023-11-09
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2010
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyg godkänt).
Mål
Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:
* Beskriva och diskutera de viktigaste folkhälsonutritions problemen ur ett globalt perspektiv med betoning på låg- och medel-inkomst länder och även kunna diskutera långsiktliga och kortsiktliga åtgärdsprogram.
* Identifiera och beskriva de vanligaste folkhälsointerventioner som tillämpas globalt för att bekämpa näringsbrist och kritiskt reflektera över vetenskapliga evidens som styrker dessa insatser.
* Identifiera de viktigaste mandat, roller, ansvar och kapacitet för de viktigaste aktörer som regeringar, organisationer, institut, icke-statliga organisationer som har en effektiv roll i förebyggande och kontroll av näringsproblem globalt.
Innehåll
1. Folkhälsonutritionsproblem och lösningar; Den här delen består av föreläsningar som tar upp hälso- och nutritionsfrågor som är specifika för låg- och medelinkomst-länder samt praktiska moment. Andra områden som diskuteras är kultur, lantbruk och livsmedelsproduktion, vatten hygien samt katastrofnutrition.
2. Näringsbirst; denna del lärs ut genom ett individuellt arbete som diskuteras i ett seminarium
3. Identifiera de viktigaste aktörerna och deras roll; denna del lärs ut genom grupparbete, individuell inlämningsuppgift och diskussion i ett seminarium.
Arbetsformer
Kursen består av föreläsningar, seminarier, individuellt arbete, grupparbete, studentpresentationer och praktiskta moment.
Examination
a. För att examinera lärandemålen relaterade till Folkhälsonutritionsproblem och näringsbristbrister; används en skriftlig examination. Identifiera de viktigaste aktörerna och deras roll; examineras genom en skriftlig ovh muntlig presentation. Betyg baseras på både skriftlig examination och skrifligt arbete
b. Seminarier och praktiskamoment är obligatoriska. Frånvaro från seminarie måste kompenseras med en skriftlig uppgift. Frånvaro från praktiskt moment kan tas igen genom att närvara vid nästa tillfälle den ges.
c. Betyg ges enligt den 3 gradiga skalan; underkänd/godkänd/väl godkänd.
d. Betygskriterier delas ut vid kursstart.
Studenter som underkänts vid ordinarie examination har rätt att examineras ytterligare fem gånger. Detta gäller även andra obligatoriska kursdelar. Studerande som fått betyg godkänt har inte rätten att examineras för högre betyg. Studerande som underkänts två gånger har rätt att bli examineras av annan lärare.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd och gavs för sista gången höstterminen 2011. Examination enligt denna kursplan ges sista gången höstterminen 2024 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.
Övriga föreskrifter
Kursen utvärderas enligt styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
Current and relevant journal articles, papers and reviews
4 edt : Oxford, UK : Blackwell Science, 2004 - xiv, 378 s.b ill. ISBN:0-632-05627-4 LIBRIS-ID:9721861 Sök i biblioteket
2nd rev. ed : Uppsala : Uppsala University, Dept. of Medical Sciences, Nutrition [Institutionen för näringslära] and Swedish University of Agricultural Sciences [SLU], 2000 ISBN:91-506-1428-2 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
Maidenhead : Open University Press, cop. 2007 - xx, 492 s. ISBN:0335223206 (hft.) LIBRIS-ID:10488462 Sök i biblioteket
2nd ed : Oxford : ELBS with Oxford University Press, 1993 - xv,461p ISBN:0-19-442446-4 (pbk) LIBRIS-ID:4607767 Sök i biblioteket
Geneva : 2004 URL: http://apps.who.int/gb/ebwha/pdf_files/WHA57/A57_R17-en.pdf
Fördjupningslitteratur
Geneva : World Health Organization, 2003. - 159 p. LIBRIS-ID:9770107 URL: Link to pdf
Washington : AICR, cop. 2007 - 517 s. ISBN:978-0-9722522-2-5 LIBRIS-ID:10721956 Sök i biblioteket