Kursplan för

Global nutrition, 7,5 hp

Global Nutrition, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT08 , HT09 , HT10
Kurskod
4FH036
Kursens benämning
Global nutrition
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Folkhälsovetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Beslutande organ
Programnämnden för folkhälsovetenskap
Datum för fastställande
2008-05-14
Reviderad av
Utbildningsnämnden GPH
Senast reviderad
2023-11-09
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2010

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyg godkänt).

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten kunna:

* Beskriva och diskutera de viktigaste folkhälsonutritions problemen ur ett globalt perspektiv med betoning på låg- och medel-inkomst länder och även kunna diskutera långsiktliga och kortsiktliga åtgärdsprogram.

* Identifiera och beskriva de vanligaste folkhälsointerventioner som tillämpas globalt för att bekämpa näringsbrist och kritiskt reflektera över vetenskapliga evidens som styrker dessa insatser.

* Identifiera de viktigaste mandat, roller, ansvar och kapacitet för de viktigaste aktörer som regeringar, organisationer, institut, icke-statliga organisationer som har en effektiv roll i förebyggande och kontroll av näringsproblem globalt.

Innehåll

1. Folkhälsonutritionsproblem och lösningar; Den här delen består av föreläsningar som tar upp hälso- och nutritionsfrågor som är specifika för låg- och medelinkomst-länder samt praktiska moment. Andra områden som diskuteras är kultur, lantbruk och livsmedelsproduktion, vatten hygien samt katastrofnutrition.

2. Näringsbirst; denna del lärs ut genom ett individuellt arbete som diskuteras i ett seminarium

3. Identifiera de viktigaste aktörerna och deras roll; denna del lärs ut genom grupparbete, individuell inlämningsuppgift och diskussion i ett seminarium.

Arbetsformer

Kursen består av föreläsningar, seminarier, individuellt arbete, grupparbete, studentpresentationer och praktiskta moment.

Examination

a. För att examinera lärandemålen relaterade till Folkhälsonutritionsproblem och näringsbristbrister; används en skriftlig examination. Identifiera de viktigaste aktörerna och deras roll; examineras genom en skriftlig ovh muntlig presentation. Betyg baseras på både skriftlig examination och skrifligt arbete

b. Seminarier och praktiskamoment är obligatoriska. Frånvaro från seminarie måste kompenseras med en skriftlig uppgift. Frånvaro från praktiskt moment kan tas igen genom att närvara vid nästa tillfälle den ges.

c. Betyg ges enligt den 3 gradiga skalan; underkänd/godkänd/väl godkänd.

d. Betygskriterier delas ut vid kursstart.

Studenter som underkänts vid ordinarie examination har rätt att examineras ytterligare fem gånger. Detta gäller även andra obligatoriska kursdelar. Studerande som fått betyg godkänt har inte rätten att examineras för högre betyg. Studerande som underkänts två gånger har rätt att bli examineras av annan lärare.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och gavs för sista gången höstterminen 2011. Examination enligt denna kursplan ges sista gången höstterminen 2024 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.

Övriga föreskrifter

Kursen utvärderas enligt styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Current and relevant journal articles, papers and reviews

Gibney, Michael J Public health nutrition
Nutrition, agriculture and health - when resources are scarce Antonsson-Ogle, B; Gustafsson, O; Hambraeus, L; Holmgren, G; Tylleskär, T

Rekommenderad litteratur

Public health nutrition : from principles to practice Lawrence, Mark; Worsley, Tony
Savage King, Felicity; Burgess, Ann Nutrition for developing countries
WHO, Fifty-seventh world health assembly Global strategy on diet, physical activity and health : Fifty-seventh world health assembly, WHA57.17

Fördjupningslitteratur

Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases [Elektronisk resurs] b report of a joint WHO
Food, nutrition, physical acitivity and the prevention of cancer : a global perspective ; a project of World Cancer Research Fund International