Kursplan för

Global nutrition, 7,5 hp

Global Nutrition, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT08 , HT09 , HT10
Kurskod
4FH036
Kursens benämning
Global nutrition
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Folkhälsovetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för biovetenskaper och näringslära
Beslutande organ
Programnämnden för folkhälsovetenskap
Datum för fastställande
2008-05-14
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2008

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde.

Mål

Efter att ha genomgått kursen förväntas studenten: • Kunna beskriva de viktigaste folkhälsonutritionsproblemen i låg- och medelinkomst-länder och kunna diskutera långsiktliga och kortsiktliga åtgärdsprogram. • Kunna identifiera och beskriva de viktigaste näringsbrister i låg-, medel- och höginkomst-länder och diskutera dess bestämningsfaktorer och konsekvenser. • Kunna föreslå lämpliga interventionsprojekt inom folkhälsonutritionsområdet i låg-, medel- och höginkomst-länder baserat på existerande evidensbas.

Innehåll

1. Folkhälsonutritionsproblem och lösningar; Den här delen består av föreläsningar som tar upp hälso- och nutritionsfrågor som är specifika för låg- och medelinkomst-länder samt praktiska moment. Andra områden som diskuteras är kultur, lantbruk och livsmedelsproduktion, vatten hygien samt katastrofnutrition. 2. Näringsbrist; denna del lärs ut genom ett individuellt arbete som diskuteras i ett seminarium 3. Evidensbas; Genomföra en litteratursökning av ett relevant område inom folkhälsonutrition, gör sammanställning och redovisa resultat både muntligt och skriftligt. Avsikten är att belysa hur förebyggande arbete bedrivs inom ett valt området, målgrupp och arena.

Arbetsformer

Kursen består av föreläsningar, seminarier, individuellt arbete, grupparbete, studentpresentationer och praktiskta moment.

Examination

a. För att examinera lärandemålen relaterade till Folkhälsonutritionsproblem och näringsbristbrister; används en skriftlig examination. Examination av evidensbaserad interventionslitteratursökning; används en muntlig och skriflig presentation samt skriftlig examination. Betyg baseras på både skriftlig examination och skrifligt arbete b. Seminarier och praktiskamoment är obligatoriska. Frånvaro från seminarie måste kompenseras med en skriftlig uppgift. Frånvaro från praktiskt moment kan tas igen genom att närvara vid nästa tillfälle den ges. c. Betyg ges enligt den 3 gradiga skalan; underkänd/godkänd/väl godkänd d. Betygskriterier delas ut vid kursstart. Studenter som underkänts vid ordinarie examination har rätt att examineras ytterligare fem gånger. Detta gäller även andra obligatoriska kursdelar. Studerande som fått betyg godkänt har inte rätten att examineras för högre betyg. Studerande som underkänts två gånger har rätt att bli examineras av annan lärare.

Övergångsbestämmelser

I fall kursen upphör eller genomgår omfattande förändringar har studenten rätt att bli examinerad enligt denna kursplan inom två år.

Övriga föreskrifter

Kursen utvärderas enligt styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Current and relevant journal articles, papers and reviews

Gibney, Michael J Public health nutrition
Health Education Authority Health promotion interventions to promote healthy eating in the general population: a review. : Health promotion effectiveness reviews, 6
Hedin, A; Källestål, C Knowledge-based public health work Part 2 : Handbook for compilation of reviews on interventions in the field of public health
Nutrition, agriculture and health - when resources are scarce Antonsson-Ogle, B; Gustafsson, O; Hambraeus, L; Holmgren, G; Tylleskär, T

Rekommenderad litteratur

Public health nutrition : from principles to practice Lawrence, Mark; Worsley, Tony
Savage King, Felicity; Burgess, Ann Nutrition for developing countries

Fördjupningslitteratur

Diet, nutrition, and the prevention of chronic diseases [Elektronisk resurs] b report of a joint WHO
Food, nutrition, physical acitivity and the prevention of cancer : a global perspective ; a project of World Cancer Research Fund International
WHO, Fifty-seventh world health assembly Global strategy on diet, physical activity and health : Fifty-seventh world health assembly, WHA57.17