Kursplan för

Hälso- och sjukvårdsledning, 10 hp

Health and Medical Care Management, 10 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT12 , VT13 , VT14 , VT15 , VT16 , VT17
Kurskod
4FH056
Kursens benämning
Hälso- och sjukvårdsledning
Hp
10 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Folkhälsovetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för lärande, informatik, management och etik
Beslutande organ
Programnämnd 5
Datum för fastställande
2011-12-02
Reviderad av
Programnämnd 5
Senast reviderad
2012-10-29
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2013

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyg godkänt).

Mål

Kursens syfte är att förmedla en introduktion till hälso- och sjukvårdens organisation och ledning, inklusive folkhälsoaspekter, med särskilt fokus på kontextuella förhållanden och förändringsarbete. Vidare att påvisa betydelsen av hälsovårdforskning, särskilt användandet av kvalitativa metoder.

Efter fullbordande av kursen ska studenten ha:

Kunskap och förståelse
- angående de viktigaste teorierna och modellerna för ledning och management inom folkhälsa och hälso- och sjukvårdsorganisationer och hur dessa kan användas i olika situationer;
- för hur ledning och management påverkas av det politiska styrningsförhållanden inom vilket organisationen arbetar;
- angående relevanta kvantitativa och kvalitativa metoder för forskning inom management, ledarskap och förändringsarbete.

Färdighet och förmåga
- att integrera kunskap och förståelse av teorier och modeller för ledning och management för att självständigt analysera olika typer av management inom folkhälsoarbete och hälso- och sjukvården;
- att initiera, leda och stödja förändringsarbete, inklusive planering, användning av lämplig metoder, tydlig presentation och diskussion av slutsatser;
- att uppvisa förmåga att använda utvalda kvalitativa forskningsmetoder för studier inom ledarskap, management och förändringsarbete.

Värderingsförmåga och förhållningssätt
- att utvärdera utövandet av management och ledarskap med iakttagande av relevant vetenskapliga, sociala och jämlikhetsaspekter, samt att uppvisa medvetenhet om etiska aspekter avseende forskning och förbättringsarbete.

Innehåll

Studenterna kommer att bli introducerade till management, ledarskap och förändringsarbete inom hälso- och sjukvården och inom folkhälsoområdet, samt angående relevanta forskningsmetoder. Lärandet kommer att baseras på studenternas individuella erfarenheter och förmågor, kombinerat med reflektioner angående hur teorier och modeller kan användas för speciella uppgifter i relation till lärandemålen. Studenterna kommer under hela kursen använda tillägnad ny kunskap vid genomförande av individuella uppgifter och grupparbeten. 

Arbetsformer

Kursen kommer att innehålla en blandning av interaktiva föreläsningar, seminarier, grupparbeten och individuella uppgifter. Interaktivt e-lärande kommer att användas. Större delen av kursen kommer att ägnas fullgörande av individuella uppgifter och grupparbeten. Studenterna kommer att  skriva reflekterande dagböcker och att kommentera särskilda ämnen som introduceras under kursen

Examination

- Individuella skriftliga och muntliga uppgifter.
- Individuellt bidrag till skriftlig rapport och muntlig presentation av grupparbeten.
- Individuellt bidrag till andra obligatoriska kursmoment.

Kriterier för betyget Väl godkänd (VG) är VG på den individuella skriftliga uppgiften samt VG på minst en av de övriga uppgifterna och lägst Godkänd (G) på samtliga övriga uppgifter.

Obligatorisk närvaro
Deltagande i seminarier och grupparbeten och i vissa angivna lektioner är obligatoriskt. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar rapporteras inte studentens kursresultat i LADOK.

Begränsning av antal provtillfällen
Studenten har rätt att delta i sex provtillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren.

Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Övergångsbestämmelser

Efter varje kurstillfälle kommer det att erbjudas minst sex tillfällen för examination inom en 2-årsperiod efter kursens slut.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Kursen ges på engelska

Litteratur och övriga läromedel

Rekommenderad litteratur / Recommended literature

Bohmer, Richard M. J. Designing care : aligning the nature and management of health care
Green, Judith; Thorogood, Nicki Qualitative methods for health research