Kursplan för

Epidemiologiska metoder för effektutvärdering av folkhälsoinsatser, 10 hp

Epidemiological Methods for Outcome Evaluation of Public Health Interventions, 10 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2024.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT20 , HT21 , HT23 , HT24
Kurskod
4FH094
Kursens benämning
Epidemiologiska metoder för effektutvärdering av folkhälsoinsatser
Hp
10 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Folkhälsovetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutionen för global folkhälsa
Beslutande organ
Utbildningsnämnden PHS
Datum för fastställande
2018-11-09
Reviderad av
Utbildningsnämnden GPH
Senast reviderad
2024-03-07
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2024

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/Engelska 6 (med lägst betyget Godkänd/E).

Att studenten med godkänt resultat genomfört kurser motsvarande 45 högskolepoäng inom respektive inriktning på Masterprogrammet i folkhälsovetenskap.

För tillträde till kursen skall studenten ha genomgått kurserna 4FH083, 4FH082 och 4FH086 inom programmet, eller på annat sätt ha tillgodogjort sig motsvarande kunskaper.

Mål

Det övergripande målet med kursen är att förse studenterna med teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter inom utvärderingar av komplexa folkhälsoinsatser relaterade till globala målen för hållbar utveckling (SDG). Efter genomgången kurs ska studenterna kunna:

  • Formulera frågeställningar som är relevanta för utvärdering av resultatet av specifika projekt/interventioner
  • Diskutera för- och nackdelar med olika studiedesigner för utvärdering v.g. vetenskaplig stringens (kausal inferens), tillämpbarhet och kostnader
  • Identifiera möjliga felkällor (särskilt confounding) när det gäller att dra slutsatser om ett kausalt samband mellan en intervention och dess utfall
  • Identifiera lämpliga datakällor för en utvärderingsstudie
  • Föreslå en utvärderingsplan, inklusive metoder för insamling och analys av data, för en förebyggande eller hälsofrämjande intervention inom ett visst område med relevans för de globala hållbarhetsmålen (SDG:s)
  • Motivera val av föreslagna utvärderingsplaner utifrån: evidensgrad, validitet, beslutsfattarnivå och kostnader
  • Skissera en kommunikationsplan för att sprida resultatet av utvärderingar i olika sammanhang
  • Beskriva de möjliga vetenskapliga och policymässiga implikationerna av resultaten av utvärderingen, och koppla detta till hållbarhetsmålen

Innehåll

Kursen består av två delar:

1. Del 1 (3 veckor) består av föreläsningar, seminarier och interaktiva workshops med fokus på de teoretiska kunskaperna (lärandemål a-d)

2. Del 2 (3 veckor) består av självständigt och grupparbete under handledning för att utveckla en plan för utfallsutvärdering relaterad till en konkret intervention (applikationsfall), där de teoretiska kunskaperna tillämpas (lärandemål e-h)

Applikationsfallet består av något av följande: 1. en av studenten planerad intervention, 2. en pågående eller avslutad intervention på förslag av kursledare, eller 3. ett hypotetiskt fall.

Exempel på folkhälsoområden för applikationsfall är: smittsamma sjukdomar, tobaksrökning, riskbruk av alkohol, främjande av fysisk aktivitet, övervikt och fetma, säkerhetsfrämjande och olycksfallsförebyggande arbete, reproduktiv hälsa, psykisk hälsa.

Arbetsformer

En kombination av arbetsformer kommer att användas: föreläsningar, seminarier, gruppuppgifter, individuella uppgifter under handledning; litteraturgranskning; studiebesök; muntlig presentation.

Arbete under kursens del 2 sker i grupp, men den resulterande uppgiften presenteras och bedöms individuellt (se examination).

Grupparbeten, seminarier och studiebesök är obligatoriska. Frånvaro från obligatoriska delar skall kompenseras med extra individuella uppgifter med likartat lärandemål.

Examination

Den individuella examinationen består av en skriftlig presentation av en utvärderingsplan av applikationsfallet som beskrivs ovan.  En formativ utvärdering kommer att göras under andra halvan av kursen, bestående av korta individuella övningar, med en efterföljande muntlig presentation inför lärare och studenter, vilket möjliggör en fördjupad diskussion av metoder. Resultaten av denna formativa utvärdering kommer inte att betygsättas, men deltagande är obligatoriskt.

Examinationen kommer att bedömas som "Underkänd" (U); "Godkänd" (G); eller "Väl godkänd" (VG).

Obligatoriskt deltagande
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i obligatoriska utbildningsinslag eller tagit igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Begränsning av antal provtillfällen
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.

Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.

Övergångsbestämmelser

Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en större revidering av litteraturlistan gjorts.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå.

Kursen ges på engelska.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk kurslitteratur består av vetenskapliga artiklar, rapporter och diverse material relaterade till utvärderingsmetodik och/eller till ämnesområde som omfattas av projektarbetet. Litteraturen delas ut under kursens gång.