Kliniskt beslutstöd, 5 hp
Clinical decision support, 5 credits- Kurskod
- 4HI010
- Kursens benämning
- Kliniskt beslutstöd
- Hp
- 5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Hälsoinformatik
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräckligt, otillräcklig, helt otillräcklig
- Kursansvarig institution
- Institutionen för lärande, informatik, management och etik
- Beslutande organ
- Programnämnd 5
- Datum för fastställande
- 2010-11-09
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden LIME
- Senast reviderad
- 2019-11-22
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2012
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng inom hälso- och sjukvård, biomedicin, teknik, data- och systemvetenskap eller informatik. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget Godkänd).
Mål
Kursens övergripande syfte är att studenterna skall förvärva tillräckliga kunskaper och färdigheter för att aktivt kunna medverka i kravspecificeringen, utvecklingen, införandet, förbättringen och utvärderingen av metoder som ger kliniskt beslutstöd, samt förklara hur dessa metoder kan implementeras i informationssystem, med särskilt beaktande av interoperationella, organisatoriska, etiska och juridiska aspekter.
Efter avslutad kurs ska studenten kunna:
Kunskap och förståelse
- förklara hur införandet av kliniskt beslutstöd kan användas för att uppnå en förbättrad patientsäkerhet och en mer evidensbaserad vård,
- förklara, exemplifiera och kategorisera de huvudsakliga typerna av kliniska beslutstödsystem,
- förklara metoder för att skapa eller generera medicinsk kunskap som kan införas i ett kliniskt beslutstödsystem, utgående från klinisk expertkompetens, evidensbaserade kliniska riktlinjer och medicinska databaser eller med hjälp av maskinlärningsmetoder,
- förklara metoder för att representera medicinsk kunskap i standardiserade modeller.
- förklara den medicinska kunskapens och det kliniska beslutstödets roll som en del i en organisations "knowledge management".
Färdigheter
- analysera behovet av beslutstöd,
- välja och tillämpa metoder för att skapa medicinsk kunskap för ett identifierat kliniskt problem,
- välja och tillämpa en standardiserad metod för att representera medicinsk kunskap för integration i beslutstödsystem,
- analysera och föreslå metodik för att möjliggöra integration med andra informationssystem.
Värdering och förhållningssätt
- värdera nyttan och lämpligheten av att införa ett nytt beslutstödsystem i ett givet kliniskt sammanhang utgående från analys av verksamhetens behov, arbetsflöden, beslutsprocesser samt etiska och juridiska aspekter.
Innehåll
- Olika typer av kliniska beslutstödsystem.
- Fallstudier.
- Evidensbaserad medicin.
- Metoder för att skapa eller generera medicinsk kunskap: Kognitiv uppgiftsanalys, analys av kliniska riktlinjer, statistiska och maskinlärningsmetoder
- Kunskapsrepresentation: regler, datoriserade kliniska riktlinjer, ontologier och informationsmodeller.
- Organisatoriska och sociala utmaningar.
- Etiska och juridiska aspekter.
- "Knowledge management" i hälso och sjukvårdsorganisationer.
Arbetsformer
Kursen kommer att ges i form av ett antal block där olika teman avhandlas. Blocken är strukturerade på liknande sätt: Inledningsvis ges föreläsningar som introducerar ny teori. Dessutom delas instuderingsuppgifter ut. Förutom föreläsningar kan det förekomma demonstrationer av kliniska beslutstödsystem. Blocket avslutas med obligatoriska inlämningauppgifter och obligatoriska seminarier där instuderingsuppgifterna diskuteras.
Examination
Inlämningsuppgifterna kommer att bedömas med A-F. Prestationen under seminarierna kommer att bedömas med U/G. För att få G krävs aktivt deltagande där studenten demonstrerar att han/hon förstått och analyserat/reflekterat över alla instuderingsuppgifter. Slutbetyget utgörs av ett medelvärde av bedömningarna av inlämningsuppgifterna. Ett slutbetyg fås först när studenten uppnått G på alla seminarier.
Obligatorisk närvaro
Deltagande seminarier är obligatoriskt. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar rapporteras inte studentens kursresultat i LADOK.
Begränsning av antal provtillfällen
Studenten har rätt att delta i sex provtillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren.
Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Kursen ges på engelska.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur / Mandatory literature
Vetenskapliga artiklar / Scientific articles
Böcker / Books
Amsterdam : Elsevier Academic Press, cop. 2007 - xv, 581 p. ISBN:978-0-12-369377-8 (alk. paper) LIBRIS-ID:10410159 Sök i biblioteket