Kursplan för

E-lärande i Hälso- och Sjukvårdsutbildningar, 7,5 hp

E-learning in Healthcare Education, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT12 , VT14
Kurskod
4ME010
Kursens benämning
E-lärande i Hälso- och Sjukvårdsutbildningar
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Medicinsk pedagogik 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för lärande, informatik, management och etik
Beslutande organ
Programnämnd 9
Datum för fastställande
2011-10-04
Reviderad av
Programnämnd 9
Senast reviderad
2016-06-09
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2014

Särskild behörighet

Yrkes- eller kandidatexamen om minst 180 högskolepoäng. Dessutom minst två års yrkeserfarenhet inom medicin, vård eller beteendevetenskap och/eller minst två års undervisningserfarenhet (på lägst gymnasienivå, styrks med tjänstgöringsintyg). Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B/Engelska 6 (med lägst betyget Godkänd/E).

Mål

Kursens syfte och mål
Syftet med kursen är att deltagaren ska utveckla kunskaper som behövs för att bedöma, utveckla samt utvärdera olika typer av e-lärande.

Lärandemål
Vid kursens slut ska deltagarna kunna:
• Diskutera e-lärande i förhållande till lärande och designteorier.
• Granska och kritiskt värdera sitt eget och andra kursdeltagares användning av e-lärande.
• Granska och kritiskt värdera användbarhet och betydelse av olika typer av e-lärande i relation till sin egen och andras utbildningspraktik.
• Utveckla och utvärdera lärande och undervisning som involverar e-lärande.

Innehåll

Kursen riktar sig till yrkesverksamma involverade i undervisning och i utbildning på system- och individnivå inom både universitets-, hälso- och sjukvårdsområdet. Denna kurs försöker tillgodose det ökade behovet av kunskap kring hur man designar, implementerar samt utvärderar e-lärande.

Kursen omfattar tre områden:

Område 1: Undersökande
I detta område kommer deltagarna att undersöka och bekanta sig med ett stort antal typer av e-lärande som t.ex. interaktiva lärande objekt, simuleringar, webb 2.0.

Område 2: Planering och implementering
I denna del av kursen kommer deltagarna att studera teorier, aktuell forskning och olika synsätt på e-lärande i olika sammanhang. Deltagarnas kunskap att kunna relateras till olika sammanhang där e-lärande utvecklats och implementerats.

Område 3: Utvärdering
Slutligen kommer deltagarna att fokusera på utvärdering av e-lärande. Särskild vikt kommer att läggas på hur man planerar, designar samt genomför utvärderingar både formativt och summativt.

Arbetsformer

Undervisningen utgår från ett problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande. Kursen sker helt on-line på en lärplattform. Varje deltagare ska formulera ett utvecklingsprojekt som rör e-lärande inom ramen för den egna organisationen. Det egna projektet kommer att utgöra grunden för kursens teoretiska och praktiska innehåll. Arbetet sker delvis i grupper. Gruppmedlemmarna är en viktig resurs för kritisk granskning och återkoppling av projektarbetet.

Deltagande i kursen kräver tillgång till Internet.

Examination

Examinationen består av en individuell skriftlig uppgift där den ursprungliga projektplanen jämförs med den slutliga versionen. Deltagarna ska utifrån det egna projektet visa att lärandemålen har uppfyllts. Detta sker även genom att föra en egen lärandeloggbok genom kursens gång. Genom att presentera konkreta exempel från loggboken tillsammans med rapporten skapar reflektioner över det egna lärandet en bas för bedömning i relation till målen.

Samtliga uppgifter under kursen är obligatoriska. För att bli godkänd på kursen krävs att kursdeltagaren visar aktivitet på lärplattformen Ping Pong och följer de överenskommelser som görs mellan kursdeltagarna och kursledarna. Ej genomförda uppgifter ersätts av individuella inlämningsuppgifter.

Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Student som saknar godkänt resultat efter tre genomförda examinationstillfällen kan erbjudas att gå om moment eller kurs ytterligare en gång. Detta gäller i mån av plats.

Om studenten genomfört sex underkända examinationer ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit i räknas inte som examinationstillfälle. Hemexamination som har öppnats via lärplattform räknas som utnyttjat examinationstillfälle även om examinationen inte lämnats in.

För sent inlämnade examinationsuppgifter beaktas ej. Studenter som inte lämnat in i tid hänvisas till omtentamenstillfället.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT14.

Övriga föreskrifter

Kursvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning och handledaren.

Litteratur och övriga läromedel

Rekommenderad kurslitteratur

Ellaway, Dr Rachel; Masters, Ken AMEE Guide 32: e-Learning in medical education Part 1: Learning, teaching and assessment
Masters, Ken; Ellaway, Dr. Rachel e-Learning in medical education Guide 32 Part 2: Technology, management and design
Morris, Clarie; McKimm, Judy Becoming a digital tourist: a guide for clinical teachers.
Cook, David A. The failure of e-learning research to inform educational practice, and what we can do about it