Kursplan för

Andrologi, 7,5 hp

Andrology, 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2022.
Kurskod
9H7002
Kursens benämning
Andrologi
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Uppdragsutbildning (högskolepoäng)
Huvudområde 
Övriga ämnen 
Nivå 
GX - Grundnivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för medicin, Huddinge
Beslutande organ
Utbildningsnämnden MedH
Datum för fastställande
2021-12-22
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2022

Särskild behörighet

Lämplig högskoleutbildning 120 hp inom området hälsa, vård och omsorg.

Mål

Syfte 

Kursens syfte är att studenten ska tillägna sig fördjupad kunskap om manliga reproduktiva och sexuella funktioner och manlig sexualitet, inklusive utredning och behandling av de vanligaste andrologiska och sexualmedicinska problemen.

Lärandemål: kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin (S1-S4) och färdigheterna enligt Millers pyramid (M1-M4).

Efter avslutad kurs skall studenten 
1. kunna redogöra för olika teoretiska perspektiv på den biologiske mannen och hans sexualitet, samt ha tillägnat sig grundläggande kunskaper i andrologi (SOLO 3).
2. kunna redogöra för grundläggande andrologiska frågeställningar relaterade till sexuell hälsa och ohälsa (SOLO 3).
3. kunna tillämpa teoretiska och praktiska modeller och metoder för att möta mäns sexuella frågor och frågeställningar (SOLO 3).
4. kunna reflektera kring sitt eget perspektiv på sexualitet och dess betydelse för sin yrkesutövning (SOLO 3).

Innehåll

Kursen presenterar biologiska, medicinska, psykologiska och sociokulturella perspektiv på mannen och dennes sexualitet. Kursen belyser temat utifrån ett tvärvetenskapligt perspektiv på sexuell hälsa och ohälsa. Utifrån studenternas professionella kliniska erfarenheter diskuteras andrologiska frågeställningar samt aktuella teoretiska och praktiska modeller för att bemöta och arbeta med sexuella frågor och problem. Kursen belyser också översiktligt sexuella frågeställningar hos individer med penis och pung i gruppen med oklart födelsekön och i gruppen medicinskt behandlad könsdysfori.

Kursen har sin utgångspunkt i det kliniska arbetet och kursinnehållet ger deltagarna förutsättningar att tillägna sig grundläggande teoretiska kunskaper i andrologi samt att initiera och utveckla metoder för att möta och arbeta med mäns frågor om sexualitet och problem. Kursen innehåller också undervisning i grundläggande klinisk undersökning av manliga genitalier inklusive bedömning av enklare patologiska fynd.
Det andrologiska kunskapsfältet ligger som grund där även det psykologiska och kulturella perspektivet kommer att belysas.

Kursen innehåller tre block: basal andrologi, sexologi och metodik. Den kommer att belysa bland annat sexualfysiologi, olika sexuella funktionsstörningar, medicinering samt sexualiteten ur ett livscykelperspektiv. Kunskaperna ska passa in i befintliga verksamheter där man möter patienter med sexuella problem och frågor. 

Efter avslutad kurs ska deltagaren:
- ha grundläggande teoretiska kunskaper i andrologi.
- kunna tillämpa teoretiska tankar och modeller i kliniskt arbete.
- uppvisa en grundläggande förståelse och kunskap för samt kunna reflektera kring sitt eget perspektiv på sexualitet och dess betydelse för yrkesutövningen.
- praktiskt kunna använda verktyg i form av modeller och metoder för att möta mäns sexuella frågor och problem.
- redogöra för vad olika sexuella symtom kan innebära och uttrycka.

Arbetsformer

Kursen går på halvfart och är upplagd på två obligatoriska heldagar i månaden då hela gruppen träffas digitalt i samband med föreläsningar och litteraturseminarier samt tillfällen med patient/klientfallsdiskussion. Ibland arbetar hela gruppen gemensamt, vid andra tillfällen i mindre grupper.
Däremellan arbetar studenten självständigt och/eller i grupp med instudering av litteratur och övriga kursuppgifter i tid motsvarande halvtidsstudier.
Föreläsningarna är på svenska.
Kursen är webbaserad. Karolinska Institutets digitala lärplattform "Canvas" nyttjas för interaktion med kursledningen, för information om kursen och de moment som ingår, samt för att ge kursdeltagarna möjlighet till kontakt och diskussion mellan varandra. Dessutom används lärplattformen till att skicka in inlämningsuppgifter elektroniskt.
För att få ut det mesta av varje kurstillfälle bör kursdeltagarna innan varje lärtillfälle ha läst den rekommenderade kurslitteraturen. Vissa delar av kurslitteraturen är mer inriktade till ett speciellt kurstillfälle, andra delar av kurslitteraturen relaterar till hela kursinnehållet.

Examination

Examination sker både muntligt och skriftligt, individuellt och i grupp. Examinationsarbetet består bland annat av ett skriftligt PM där studenten utifrån en given uppgift ska belysa kliniska erfarenheter med hjälp av egen reflektion samt baserat på teoretiska modeller. Dessa arbeten diskuteras sedan i grupp så att examinationen blir en integrerad kunskapskontroll och inlärningssituation.

Vid frånvaro vid något av kursens utbildningstillfällen kommer kompletteringsuppgifter att delas ut. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.

Övriga föreskrifter

Annan medverkande enhet: RFSU kliniken och ANOVA

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Andrologi Arver, Stefan; Damber, Jan-Erik; Giwercman, Aleksander
Praktisk sexualmedicin Gahm, Elin
Ytterligare litteratur tillkommer som är knuten till respektive föreläsningstillfälle.

Rekommenderad litteratur

Ekdahl, Johanna Sexualitet och sexuella problem : bedömning och behandling enligt kognitiv beteendeterapi
Sexologi för psykologer och psykoterapeuter Lindberg, Lennie

Fördjupningslitteratur

Sexualitetsstudier Plantin, Lars; Månsson, Sven-Axel
Danemalm Jägervall, C Orgasmen förändras negativt men uteblivet ejakulat ingen stor förlust: Tio män om orgasmupplevelse och ejakulationsbortfall efter radikal prostatektomi. Gunnarsson, B; Brüggemann, J 113 (2016) :3, s. 1470-1472 Läggs ut som pdf på Canvas

HBTQ+ : psykologiska perspektiv och bemötande Lundberg, Tove; Malmquist, Anna; Wurm, Matilda
Tiefer, Leonore. Sex is not a natural act and other essays
Björklund, Inger; Boman, Suzanna Män utsatta för sexuella övergrepp : erfarenheter från ett psykoterapeutiskt arbete
Sandberg, L Just feeling a naked body close to you: men, sexuality and intimacy in later life. 16 (2013) :3-4, s. 261-282