Kursplan för

Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi, 45 hp

Supervision in psychotherapy, 45 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT11 , HT14 , HT15 , HT16
Kurskod
9K8049
Kursens benämning
Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi
Hp
45 hp
Utbildningsform
Uppdragsutbildning (högskolepoäng)
Huvudområde 
Psykoterapi 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk neurovetenskap
Beslutande organ
Styrelsen för utbildning
Datum för fastställande
2011-09-20
Reviderad av
Utbildningsnämnden CNS
Senast reviderad
2024-05-23
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2016

Särskild behörighet

Socialstyrelsens legitimation som psykoterapeut och därefter minst två års psykoterapeutisk verksamhet.

Mål

Efter genomgången kurs ska deltagaren kunna:

Kunskaper och förståelse
* redogöra för och reflektera över såväl generiska som olika inriktningsspecifika teorier om psykoterapihandledning och annan klinisk handledning.
* redogöra för och reflektera över pedagogiska teorier som har relevans för undervisning.
* reflektera över hur olika pedagogiska metoder kan stimulera och stödja studenters lärande i både teoretisk undervisning och klinisk handledning.
* redovisa principer för, samt kritiskt analysera exempel på planering, genomförande, examinering och utvärdering av målstyrt lärande.
* redovisa och reflektera över konsekvenserna av de organisatoriska och juridiska förutsättningar som har relevans för psykoterapeuters och handledares kliniska arbete liksom för utbildning av psykoterapeuter.
* redovisa såväl de vetenskapsteoretiska utgångspunkterna för, som resultatet av, aktuell forskning om handledning och om psykoterapeuters professionella utveckling.
* redovisa kunskaper om aktuell forskning avseende olika typer av psykoterapi.

Färdigheter och förmågor
* genomföra klinisk handledning och undervisning med beaktande av de organisatoriska och juridiska förutsättningar som gäller inom högskola respektive offentlig vård.
* i olika pedagogiska situationer vägleda blivande psykoterapeuter på olika utbildningsnivåer att integrera teoretiska kunskaper med egna erfarenheter av psykoterapeutiskt arbete.
* uppvisa en grundläggande förmåga att planera, genomföra och utvärdera kurser i psykoterapi samt att utvärdera egna och andras pedagogiska arbetsinsatser.
* underlätta den handleddes lärandeprocess på ett sätt som ökar den handleddes kompetens och förmåga till reflektion kring det psykoterapeutiska arbetet.
* uppvisa en grundläggande förmåga att identifiera, analysera och formulera förslag till vidareutveckling av lärosituationer genom att tillämpa pedagogiska teorier och vetenskapliga rön om lärande.
* skilja på och bedöma behov av handledning respektive konsultation för individer, grupper och organisationer.
* söka information om aktuell klinisk och vetenskaplig utvecklingen vad gäller såväl psykoterapi som handledning.
* identifiera etiska aspekter i samband med handledning och utbildning och skilja dem från exempelvis psykologiska, religiösa, eller juridiska aspekter.
* verka för ett kreativt inlärningsklimat, ett aktivt kunskapssökande och ett gott samarbete i grupper.
* förmedla, ta emot och reflektera kring konstruktiv återkoppling.
* vid behov växla mellan olika handledningsperspektiv och anpassa åtgärder till olikheter i de handleddas förutsättningar.

Värderingar och förhållningssätt
* kontinuerligt granska det egna handledningsarbetet utifrån beprövad erfarenhet och aktuella forskningsrön.
* reflektera över egen och andras professionella handledar- och lärarroller samt över värdegrundsfrågor såsom vetenskaplighet, jämställdhet och likabehandling.
* visa prov på en förmåga att ompröva ställningstaganden och uppfattningar i förhållande till såväl andras som egna arbetsinsatser.
* beskriva och reflektera över sin egen kunskap och kunskapsbrister samt formulera sitt eget behov av handledning och/eller fortbildning.
* uppvisa en förståelse av de etiska konsekvenserna av handledarrollen.
* uppvisa att en professionell handledar- och läraridentitet börjat utvecklas.

Innehåll

Kursen är uppdelad i sex huvudavsnitt fördelade på 19 moment enligt följande:
- Handledning på handledning, 15 hp (Moment A-D)
- Generisk grupphandledningspedagogik, 14 hp (Moment A-D)
- Inriktningsspecifik handledningspedagogik, 6 hp (Moment A-D)
- Vuxen- och högskolepedagogik, 6 hp (Moment A-D)
- Etiska och juridiska frågor, 2 hp (Moment A-B)
- Vetenskapsteori och handledningsforskning, 2 hp

De sex huvudavsnitten beskrivs under respektive moment nedan.

Handledning på handledningen A, 3.0 hp

Betygsskala: GU

Momenten A-D är en form av verksamhetsförlagd utbildning (VFU). Centralt för momenten är integration av handledningens teorier och metoder samt utvecklandet av en handledaridentitet. Tonvikten ligger på grupphandledning även om dyadisk handledning också behandlas.

Moment A omfattar auskultation i en handledningsgrupp eller annan relevant grupp med lärandemål.

Handledning på handledningen B, 4.0 hp

Betygsskala: GU

Moment B-D omfattar handledning på egna handledningsuppdrag inom både psykoterapiutbildning och klinisk verksamhet. Studenten ska under utbildningstiden genomföra minst två handledningsuppdrag där ett av dessa skall vara en utbildningshandledning. Handledningsuppdragen väljs utifrån studentens psykoterapeutiska grundkompetens. Inledningsvis betonas kontrakt och målsättningsfrågor och handledarrollens innehåll. Särskilt fokus kommer att läggas på reflektioner kring handledarens egen betydelse för handledningsprocessen och dess utfall. Dessutom berörs frågor om handledningsrelationer och effekten av olika handledarstilar.

Handledning på handledningen C, 4.0 hp

Betygsskala: GU

Se ovan under Handledning på handledningen B

Handledning på handledningen D, 4.0 hp

Betygsskala: GU

Se ovan under Handledning på handledningen B

Generisk grupphandledningspedagogik A, 4.0 hp

Betygsskala: GU

Moment A-D omfattar generella teorier om handledningens metodik och pedagogik. Under momenten sätts handledningspedagogiken i relation till allmänna pedagogiska teorier. Handledningsmomentets roll under psykoterapiutbildningar liksom bedömnings- och examinationsfrågor behandlas. Psykoterapeutens senare yrkesutveckling belyses där speciell uppmärksamhet ägnas åt betingelser för en positiv yrkesutveckling och de risker som finns kring stagnations- och utmattningsreaktioner. Andra viktiga områden berör relationen mellan handledning och konsultation liksom genus, etniska och kulturella aspekter på psykoterapi och handledning.

Momenten omfattar också en orientering om grupp- och organisationsteori men fokuserar speciellt på arbetshindrande respektive arbetsbefrämjande faktorer och processer i grupper och organisationer. Momenten behandlar skillnader och likheter mellan olika kontext för handledning som t.ex. utbildningshandledning respektive verksamhetshandledning. Andra områden som belyses är lärande i grupper; ledarskap och roller i grupper och organisationer.

Under moment A ges en introducerande översikt över kunskapsområdet.

 

Generisk grupphandledningspedagogik B, 4.5 hp

Betygsskala: GU

Moment B berör inlednings- och kontraktsfrågor samt olika problemsituationer och metoder vid grupphandledning.

 

Generisk grupphandledningspedagogik C, 3.0 hp

Betygsskala: GU

Moment C fokuserar på de problemställningar som kompetensbeskrivning och kompetensbedömning samt olika handledningspedagogiska teorier och modeller.

 

Generisk grupphandledningspedagogik D, 2.5 hp

Betygsskala: GU

Moment D fortsätter behandla olika handledningspedagogiska teorier och modeller samt frågor som berör evaluering och handledningens avslutning.

 

Inriktningsspecifik handledningspedagogik A, 1.0 hp

Betygsskala: GU

Moment A-D har olika innehåll beroende på studenternas psykoterapeutiska grundkompetens. Olika aspekter av handledningens teori och metod belyses utifrån ett inriktningsspecifikt perspektiv.

Inriktningsspecifik handledningspedagogik B, 2.0 hp

Betygsskala: GU

Se ovan under Inriktningsspecifik handledningspedagogik A

Inriktningsspecifik handledningspedagogik C, 2.0 hp

Betygsskala: GU

Se ovan under Inriktningsspecifik handledningspedagogik A

Inriktningsspecifik handledningspedagogik D, 1.0 hp

Betygsskala: GU

Se ovan under Inriktningsspecifik handledningspedagogik A

Vuxen- och högskolepedagogik A, 2.0 hp

Betygsskala: GU

Moment A-D omfattar en orientering om aktuell pedagogisk forskning med speciell betoning av studentcentrerad pedagogik och vuxnas lärande. I detta sammanhang berörs även neuropsykologiska aspekter på lärande. Andra delar av innehållet behandlar högskolans ramar och regelverk, lärarrollen vid utbildning i psykoterapi, planering, genomomförande och utvärdering av psykoterapiutbildning samt examinationens roll och former i undervisning och handledning. Praktiska övningar ingår i form av egen utförd undervisning, där varje studerande genomför teoretisk undervisning och därefter får återkoppling på sina insatser.

Under moment A ges en introducerande översikt över kunskapsområdet. Momentet avslutas med att studenten planerar och genomför ett kortare seminarium.

 

Vuxen- och högskolepedagogik B, 1.0 hp

Betygsskala: GU

Moment B omfattar PBL-metoden och examinationsförfarande under teoretiska moment. Studenterna får även praktisk erfarenhet av PBL-metoden samt av examinationskonstruktion och återkoppling i samband med examination.

 

Vuxen- och högskolepedagogik C, 1.5 hp

Betygsskala: GU

Moment C fortsätter arbetet med examinationsförfarandet men nu berörs även kliniska kursmoment. I momentet ingår också praktisk erfarenhet av case-metodik. Momentet innehåller även övningar i undervisningsplanering, pedagogisk evaluering och föreläsningsmetodik.

 

Vuxen- och högskolepedagogik D, 1.5 hp

Betygsskala: GU

Under moment D fortsätter praktiska övningar i undervisningsplanering, pedagogisk evaluering och föreläsningsmetodik. Momentet avslutas med jämförelser mellan högskolepedagogiska modeller och de modeller som utvecklats för psykoterapihandledning.

 

Etiska och juridiska frågor A, 1.0 hp

Betygsskala: GU

Moment A-B omfattar lagstiftning och etiska principer i undervisnings-, behandlings- och handledningssituationer. Momenten omfattar också grundläggande teorier om etik. Jämlikhets- och mångfaldsfrågor liksom gränsdragningsfrågor i relation till handledning och undervisning behandlas.

 

Etiska och juridiska frågor B, 1.0 hp

Betygsskala: GU

Se ovan under Etiska och juridiska frågor A

Vetenskapsteori och handledningsforskning, 2.0 hp

Betygsskala: GU

Momentet omfattar en orientering om aktuell forskning om handledning, psykoterapi och psykoterapeuters yrkesutveckling. Vidare ingår kunskaps- och vetenskapsteoretiska perspektiv av betydelse för psykoterapi- och handledningsforskning. Undersöknings- och forskningsmetodik behandlas samt en orientering om evidensdiskussionen, evidensbaserad behandlingssyn och empiriskt validerad psykoterapi.

 

Arbetsformer

De teoretiska momenten består av föreläsningar, seminarier och gruppövningar samt självstudier av kurslitteratur. Momenten "Vuxen- och högskolepedagogik A-D" genomförs delvis parallellt med andra moment t.ex. genom att studenterna själva genomför seminarier med och föreläsningar inför sina medstudenter. Den teoretiska undervisningen ska i övrigt genomföras så att studenterna får erfarenhet av olika undervisningsmetoder.

De kliniska momenten "Handledning på handledning A-D" sker i grupper om ca fyra studenter. Material till handledningen erhåller studenterna genom auskultation och genom att bedriva handledning. Under termin 1 sker auskultation i en befintlig handledningsgrupp eller annan lämplig undervisningsgrupp. Under termin 2-4 genomför studenterna egna handledningsuppdrag. Handledningsuppdragen avser psykoterapeutiskt arbete och de väljs och utförs i samråd med handledaren. Uppdragen ska påbörjas under utbildningstiden och innefatta kontakt- och kontraktsfas.
 

Examination

Momenten Handledning på handledning A-D
Under momenten ska studenten arbeta aktivt med material från sin egen auskultation och sina handledningsuppdrag samt i handledningen på handledningen bidra till de övrigas arbeten. Examination sker genom kontinuerlig bedömning av studentens kompetens via handledningen. Om inte annat överenskommes ska studenterna lämna skriftliga sessionsrapporter och/eller inspelat material innan handledningen till handledaren. När arbetet med auskultation och handledningsuppdrag avslutas ska dessa sammanfattas skriftligen. Inlämnat material är också underlag för handledarens bedömning.

Momenten Generisk grupphandledningspedagogik A-D
Varje moment examineras genom skriftlig och muntlig uppgift.

Momenten Inriktningsspecifik handledningspedagogik A-D
Varje moment examineras genom skriftlig och muntlig uppgift.

Momenten Vuxen- och högskolepedagogik A-D
Moment A examineras genom skriftlig och muntlig uppgift. Moment B examineras genom skriftlig uppgift. Moment C examineras genom skriftlig och muntlig uppgift. Moment D examineras genom skriftlig och muntlig uppgift.

Momenten Etiska och juridiska frågor A-B
Momentet A examineras muntligt. Momentet B examineras skriftligt.

Momentet Vetenskapsteori och handledningsforskning
Momentet examineras genom skriftlig och muntlig uppgift.

Obligatorisk undervisning
Seminarium, gruppövningar, handledning och studentledda föreläsningar är obligatoriska vilket framgår av kursens schema. Vid frånvaro om högst 20 % kan studenten ges ersättningsuppgift för det undervisningstillfälle som studenten varit frånvarande från. Vid mer än 20 % frånvaro per moment kan studenten inte godkännas på det aktuella momentet.

Inlämning av examination inom tidsgränsen
För att ett examinerande skriftligt arbete ska vara aktuellt för bedömning måste det ha inkommit inom tidsgränsen, vilken anges i schema i samband med terminsstart. Om ett arbete inte inkommer i tid hänvisas studenten till omexaminationstillfället.

Avbryta verksamhetsförlagd utbildning
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs. Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och övergångsbestämmelser regleras i avtal.

Övriga föreskrifter

Undervisningsspråk: Svenska.

Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen. Denna kurs ersätter 9K8035 Handledar- och lärarutbildning i psykoterapi, 45 hp och kurserna är delvis överlappande.

Litteratur och övriga läromedel

Då studentcentrerade undervisningsmetoder som t.ex. PBL och case-metodik används under delar av kursen tillkommer förutom nedan angiven litteratur ytterligare artiklar under varje huvudavsnitt.

Vuxen- och högskolepedagogik A-D

Obligatorisk litteratur

Azer, S., Guerrero, A.P.S. & Walsh, A. Enhancing learning approaches: Practical tips for students and teachers.
Biggs, John B.; Tang, Catherine So-Kum Teaching for quality learning at university : what the student does
Dahlgren, L.O., Eriksson, B.E., Gyllenhammar, H., Korkeila, M., Sääf-Rothoff, A., Wernerson, A.; Seeberger, A. To be and to have a critical friend in medical teaching.
Hult, Håkan Forskningsprocessen som metafor för undervisning
Pettersen, Roar C. Kvalitetslärande i högre utbildning : introduktion till problem- och praktikbaserad didaktik Torhell, Sven-Erik
Savery, J.R. Overview of problem-based learning: Definitions and distinctions. 1 (2006) s. 9-20

Fördjupningslitteratur

Biggs, J. What the student does: teaching for enhanced learning. (1999) :18, s. 57-75

Gibbs, G. & Simpson, C. Conditions under which assessment supports students’ learning.
Gustafsson, Christina Att arbeta i högskolan : utmaningar och möjligheter
Mayer, R.E. Rote versus meaningful learning.
Mogensen, Ester; Thorell-Ekstrand, Ingrid; Löfmark, Anna Klinisk utbildning i högskolan : perspektiv och utveckling inom verksamhetsförlagd utbildning
Att skapa pedagogiska möten i medicin och vård Silén, Charlotte; Bolander Laksov, Klara

Vetenskapsteori och handledningsforskning

Obligatorisk litteratur

Bergin, Allen E.; Garfield Sol L. Bergin and Garfield's handbook of psychotherapy and behavior change Lambert, Michael J.
Ellis, M.V. Bridging the science and practice of clinical supervision: Some discoveries, some misconceptions.
Bernard, Janine M. Fundamentals of clinical supervision
Milne, Derek Evidence-based clinical supervision : principles and practice
Newman, C.F. Competency in conducting cognitive – behavioural therapy: Foundation, functional, and supervisory aspects. 47 (2010) s. 12-19

Evidence-based practices in mental health : debate and dialogue on the fundamental questions Norcross, John C.; Beutler, Larry E.; Levant, Ronald F.
Orlinsky, D.E.; Botermans, J-P; Rønnestad,, M.H. Towards an empirically grounded model of psychotherapy training: Four thousand therapists rate influences on their development. (2001) s. 1-10

Watkins Jr., C.E. Does psychotherapy supervision contribute to patient outcomes? Considering thirty years of research
Watkins, C. Edward; Watkins; Milne, Derek L. The Wiley International Handbook of Clinical Supervision

Fördjupningslitteratur

Fairburn, C.G. & Cooper, Z. Therapist competence, therapy quality and therapist training.
Muse, K. & McManus, F. A systematic review of methods for assessing competence in cognitive–behavioural therapy.
Orlinsky, David E.; Rønnestad, Michael Helge; Ambühl, Hansruedi How psychotherapists develop : a study of therapeutic work and professional growth
Rakovshik, S.G. & McManus, F. Establishing evidence-based training in cognitive behavioral therapy: A review of current empirical findings and theoretical guidance.
Reichelt, Sissel; Rønnestad, Michael Helge Veiledning i psykoterapeutisk arbeid
Rønnestad, M.H.; Ladany, N. The impact of psychotherapy training: Introduction to the special section. 16 (2006) s. 261-267.

Milne, Derek Evidence-based clinical supervision : principles and practice

Handledning på handledning A-D och momenten Generisk grupphandledningspedagogik A-D

Obligatorisk litteratur

CORE. Competence frameworks for the delivery and supervision of psychological therapies.
Guvå, Gunilla; Hylander, Ingrid Psykologisk fallkonsultation
Grupphandledning : forskning och erfarenheter från olika verksamhetsområden Näslund, Johan; Ögren, Marie-Louise
Bernard, Janine M. Fundamentals of clinical supervision
Watkins, C. Edward; Watkins; Milne, Derek L. The Wiley International Handbook of Clinical Supervision

Fördjupningslitteratur

Boalt Boëthius, Siv; Ögren, Marie-Louise Möjligheter och utmaningar i grupphandledning : teori och verklighet
Hammar Chiriac, Eva; Einarsson, Charlotta Gruppobservationer : teori och praktik
Falender, Carol A.; Shafranske, Edward P. Clinical supervision : a competency-based approach
Milne, Derek Evidence-based clinical supervision : principles and practice
Proctor, Brigid. Group supervision : a guide to creative practice
Ronnestad, Michael Helge; Skovholt, Thomas M. The developing practitioner : growth and stagnation of therapists and counselors
Organisationspsykologi Näslund, Johan; Jern, Stefan

Handledning på handledning A-D och momenten Inriktningsspecifik handledningspedagogik A-D

Obligatorisk litteratur

Bates, Sandra Handledning ur ett KBT-perspektiv
Ladany, Nicholas; Friedlander, Myrna L.; Nelson, Mary Lee. Critical events in psychotherapy supervision : an interpersonal approach
Todd, Thomas C.; Storm, Cheryl L. The Complete Systemic Supervisor: Context, Philosophy, and Pragmatics, 2nd

Etiska och juridiska frågor A-B

Obligatorisk litteratur

S. Boalt Boëthius & M-L. Ögren Möjligheter och utmaningar i grupphandledning. Teori och verklighet.
Etik och juridik för psykologer och psykoterapeuter Sverne Arvill, Ebba; Hjelm, Åke; Johnsson, Lars-Åke; Sääf, Christina
Högskoleförordning
Patientsäkerhetslag
Patientdatalag
Socialstyrelsens föreskrifter om informationshantering och journalföring i hälso- och sjukvården

Rekommenderad litteratur

Ek, Ulla; Linder, Susanne; Wetter, Ilse Rätt & vett : om juridik och etik i psykologiskt arbete

Fördjupningslitteratur

Thomas, Janet T. The ethics of supervision and consultation.
Reichelt, Sissel; Rønnestad, Michael Helge Veiledning i psykoterapeutisk arbeid