Kursplan för

Akutmottagningen som arbetsplats, 7,5 hp

The Emergency Room as Working Environment, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Kurskod
LKG085
Kursens benämning
Akutmottagningen som arbetsplats
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Medicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för kliniska vetenskaper, Danderyds sjukhus
Medverkande institutioner
  • Institutionen för neurovetenskap
Beslutande organ
Programnämnden för läkarprogrammet
Datum för fastställande
2009-11-10
Reviderad av
Programnämnden för läkarprogrammet
Senast reviderad
2018-06-26
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2009

Särskild behörighet

Genomförd kurs Klinisk medicin - inriktning reproduktion och utveckling.

Student som underkänts på verksamhetsförlagda utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen ha fullföljts.

Mål

Det övergripande målet är att studenten ska ha fått fördjupade core-nära kunskaper i vanliga akuta tillstånd, sjukdomar och skador, samt hur en akutmottagning ska fungera optimalt.

Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin (S1-S4) och färdigheterna enligt Millers pyramid (M1-M4)*

Kunskap och förståelse

Studenten ska kunna:
* handlägga akuta buk-, kärl-, chirurgia minor-, akut urologisk och traumaproblematik, inkluderande symptomatologi, diagnostik och behandling (S3).
* handlägga akuta intermedicinska tillstånd inkluderande symptomatologi, diagnostik och behandling (S3).
* handlägga akuta gynekologiska tillstånd inkluderande symptomatologi, diagnostik och behandling (S3).
* handlägga akut ortopedisk traumatologi inkluderande skadegenes, diagnostik och behandling (S3).
* handlägga komplicerade vanliga akuta tillstånd med anamnes, status, diagnostik, primär och sekundär behandling (S3).

Färdigheter

Studenten ska:
* kunna visa hur man suturerar i olika vävnader på ett atraumatiskt sätt (M3).
* kunna visa hur man bedömer och handlägger en traumapatient (M3).
* kunna tolka ett EKG, blodgaser och labprover (M3).
* kunna utföra hjärtlung-, gyn-, led- och bukstatus (M3).
* kunna bedöva med lokalanestesi och utföra sårhandläggning (M2).
* kunna utföra en hjärtlungräddning (M3).

Förhållningssätt

Studenten ska:
* veta hur man bemöter akut sjuka och skadade patienter (M2).
* veta hur man uppträder informerande, empatiskt och respektfullt mot patienter, även de med mindre problem (M2).
* kunna iaktta ett kritiskt och vetenskapligt förhållningssätt till olika former av behandling (M3).

*
Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin:
S1) enkel (ex. känna till, identifiera),
S2) sammansatt (ex. redogöra för, beskriva),
S3) relaterad (ex. analysera, relatera), och
S4) utvidgad (ex. teoretisera, analysera).

Färdigheterna är nivåindelade enligt Millers pyramid:
M1) veta,
M2) veta hur man utför,
M3) kunna visa, och
M4) kunna utföra yrkesmässigt.

Innehåll

Allmänt

Kursen består till en del av hur en akutmottagning drivs och hur verksamheten genomförs. Denna del ska ha tyngdpunkten på interprofessionellt arbete, hur de olika yrkesgrupperna arbetar och interfererar med varandra. Hur triagearbetet fungerar på akutmottagningen. Principer för ATLS. En annan del av kursen handlar om de olika ingående specialiteternas arbete med tyngdpunkt på medicinsk handläggande. Tanken är att våra olika akutmottagningsspecialiteter ska delta, alltså medicin, kardiologi, gynekologi, ortopedi och kirurgi/urologi, dessutom deltar servicespecialiteterna anestesiologi, bild och funktionsmedicin samt klinisk kemi och fysiologi.

Akuta frågeställningar är vanliga hos patienter som söker primärvården och akutmottagningar. Kursen innehåller vanliga skadors, akuta tillstånds och sjukdomars handläggning på en fördjupad nivå jämfört med tema 3 - 6. Ökad kunskap, förståelse och reflektion över uppkomst¬mekanismer, symptomatologi, diagnos och behandling av dessa sjukdomar är viktigt för den nyblivna läkaren, inte minst inom primärvården. Vi kommer att samarbeta med bl a Institutionen för Neurovetenskap för att få basvetenskaplig belysning av problematiken. Tonvikten ligger på praktisk handläggning av vanliga situationer i den kliniska vardagen, både för generalisten och för specialisten.

Kirurgi och urologi

Under kursen fördjupar studenten praktiskt och teoretiskt sin kompetens i att handlägga, såväl i öppenvården som i den slutna specialistvården, tillstånd i gastro¬intestinal¬kanalen, och kärl samt traumatologi. Urinorganens akuta sjukdomar ska kunna handläggas. Tonvikt läggs på förståelse av patofysiologi och självständig praktisk handläggning av dessa tillstånd. Manuell träning, såsom incisions-och suturtekniker, katetersättning, lokalbedövning, är en viktig del av kursen.

Ortopedisk kirurgi

Kursen innefattar akut handläggande av ortopediska tillstånd och trauma, inklusive praktiska övningar som gipsteknik. Stor vikt läggs på att utföra ortopediska undersökningar korrekt.

Internmedicin

Studenten ska kunna handlägga olika akuta tillstånd inom det internmedicinska sjukdomspanoramat som t.ex. stroke, dyspné, akuta infektioner, intoxikationer och tromboemboliska sjukdomar. Studenten ska introduceras i arbetet på en akutmedicinsk avdelning och akutavdelningen.

Kardiologi

Studenten ska kunna handlägga akuta bröstsmärtor, hjärtrytmrubbningar, cirkulatoriska, sjukdomar m fl tillstånd.

Gynekologi och obstetrik

Kunna handlägga symptom från kvinnliga genitalia och endokrin problematik. Få en insikt i förlossningsvårdens handläggning och arbetsformer.

Arbetsformer

Varje vecka avslutas med att studenterna tillsammans med kursgivarna diskuterar veckans lärande, alltså en form av reflektion. Kursen sker i en patientnära miljö med arbete på fyra olika akutmottagningar. Kursen är upplagd med interaktiva föreläsningar, bland annat med mentometerknappar, case-seminarier och grupparbeten, där kursdeltagarna förväntas delta aktivt i dialog med kursgivarna på förmiddagarna. Praktiska övningar inom de olika ämnesområdena sker.

Examination

Obligatoriska moment: Reflektion i grupp, seminarier, praktiska övningar, och VFU är obligatoriska moment. Minst 80 % deltagande i dessa delar är krav för godkänt kursmoment, samt klarat momentets övriga krav. Obligatoriska moment som missats, måste inhämtas av studenten efter anvisningar av kursledning och redovisas innan tentamen. Godkända obligatoriska moment är krav för att delta i tentamen.

Studenthandlagd tentamen: Muntlig tentamen där studenterna ställer frågorna och bedömer svaren: Varje kursdeltagare lämnar dagligen in två frågor med svar rörande dagens undervisning till kursledningen. Något som kursdeltagaren tycker är viktigt, intressant eller spännande. Vid tentamen, där kursledningen agerar expertpanel och delar ut en fråga i taget, som vederbörande frågeställaren får läsa upp. Kursledningen väljer ut en svarsgrupp (kursen indelas i smågrupper), som gemensamt får besvara på frågan. Frågeställaren avgör om svaret är tillfredsställande. Förtydliganden, ifrågasättande och diskussion av svaren uppmuntras. Detta leder till att akademiskt resonemang blir en viktig del av kursen.

Begränsningar av antalet prov- eller praktiktillfällen:
Antalet examinations- och praktiktillfällen följer Karolinska Institutets lokala riktlinjer, vilket innebär att antalet examinationstillfällen är begränsade till 6, medan verksamhetsförlagda moment som regel endast kan repeteras en gång.

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.

I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd.

Övriga föreskrifter

Kursen ansluter till och fördjupar core-nära kunskaper inom läkarprogrammet.

Kursvärdering sker enlig de riktlinjer som angivits av styrelsen för utbildning vid Karolinska Institutet.

Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med inom eller utom landet genomgången fördjupningskurs, vars innehåll helt eller i väsentliga delar överensstämmer med innehållet i kursen. Om du är osäker - kontakta studievägledningen.

Litteratur och övriga läromedel

Kurslitteratur för aktuell kurs saknas. Kontakta kursansvarig institution för mer information.