Hannah är student på arbetsterapeutprogrammet

Hannah studerar termin 3 på arbetsterapeutprogrammet. Här berättar hon mer om sina upplevelser av programmet och om olika yrkesmöjligheter inom arbetsterapiyrket - ett framtidsyrke med stora möjligheter.

Student på arbetsterapeutprogrammet som står utomhus och tittar in i kameran
Hannah, student på arbetsterapeutprogrammet Foto: Privat

Varför valde du att läsa till just arbetsterapeut?  

Jag har alltid varit intresserad av hälsa och att jobba med människor. Jag har tidigare studerat hälsopedagogik och idrottsvetenskap. Under utbildningen fick jag grundläggande kunskap om hälsofrämjande insatser, men jag kände att jag ville utveckla mina kunskaper inom något område och att jag ville läsa något annat inom området hälsa. Under en sommar jobbade jag som personlig assistent och kom i kontakt med en arbetsterapeut. Jag blev nyfiken på hens arbetsuppgifter och började ta reda på information om arbetsterapi. Jag blev intresserad av professionens fokus på vardagliga aktiviteter, delaktighet och meningsfullhet. Detta gjorde att jag sökte till utbildningen.

Vad är det bästa med din utbildning?

Jag tycker att det bästa med min utbildning är att den är så bred och att den kommer att leda till goda arbetsmöjligheter inom många olika områden. Jag tycker även att det är roligt att studenterna på mitt program har olika erfarenheter från tidigare och att vi tillsammans kan bidra med olika synpunkter i diskussioner och utbildningsmoment.

Vi har även mycket praktik på utbildningen, vilket jag tycker att är både viktigt och intressant. Då får vi studenter möjlighet att både se och öva på att utföra arbetsuppgifter som vi sedan kommer att utföra inom vår profession efter examen. Redan första terminen fick min klass besöka fyra olika verksamheter för att se hur arbetsterapeuter jobbar där. Under andra terminen har vi haft tre veckors praktik inom geriatrik (äldre patienter).

Nu under tredje terminen har vi haft några studiebesöksdagar till en daglig verksamhet och snart ska vi få besöka en valfri verksamhet som vi själva har identifierat och kontaktat. Jag ser även fram emot termin 4 då vi har totalt 10 veckors praktik varav 5 veckor sker inom slutenvården och 5 veckor inom primärvården. Praktik ingår även i termin 5 och 6. Jag tycker att det är väldigt bra att vi är i kontakt med arbetsplatser under alla terminer.

Hur ser en typisk vecka ut? 

Det kan se väldigt olika ut beroende på vilken kurs man går. I vissa kurser är det många föreläsningar och seminarier i skolan. I andra kurser är det mer fokus på grupparbeten, självstudier och inlämningsuppgifter. Vid självstudier får man ett större ansvar att planera sina egna studiedagar. I samband med praktik brukar vi studenter ofta vara på praktikplatsen under normala arbetstider (till exempel 8-16 eller 9-17) måndag till torsdag. På fredagar brukar vi vanligtvis ha tid för att skriva uppgifter kopplade till praktiken och reflektera över vad vi har fått göra.

Varför valde du att studera på just KI?

När jag letade upp information om arbetsterapi läste jag om arbetsterapeututbildningen vid olika lärosäten. KI är ett högt rankat medicinskt universitet och jag fastnade för KI:s utbytesmöjligheter och att praktik erbjuds under en stor del av utbildningen. En annan anledning var att jag tidigare hade flyttat till Stockholm för andra studier. Jag trivdes här och därför ville jag söka efter ett utbildningsprogram i närheten.

Har du stött på någon utmaning?

Jag upplever att det kan vara lite utmanande när vi går från en mer teoretisk kurs till en mer praktisk och kreativ kurs. Då blir det en ändring i både studieteknik och arbetsformer, vilket jag tycker att det kan ta en stund att anpassa sig till. Samtidigt tycker jag om att vi har variation i utbildningen och att det inte alltid ser likadant ut. 

Vad vill du arbeta med i framtiden? 

Som jag nämnde tidigare tycker jag att det känns bra att gå en utbildning som ger många olika arbetsmöjligheter. Som framtida arbetsterapeuter kommer jag och mina klasskamrater att kunna prova på att jobba inom olika områden. För tillfället är jag extra intresserad av att jobba med barn, neuropsykiatriska funktionsnedsättningar eller handrehabilitering. Jag tycker även att det skulle vara roligt att kombinera yrket med mina tidigare kunskaper om hälsopedagogik och att jobba riktat mot global hälsa eller folkhälsa. Vi får se vad jag känner mig mest intresserad av när det är dags att söka jobb, men som sagt - möjligheterna är oändliga!

Jag tycker även att det skulle vara roligt att ha någon koppling till det fackliga arbetet. Jag är nu aktiv i studentstyrelsen på både lokal och central nivå. Jag tycker att det är stimulerande och roligt att få lära sig mycket nytt och träffa andra personer med intresse för arbetsterapi.

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program? 

Det finns en stor efterfrågan på arbetsterapeuter och det finns goda möjligheter att få jobb direkt efter examen. Arbetsterapeutprogrammet är stimulerande och du får en förståelse för vad som kan möjliggöra och/eller hindra deltagande och delaktighet i olika aktiviteter.

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli arbetsterapeut?

Jag tror att det är väldigt viktigt att lyssna in klienter och att se individen som du har framför dig. Som arbetsterapeut behöver du alltid utgå från individens intressen och behov. Jag tror även att det är viktigt att vara nyfiken och att fokusera på möjligheter istället för begränsningar. I och med att vi träffar många personer med olika personligheter och förutsättningar tror jag även att det är bra att tycka om problemlösning och att våga tänka utanför boxen.

Nämn en sak som är bra med KI

Jag tycker att KI har väldigt goda möjligheter till utbyte under utbildningen. Det finns flera universitet både inom och utanför Europa. Dessutom dyker det ofta upp möjligheter att delta i olika internationella aktiviteter digitalt eller i universitetets lokaler. Jag tycker att det är intressant att ta del av likheter och skillnader inom arbetsterapi vid jämförelser mellan olika länder.