Frida är nyexaminerad arbetsterapeut
Arbetsterapeut är ett framtidsyrke som ger stora möjligheter att jobba inom olika branscher. Här berättar Frida om sina upplevelser av programmet.
Varför valde du att läsa till arbetsterapeut?
Jag har själv behövt arbetsterapi och det hade en djup påverkan på mitt liv. Jag har ADHD och blev diagnostiserad sent i livet så jag behövde hjälp med att ordna upp vardagsrutinen så att jag kunde leva ett fungerande och självständigt liv. Jag måste erkänna att jag inte var så säker på att jag skulle klara av en universitetsutbildning på Karolinska Institutet, en av världens mest kända medicinska universitet, men med hjälp av just arbetsterapi så klarar jag det utmärkt och till och med älskar att sitta och plugga med mina klasskamrater.
Jag lärde mig även att uppskatta de små saker i vardagen som många av oss tar för givet. Dessa kan vara att ta hand om disken, borsta håret, ta på sig strumpor, kunna använda Mobilt BankID och många andra aktiviteter som är inte så självklara när man verkligen tänker på det.
Varför valde du att studera på just KI?
För att KI har en mer teoretisk inriktning inom arbetsterapi jämfört med de andra lärosäten i Sverige och KI har även stora möjligheter till vidareutbildning och forskning.
Vad är det bästa med din utbildning?
Diskussionerna, filosofin, teorin, praktiken och människorna. Det allra bästa är sammanhållningen då vi är ett litet program. Arbetsterapeutprogrammet och audionomprogrammet är de minsta programmen på KI som leder till att sammanhållningen inom dessa program är bra. Man får mycket tid och uppmärksamhet från sina lärare och då vi är få i klassen så hjälper vi varandra mycket. Precis före den här intervjun så ville jag höra vad mina klasskamrater kunde tipsa er om som funderar på att ansöka och jag fick direkt meddelanden från flera med åsikter och bra tips.
Hur ser en typisk vecka ut?
Vi har inte så mycket självstudier men mycket grupparbeten, workshops och seminarier. Termin 1 går mycket åt att lära sig grundläggande principer inom arbetsterapi och grundläggande anatomi och fysiologi. Man går även igenom akademiskt skrivande, informationssökning, referenshantering och artikelgransking. Sedan har vi mycket VFU (verksamhetsförlagd utbildning/praktik) Jag har varit på hjälpmedelscentralen, både stroke- och covidavdelning på Danderyds sjukhus, lärt mig av handspecialister, geriatriken, hemrehabilitering och just nu inom psykiatrin och beroendevård. Så med andra ord, man får otroligt bred erfarenhet inom arbetsterapi innan man tar examen.
Jag började plugga mitt under pandemin så då hade vi det mesta via zoom men min klass lyckades ändå bli tajt med en Whatsapp chatt där vi både kunde koppla av, gnälla om jobbiga uppgifter och stödja varandra under svåra tider.
Har du stött på någon utmaning?
Läroplattformen Canvas och att läsa engelska vetenskapliga artiklar. Komma ihåg att ansöka om pedagogiskt stöd. Min rekommendation är att du innan du börjar plugga går igenom ”how to” videos om olika referenshanteringsprogram, hur du läser en vetenskaplig artikel, hur du lägger upp en akademisk text, hur du använder zoom och hur du utnyttjar alla olika egenskaper Microsoft Word har. När du får tillgång till Canvas så rekommenderar jag att du klickar lite runt, testar att söka på olika kurser och anpassar färger efter din egen önskan. Det underlättar betydligt de kommande tre åren.
Vad vill du arbeta med i framtiden?
Jag vill gärna arbeta inom beroendevård och psykiatrin. Jag har nu haft min termin 5 praktik på beroendecentrum Stockholm och har tyckt det vara otroligt givande och känner direkt att där skulle jag passa som arbetsterapeut. Där fokuserar man mycket på att hjälpa människor som har substansbrukssyndrom och behöver hjälp med att få ihop vardagen. Vi ger även konsultation under utredningar för neuropsykiatriska sjukdomar som sker enbart efter att patienten har varit nykter under en viss tid. Våra insatser kan innefatta strategier för att hålla hemmet rent, kunna träffa sina barn regelbundet, ansöka om jobb, komma i gång på morgonen, komma ihåg att ta sina mediciner, strategier för att hålla tider och mycket mer. Där kan man även jobba med patientgrupper där de lär sig kommunicera effektivt och få stöd och tips från andra patienter.
Jag skulle även gärna vilja vara fackligt aktiv, precis som jag är nu som student, för att kunna påverka arbetsvillkor och förutsättningar för alla arbetsterapeuter. Sen är det bara så himla roligt att träffa andra arbetsterapeuter.
Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till arbetsterapeutprogrammet?
Arbetsterapeut är ett framtidsyrke som ger stora möjligheter att jobba inom olika branscher så man kan byta inriktning, arbetsplats och uppleva en helt ny miljö. Man behöver inte fastna i ett visst arbetssätt eller känna sig rastlös. Det är även stor efterfrågan på arbetsterapeuter så det kommer inte vara svårt att hitta jobb och förhandla om höga lön och bra arbetsvillkor. Nu när man har kommit till termin 5 så känner jag och många andra i min näromgivning att arbetsterapi är en livsstil. Man tänker i aktiviteter och omgivningens tillgänglighet i alla dagens situationer. Man får ett par ”arbetsterapiglasögon” på omgivningen.
Jag ställde denna fråga till min klass för att jag ville veta vad de tyckte och en klasskamrat sa att ”synen du har just nu på människor och miljön du befinner dig i, kommer att förändras under tiden du studerar till arbetsterapeut. Du kommer få en helt ny fantastisk helhetssyn på världen.” En annan klasskamrat hade några tips till dig som har ansökt och funderar över hur man kan strukturera upp studierna. Hen sa att som tips är att planera sina studier, göra ordlistor, anteckna på varje föreläsning och gå på allt som ges! Plugga i grupp för då lär man sig mer genom att diskutera och lära ut till varandra.
Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli en arbetsterapeut?
Det är bra om du är flexibel, lösningsorienterad, kreativ och nyfiken. Man ska även vara redo att be om hjälp och kunna samarbeta med andra. Även här fick jag hjälp med svaret från min klass och de tycker att det är viktigt att vara flexibel med att ha många bollar i luften, vara kreativ, tycka om att hitta lösningar på problem, think out of the box! Tycka om att motivera och lära ut till andra. Brinna för att hjälpa människor, vara nyfiken och öppen för att lära sig. Speciellt när det gäller de klienter som vi möter där vi behöver hitta strategier och bemöta personer som har till exempel demens, depression, minnesvikt eller är helt enkelt befinner sig i en livskris.
Nämn en sak som är bra med KI
Campus Flemingsberg!! Att plugga på campus Flemingsberg är som att vara på Hogwarts! När man tar pendeln så går man ut från stationen, in i en klippa och åker uppför en regnbågsfärgad rulltrappa - sedan kommer du ut till en helt annan värld! Campus Flemingsberg har flera olika universitet och högskolor så 90 procent (icke vetenskapligt bevisat) av människorna du träffar är studenter, forskare eller lärare på dessa skolor. Det finns bra restauranger och otroligt vackra studieplatser så jag kan lätt säga att campus Flemingsberg är min favorit sak med KI.
Du kommer från Island och valde att plugga i Sverige, berätta mer
Jag flyttade till Sverige år 2016 för att arbeta som au-pair i ett år men åkte sedan aldrig hem igen. Jag blev förälskad i den svenska ”lagom livsstilen” kan man säga. Det kan vara otroligt svårt att komma från ett annat land och plugga i Sverige. Att ha svenska som andra språk är utmanande när man ska läsa och skriva en akademisk text och då har jag ändå isländska som modersmål som är ett germanskt språk och liknar svenska på många sätt. Jag kan inte föreställa mig hur det är att komma till Sverige och ha ett modersmål som kanske inte ens använder romerska bokstäver och sedan lyckas sätta sig ner och lära sig svenska. De människorna förtjänar någon slags utmärkelse känner jag.
Bara i min klass så är vi flera stycken som har våra rötter från andra länder, för att räkna upp några så har jag klasskamrater med rötter från Chile, Tjeckien, Ecuador, Danmark, Uganda, Irak och flera. Så jag är inte ensam med min erfarenhet och lär mig otroligt mycket av mina medstudenters perspektiv och upplevelser. Vi har fantastiska diskussioner om mångfald, inkludering och hur vi som blivande arbetsterapeuter kan hjälpa andra att leva en fin vardag i ett nytt sammanhang i en främmande omgivning.