Maja studerar på biomedicinska analytikerprogrammet inriktning laboratoriemedicin
"Om du tycker att fysiologi och kemi är kul, speciellt om du tycket det är kul att labba – var inte rädd att söka".
Varför valde du att läsa till just biomedicinsk analytiker?
Jag tyckte alltid om biologi och kemi i skolan men egentligen bara när det handlade om människokroppens fysiologi och biokemi. Detta fick mig att börja tänka att jag ville jobba inom sjukvården men jag lockades inte så mycket av de sjukvårdsyrkena som jag kände till. När jag då fick höra om biomedicinsk analytiker så kände jag direkt att jag hade hittat rätt. Jag sökte runt lite på studentbloggen och gick även på en skuggning och det lät så häftigt att få jobba med att labba. Programmet kombinerar min vilja att göra ett viktigt arbete inom sjukvården och mitt intresse för fysiologi och kemi perfekt.
Vad är det bästa med din utbildning?
Det kanske låter klyschigt, men jag gillar verkligen allt. Det allra bästa är ändå att få lära sig på djupet om hur olika analysmetoder fungerar och hur de används i olika sammanhang – och att faktiskt använda dem på labb. I nästan alla kurser finns det en eller flera laborativa tillfällen där vi praktiskt får arbeta med olika analysmetoder för att fördjupa oss i både teori och metodik. Till exempel hade vi en kurs där vi lärde oss om olika blodanalyser i mikroskop – och sedan fick vi göra dessa analyser själva på både friska och patologiska blodprover. Det var jättehäftigt. Något som verkligen bidrar till att detta är extra kul är att alla våra lärare är lika passionerade om laborationerna och teorin, vilket gör att man verkligen lär sig och blir inspirerad.
Hur ser en typisk vecka ut?
Veckorna kan variera ganska mycket, men generellt brukar en vecka ha några dagar med föreläsningar och någon laboration. Vissa perioder är lite mer teoritunga medan vissa veckor fylls av laborationer och självstudier inför laborationerna. Skoltiderna är dock väldigt snälla och vi börjar nästan aldrig innan kl. 9 och slutar mestadels inte senare än kl. 16. Lektionstyperna kan variera mellan föreläsningar, seminarier eller självstudier där man kanske förbereder inför en laboration eller jobbar med en skrivuppgift. Allt är väldigt bra upplagt för att man ska kunna ta in och smälta all teori på bästa sätt.
Varför valde du att studera på just KI?
Det första kriteriet var att det var nära (i Stockholm) och jag visste att det var just biomedicinska analytikerprogrammet som jag ville gå. Sedan fick jag en mycket bra bild av KI efter att ha varit i kontakt med studenter på programmet och även själv skuggade en elev en dag. Jag upplevde även ett mycket bra bemötande och engagemang hos lärarna och väldigt trevliga personer i studentkåren vilket gjorde att jag kände mig väldigt välkommen. Eftersom jag visste att jag ville att mina studier skulle vara sjukvårdsinriktade kändes det även bra att plugga på KI som medicinskt universitet eftersom alla utbildningarna här är inriktade på medicin och sjukvård.
Har du stött på någon utmaning?
Det är svårt att undvika ibland. Jag började på programmet hösten efter jag tog studenten och det tog ett tag att vänja mig vid tempot i början. På programmet läser vi en kurs i taget och ibland är det bara en månad mellan kursstart och tentamen, vilket gör att det känns lite mycket ibland. Detta är dock något som våra lärare mer än gärna stödjer oss med då vi har exempelvis kursråd där eleverna får tycka till om kursen och eventuellt ändra saker som är otydliga.
Vad vill du arbeta med i framtiden?
Jag tror att jag vill forska, men jag har inte helt bestämt mig ännu. När jag började på programmet visste jag att jag ville jobba på labb – men jag visste inte helt konkret vad man faktiskt kunde göra. Efter att ha sommarjobbat lite och lärt mig mer om olika metoder har jag börjat tycka om bioanalytiska metoder mest såsom kromatografi och masspektrometri. Eftersom jag även verkligen tycker om biokemi och alla häftiga processer som ingår där är jag även intresserad av att jobba inom området medfödda metabola sjukdomar.
Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?
Om du tycker att fysiologi och kemi är kul, speciellt om du tycket det är kul att labba – var inte rädd att söka. Att se att det krävs kemi 2 och biologi 2 kan se lite otäckt ut, men i början av programmet kommer en del upprepningar av den kemi, biologi och matematik från gymnasiet som är relevant för utbildningen. Du behöver inte ha varit bäst på kemi eller biologi sedan tidigare – det kan du bli här! Universitetet är till för att lära sig. Om du redan kunde allt skulle det inte vara en utbildning. Om du vill veta mer så rekommenderar jag även att kontakta mig eller någon annan student eller lärare på programmet. Vi alla är väldigt passionerade och blir jätteglada när någon som du är intresserad.
Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli biomedicinsk analytiker?
Det är allra viktigast att du tycker om kemi, speciellt biokemi, och fysiologi. Du behöver inte vara proffs på det, det kan du bli här, men du behöver tycka att det är intressant. Sedan är det bra om du är intresserad av det medicinska perspektivet eftersom all teori och analysmetoder kopplas till olika fysiologiska aspekter. Man brukar säga att biomedicinska analytiker är sjukvårdens detektiver, så det är även bra om du gillar problemlösning. Detta eftersom man lär sig att förstå samband mellan analys och fysiologi samt hur man hanterar felkällor för de olika analyserna.
Nämn en sak som är bra med KI.
Att det är ett medicinskt universitet gör att man alltid är i en medicinsk miljö, vilket är något jag tycker om. Campus är utformat med sjukvård och medicin i åtanke vilket gör att vi har jättefina laborationssalar och fin utrustning och alla runtomkring en delar ett intresse för just medicin. Detta märks även i att i princip alla våra lärare är forskare inom laboratoriemedicin till exempel, och andra föreläsare är yrkesverksamma inom vården. På så sätt får vi alltid en närhet till det vi kommer att göra efter utbildningen och kanske blir en av våra föreläsare en dag vår framtida kollega. Alla är mycket passionerade och glada att få lära ut sina specialiseringar så om du tycker något är extra intressant – prata med läraren! Även eleverna är mycket passionerade vilket gör det extra roligt att få plugga med människor som är lika nyfikna och intresserade av medicin.
Skugga en student på biomedicinska analytikerprogrammet
Är du mer nyfiken på om biomedicinska analytikerprogrammet är något för dig? Träffa en student som läser på programmet och få svar på dina frågor, samtidigt får du chansen att se utbildningslokalerna på campus Flemingsberg. Välkommen att mejla bas@medicinskaforeningen.se.