Daniela läser på psykologprogrammet
"Psykologprogrammet är en bred utbildning som öppnar upp massor av olika karriärmöjligheter. Du kan jobba på olika ställen såsom kliniskt, i organisationer, skolor eller till och med inom forskning".
Varför valde du att läsa till just psykolog?
Jag har alltid varit intresserad av att hjälpa andra människor. Med tiden växte detta intresse till en önskan att vilja veta mer och förstå varför vi människor tänker, känner och agerar som vi gör. Psykologi verkade vara det perfekta programmet för att jag skulle kunna få svar på mina frågor. Men för mig handlar det inte bara om att skaffa ett yrke utan också ett syfte i livet. Att kunna göra en positiv inverkan på andras människors liv ger en djupare mening i mitt eget liv och fyller mig med glädje och tillfredsställelse.
Vad är det bästa med din utbildning?
Psykologprogrammet är en bred utbildning som öppnar upp massor av olika karriärmöjligheter. Du kan jobba på olika ställen såsom kliniskt, i organisationer, skolor eller till och med inom forskning. Det finns många vägar att välja bland. Vilket är otroligt bra, speciellt för dig som kanske är lite osäker på exakt vad du vill jobba med eller om du inte bara vill jobba med en sak utan utforska flera områden. De kunskaper du får som psykologstudent är otroligt värdefulla. Inte bara för själva yrket utan också för vardagslivet. Det är verkligen berikande på så många sätt.
Hur ser en typisk vecka ut?
Ingen vecka är den andra lik. Det varierar väldigt mycket från kurs till kurs och från moment till ett annat. Just nu läser jag utvecklingspsykologi, en kurs som är uppdelad i två moment. Där båda momenten är ganska intensiva men på olika sätt.
I det första momentet hade vi en föreläsning per dag, seminarier eller workshops, presentationer både via Zoom och på plats, en inlämningsuppgift i form av ett PM och en skriftlig tenta. Nu, i moment 2 har strukturen för våra dagar förändrats. Nu fylls dagarna i stället med två föreläsningar om dagen då jag är på campus mellan klockan 9-15. I detta moment ingår även att genomföra en personlig intervju med en äldre person och skriva en rapport om det, samt en skriftlig examination.
Så det beror väldigt mycket på kurs och moment, men jag skulle säga att ens personliga flexibilitet och hur mycket tid man behöver ägna sig åt studierna spelar också sin roll. Dessutom är föreläsningarna, seminarierna eller workshopen inte alltid obligatoriska, så man har möjlighet att själv välja det som passar bäst för en.
Varför valde du att studera på just KI?
För mig var det självklart att välja Karolinska Institutet eftersom jag alltid varit intresserad av medicin och biologi. Dessutom erbjuder KI ett psykologprogram med en tydlig medicinsk inriktning, vilket passar perfekt för mig som är intresserad av båda. Något som imponerade mig med KI var att alla våra föreläsare är aktiva forskare. Det är så inspirerande att höra personer som verkligen brinner för sina ämnen. Dessutom får vi som studenter på KI alltid tillgång till den senaste forskningen inom området. En annan anledning till mitt val var att Karolinska Institutet rankas högt, inte bara nationellt utan även globalt. Människor från hela världen kommer hit för att studera och att jag fick den möjlighet att studera här på KI känns verkligen som en dröm.
Har du stött på någon utmaning?
Jag tror att majoriteten skulle hålla med om att statistiken i programmet är en utmaning. Jag tycker att statistik kan vara roligt när man väl förstår det, men vägen dit har förmodligen varit utmanande för de flesta av oss.
Vad vill du arbeta med i framtiden?
Jag är osäker på om jag kan svara på den frågan så här tidigt på utbildningen. Jag går på termin 3 och känner att det finns många områden inom psykologi som jag ännu inte har utforskat. Hittills har utvecklingspsykologi väckt mest intresse. Jag tror att jag skulle vilja jobba med barn och familjer i framtiden. Samtidigt ser jag fram emot kursen i organisationspsykologi och får se om det blir något jag vill satsa på i stället. En sak jag vet säkert är att min åsikt om framtiden kommer att ändras hundratals gånger under programmet. Så, vi får se hur det utvecklar sig.
Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?
För dig som funderar att söka till psykologprogrammet har jag två tips att dela med mig. För det första, se till att du verkligen tycker om idén att jobba med människor innan du bestämmer dig för att söka till psykologprogrammet.
När du väl är i gång med studierna, kom ihåg att psykologi inte bara handlar om en massa teorier. Det är som en mix av olika ämnen, du kommer exempelvis att gräva djupt in i biologi och en hel del statistik. De riktigt spännande kurserna kickar inte igång direkt från start, utan de kommer lite tidigare under termin 3. Så förvänta dig att det kan kännas lite överväldigande i början, men håll ut för att när du väl når de riktigt roliga delarna kommer du verkligen inte ångra det.
Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli psykolog?
På psykologprogrammet kommer alla från olika bakgrunder; vissa har en samhällsvetenskaplig grund, andra har studerat ekonomi, och en del har tidigare erfarenhet inom naturvetenskap. Men trots dessa olika bakgrunder delar vi alla en gemensam nämnare, alltså ett intresse för det mänskliga välbefinnandet. En viktig egenskap för någon som vill bli psykolog är förmågan att aktivt lyssna på andra och vara lyhörd för deras berättelser. Sist tycker jag att det kan vara fördelaktigt om man är studiemotiverad och engagerad men tanke på att psykologprogrammet är krävande och sträcker sig över fem år.
Nämn en sak som är bra med KI
Det bästa måste nog vara den internationella miljön. Det finns studenter från olika delar av världen. Mina vänner kommer från fyra olika hörn av världen, och det tycker jag är helt fantastiskt. Vi lär oss massor om varandras språk, kultur, och vi har även en egen tradition att testa mat från varandras hemländer varje gång vi klarar en tenta.