Tandhygienistprogrammet, 120 hp
Study Programme in Dental Hygiene, 120 creditsBasdata
- Programkod
- 1TH13
- Programmets namn
- Tandhygienistprogrammet
- Omfattning
- 120.0 hp
- Gäller från
- Utbildningsplanen gäller för studenter som påbörjar sina studier från och med HT13.
Under rubriken Övergångsbestämmelser framgår vad som gäller vid en beslutad revidering av utbildningsplanen. - Datum för fastställande
- 2012-11-16
- Fastställd av
- Styrelsen för utbildning
- Senast reviderad
- 2024-03-18
- Reviderad av
- Kommittén för utbildning på grundnivå och avancerad nivå
- Diarienummer
- 3-1598/2024
- Behörighetskrav
- Matematik 2a / 2b / 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2 (områdesbehörighet A14). Eller: Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 16).
- Huvudområde
- Odontologisk profylaktik
- Examen
Tandhygienistexamen
Higher Education Diploma in Dental HygieneStudent som uppfyller fordringarna för examen skall på begäran få examensbevis.
Mål
Utbildning på grundnivå skall väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella eller specialutformade program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Regeringen får dock medge undantag när det gäller konstnärlig utbildning.
Utbildning på grundnivå skall utveckla studenternas:
- förmåga att göra självständiga och kritiska bedömningar,
- förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och
- beredskap att möta förändringar i arbetslivet.
Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att:
- söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå.
- följa kunskapsutvecklingen, och
- utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom området.
Mål för tandhygienistexamen enligt högskoleförordningen
För tandhygienistexamen skall studenten visa sådan kunskap och förmåga som krävs för behörighet som tandhygienist.
Kunskap och förståelse
För tandhygienistexamen skall studenten:
- visa kunskap om områdets vetenskapliga grund och om aktuellt forsknings- och utvecklingsarbete,
- visa kunskap om och förståelse för munhålans betydelse för det allmänna välbefinnandet och allmäntillståndets inverkan på munhälsan, och
- visa kunskap om relevanta författningar.
Färdighet och förmåga
För tandhygienistexamen skall studenten:
- visa förmåga att initiera och genomföra hälsofrämjande och förebyggande arbete inom tandvården för såväl enskilda som grupper av patienter,
- visa förmåga att självständigt utföra undersökningar av karies och parodontit samt att utreda och analysera behov av munhälsovårdande insatser,
- visa förmåga att genomföra och utvärdera insatta åtgärder samt i enlighet med relevanta författningar dokumentera dessa, och
- visa förmåga att kritiskt granska, bedöma och använda relevant information samt att förmedla sin kunskap till olika grupper och därmed bidra till utveckling av yrket och verksamheten.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
För tandhygienistexamen skall studenten:
- visa självkännedom och empatisk förmåga,
- visa förmåga att med helhetssyn på människan göra åtgärdsbedömningar utifrån relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter med särskilt beaktande av de mänskliga rättigheterna,
- visa förmåga till ett professionellt förhållningssätt och därmed värna om och respektera patientens behov,
- visa insikt om betydelsen av lagarbete och samverkan med andra yrkesgrupper, och
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.
Kunskap och förståelse
Efter genomgången utbildning skall studenten:
- visa kunskap om olika typer av tobaksbruk och förståelse för dess påverkan på oral och allmänhälsa,
- visa kunskap i pedodonti och förståelse för barn och ungdomars vårdbehov,
- visa kunskap i gerodonti och förståelse för de äldres vårdbehov,
- visa kunskaper om tandvårdens administration och ekonomiska styrsystem.
Färdighet och förmåga
Efter genomgången utbildning skall studenten:
- visa förmåga att ansvara för regelbundna revisionsundersökningar av munhåla och tänder,
- visa insikt om den orala hälsans betydelse och inverkan på allmänhälsan, liksom förmåga att delta i den allmänna hälsoupplysningen,
- visa förmåga att utifrån etiska ställningstaganden och samhällets målsättningar samverka med andra personalgrupper inom vården, och
- visa färdighet och förmåga att i tal och skrift, både på svenska och engelska, kunna dokumentera och utvärdera åtgärder inom odontologisk profylaktik samt kunna presentera och förmedla kvalificerad kunskap i odontologisk profylaktik.
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången utbildning skall studenten:
- visa självkännedom och kunskap om egna möjligheter och begränsningar samt förmåga till kommunikation och inlevelse för att skapa en god relation till patienten, och
- visa insikt om de olika arbetsmoment som förekommer i en tandläkarpraktik.
Beskrivning av huvudområdet
Den vetenskapliga grunden för huvudområdet odontologisk profylaktik är tvär- och mångvetenskaplig och innefattar kunskap inom odontologi, medicin, beteendevetenskap och pedagogik. Med odontologisk profylaktik avses förebyggande av sjukdomar i munnens vävnader och tänder.
Genom studier inom odontologisk profylaktik utvecklar studenten kunskap om:
- den orala miljön, den orala hälsan samt om rubbningar i den orala miljön utifrån ett förebyggande perspektiv
- hur delaktighet och engagemang i den förebyggande vården möjliggör hälsa och välbefinnande
- de konsekvenser (skada/sjukdom) som utebliven daglig individuellt ansvarstagande kan medföra
- insatser/interventioner baserade på odontologisk profylaktik som främjar förebyggande vård och behandling.
Kunskaper inom huvudområdet tillämpas inom evidensbaserad odontologisk profylaktik som syftar till att möjliggöra individens ökade förutsättningar för en god munhälsa och en god livskvalité.
Kunskapen används för bedömning, målformulering, genomförande, utvärdering och dokumentation av odontologisk profylaktik. Denna kan implementeras på individ-, grupp-, och samhällsnivå.
Innehåll och upplägg
Huvudsakligt innehåll och upplägg
Syftet med tandhygienistutbildningen är att förbereda för självständigt och kritiskt arbete som tandhygienist, att utveckla en professionell yrkesroll, som innefattar ett vetenskapligt förhållningssätt, samt att förbereda för högre studier, utvecklings- och forskningsarbete. Utbildningsprogrammet byggs upp kring huvudområdet odontologisk profylaktik, som studeras med utgångspunkt i begreppet oral hälsa.
Odontologisk profylaktik ger de studerande grundläggande kunskaper om den orala miljön och den orala hälsan. Utbildningen skall också ge den teoretiska grunden för förståelsen av rubbningar i den orala miljön och innehålla ämnesspecifika kunskaper i odontologisk profylaktik med inriktning mot parodontologi och cariologi samt ge kunskaper om hur parodontit och kariesprocessen kan förebyggas och behandlas. Ett viktigt avsnitt är odontologisk profylaktik med inriktning mot allmänhälsa, och den orala hälsans betydelse och inverkan på allmänhälsan. Stor vikt läggs vid avsnittet om tobakens skadeverkningar och tobaksförebyggande åtgärder både ur odontologiskt och allmänmedicinskt perspektiv.
Utbildningen omfattar totalt 120 högskolepoäng och delas in i tre ämnesblock, odontologisk profylaktik, medicinska och odontologiska stödämnen och samhälls- och beteendevetenskap.
Kompetenskraven på de verksamma tandhygienisterna förändras, och kunskapsutvecklingen inom huvudområdet odontologisk profylaktik går en fortsatt utveckling till mötes. Denna utveckling samt samhällets krav på kompetens kräver att de studerande förbereds för ett livslångt lärande. Undervisnings- och verksamhetsformerna måste anpassas till dessa förhållanden.
Under utbildningens första del ska de studerande, utifrån kunskaper om friska orala förhållanden, få grundläggande kunskaper i odontologisk profylaktik. Auskultation i klinisk verksamhet anordnas. Studenten skall skaffa sig insikt i och förståelse för hur vården är organiserad, hur tandhygienister arbetar och vilka de vårdsökande är. Auskultationerna kan ske genom studiebesök, intervjuer, observationer och deltagande i verksamheten som senare följs upp genom skriftliga rapporter eller seminarier.
Efter utbildningens första del, den prekliniska, skall studenten kunna identifiera och beskriva friska orala förhållanden samt utföra enklare behandlingsmoment inom odontologisk profylaktik.
Under den fortsatta kliniska utbildningen skall studenten inom tandhygienistprofessionens kompetensområde lära, tillämpa och utvärdera undersöknings- och behandlingsmetoder för att förebygga och behandla orala sjukdomstillstånd. De grundläggande kunskaperna om oral hälsa som inhämtats under den prekliniska utbildningen ska tillämpas och överföras i ny kunskap rörande rubbningar i den orala miljön och förändringar i den orala hälsan hos olika patientkategorier. Studenten skall nu ha kunskaper för att förklara olika sjukdomssamband, tillämpa olika behandlingsmetoder och därefter analysera behandlingsresultat.
Arbetsformerna under den kliniska utbildningen varierar för att ge möjlighet att uppfylla målen för utbildningen med avseende på förvärvad kunskap, färdighet och personlig mognad. Undervisningsformerna vid den kliniska utbildningen förmedlas genom klinisk handledning, självstudier, grupparbete, seminarier, fältstudier, färdighetsträning och föreläsningar. Efter avslutad utbildning skall studenten ha förmåga att reflektera över uppkomna behandlingsresultat och göra generella bedömningar utifrån teoretiska kunskaper.
Utformningen av utbildningen bygger på grundantaganden om människans natur, inlärning och kunskap. Tandhygienistutbildningen utgår i sina antaganden från en humanistisk människosyn. Denna utgår från att människan är ett subjekt med en egen fri vilja, med förmåga att lära, att välja och göra egna ställningstaganden. Människan är aktiv och strävar efter utveckling, och hon vill och måste ta ansvar för sitt eget liv.
Detta synsätt ställer höga krav på de studerande att ta ansvar för sin egen inlärning, som ses som en process inom individen. Utbildningens främsta uppgift är att stödja och vägleda den studerandes inlärning genom att bestämma målen, organisera inlärningstillfällen och utvärdera inlärningen. Kunskap är att förstå och kunna handskas med verkligheten. Det förutsätter både faktabaserad kunskap, motorisk färdighet och personlig mognad.
Studierna bedrivs individuellt eller i grupp och består av auskultationer, föreläsningar, kliniskt arbete, praktiska övningar, projektarbeten och seminarier. Kurs- och tentamensspråk är svenska, kurser på engelska kan förekomma. Engelsk- och svenskspråkig litteratur används.
Utbildningen till tandhygienist ger generella och grundläggande kunskaper och färdigheter och förbereder för självständigt, kritiskt och utvecklande arbete som tandhygienist. Specialisering inom olika verksamhetsområden ingår ej. Programmet utgör grund för fortsatt utbildning till bl.a. kandidatexamen i odontologisk profylaktik.
Arbetsformer
Undervisningsformerna vid den kliniska utbildningen förmedlas genom klinisk handledning, självstudier, grupparbete, seminarier, färdighetsträning och föreläsningar.
Studierna bedrivs individuellt eller i grupp och består av auskultationer, föreläsningar, kliniskt arbete, praktiska övningar, projektarbeten och seminarier.
Hållbar utveckling
Programmet arbetar med hållbar utvecklings perspektivet inom huvudområdet som innefattar odontologi, medicin, beteendevetenskap och pedagogik där studenten reflekterar hälsobeteenden i patientundervisningen utifrån kulturella, ekonomiska och geografiska aspekter på oral ohälsa. Kunskaper om tobakens skadeverkningar både ur odontologiskt och allmänmedicinskt perspektiv är en viktig del av utbildningen.
Likabehandling
Programmet arbetar med att motverka diskriminering av alla slag och främja lika rättigheter för alla med syftet att alla studenter ska känna trygghet och trivas under sin studietid. Dessutom beaktas det mångkulturella perspektivet i gruppseminarier och i patientundervisningen.
Pedagogisk profil
Utbildningen utgår från en humanistisk grundsyn och ser varje människa som unik och värdefull och med förmåga till inlärning och utveckling. Kunskapssynen inom utbildningen bygger på en integrering av teoretiska kunskaper, praktiska kliniska färdigheter, god pedagogisk förmåga och ett professionellt förhållningssätt. Studentens lärande ska ske i ett socialt och kulturellt sammanhang.
Uppläggningen av kurserna är utformat så att det ska finnas ett tydligt samband mellan lärandemål, lärande aktiviteter, och examination. Den pedagogiska referensramen innebär att studenten uppnår meningsfullhet i lärandet och konstruerar sin kunskap genom aktiv bearbetning av aktuell kunskap. Målsättningen är att utbildningen resulterar i yrkeskunskap och en yrkesidentitet med en handlingsberedskap i arbetet som tandhygienist. Undervisnings- och examinationsformerna inom programmet präglas av mångfald så att varje student, oavsett lärstil, ska få bästa förutsättningar till utveckling. Den kliniska utbildningen sker i huvudsak inom institutionen för odontologi på studentkliniken där den ska verka för att studenternas yrkeskunskap och yrkesidentitet utvecklas och stärks och där både studenter, lärare och patienter är resurser i lärandet. Lärare i programmet ska organisera och stödja studenternas praktiska lärande och deras intellektuella förmåga, leda studenten till självständighet, samt verka för ett vetenskapligt förhållningsätt.
Internationalisering
Tandhygienistens yrkesroll diskuteras under utbildningen ur ett nationellt och internationellt perspektiv. Möjlighet till internationellt utbyte för studenter och lärare kan ges inom ramen för programmets avtal med flera lärosäten inom och utom Europa.
Internationalisering på hemmaplan ges genom seminarieverksamhet där studenter får en insikt och förståelse och ett vidgat internationellt perspektiv för tandhygienistyrket.
Övergångsbestämmelser
Denna utbildningsplan är nedlagd. Sista programtillfället avslutades VT16.
Övriga riktlinjer
Som betyg används uttrycken Underkänd, Godkänd eller Väl godkänd. Annan betygsskala kan förekomma på valbara eller programöverskridande kurser. Betygsskalan framgår av kursplan.
Kurs- och tentamensspråk är svenska, kurser på engelska kan förekomma. Engelsk- och svenskspråkig litteratur används.
För tillträde till termin 3 krävs att studenten har godkänt i samtliga kurser från termin 1 och 2.
För att påbörja kurs som innehåller klinisk praktik krävs att studenten har genomgått de kliniska momenten i föregående kurs med godkänt resultat. Utöver detta kan det finnas kursspecifika krav, se respektive kursplan.
En students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) kan omedelbart avbrytas om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. Hur denna typ av ärenden handläggs ska framgå av kursplanen.
Om den verksamhetsförlagda utbildningen avbryts på detta sätt ska en individuell handlingsplan upprättas där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till fortsatt VFU.
Studieplan med ingående kurser
Termin | Kursbenämning | Högskolepoäng | Nivå | Progression i huvudområdet |
1 | Odontologisk profylaktik 1 | 9 | Grund | G1 |
1 | Odontologisk profylaktik 2 | 9 | Grund | G1 |
1 | Medicinska och odontologiska stödämnen 1 | 12 | Grund | |
2 | Odontologisk profylaktik 3 | 12 | Grund | G1 |
2 | Odontologisk profylaktik 4 | 7,5 | Grund | G1 |
2 | Medicinska och odontologiska stödämnen 2 | 10,5 | Grund | |
3 | Odontologisk profylaktik 5 | 9,5 | Grund | G2 |
3 | Odontologisk profylaktik 6 | 7,5 | Grund | G1 |
3 | Medicinska och odontologiska stödämnen 3 | 7,5 | Grund | |
3 | Samhälls- och beteendevetenskap 1 | 5,5 | Grund | |
4 | Odontologisk profylaktik 7 | 4 | Grund | G2 |
4 | Examensarbete i odontologisk profylaktik | 7,5 | Grund | G2 |
4 | Odontologisk profylaktik 8 | 7,5 | Grund | G2 |
4 | Medicinska och odontologiska stödämnen 4 | 7 | Grund | |
4 | Samhälls- och beteendevetenskap 2 | 4 | Grund |