Skip to main content

Studie- och karriärvägledning

Funderar du på att studera vid Karolinska Institutet? Kontakta KI:s allmänna studie- och karriärvägledning för att få hjälp att klargöra dina tankar, intressen och frågor när det gäller studier och yrkesval. Välkommen till oss!

Allmän studie- och karriärvägledning finns både på KI Campus Flemingsberg och KI Campus Solna.

Du som redan är student vid KI är välkommen att vända dig till din programstudievägledare eller kontakta allmänna studie- och karriärvägledningen för att diskutera din framtid. Du kan också vända dig till Karriärservice som erbjuder information och karriäraktiviteter som förbereder dig för arbetslivet.

Frågor du kan få svar på hos den allmänna studie- och karriärvägledningen:

  • Är det stor skillnad mellan gymnasie- och universitetsstudier?
  • Vad innebär det att läsa ett program eller en fristående kurs?
  • Vilken examen leder utbildningen till?
  • Är jag behörig, eller hur blir jag behörig?
  • Hur går ansökan till?
  • Vad kan jag jobba med efter utbildningen?

Vilken väg tar du?

Det är svårt att fatta stora beslut. Vilket yrke ska jag välja? Ska jag byta karriär? Våga sätta mig i skolbänken igen? Vägen till drömjobbet är ofta inte spikrak. Då kan det vara bra att prata med någon som ställer de rätta motfrågorna, ger tips, råd och nyttig information.

KI:s allmänna studie- och karriärvägledare Eva Feron och Jeanette Söderberg Norland.

På KI finns våra allmänna studie- och karriärvägledare Eva Feron och Jeanette Söderberg Norland. De berättar gärna om olika yrken inom hälso- och sjukvårdsområdet och hur arbetsmarknaden ser ut.

Kanske är det så att du egentligen är intresserad av en helt annan utbildning inom medicin och hälsa än du tror? Det finns en rad spännande yrken som alla inte känner till, som till exempel biomedicinsk analytiker, audionom eller logoped. Eva och Jeanette vet vilka olika alternativ som finns och kan ge dig tips på andra sökvägar som till exempel högskoleprovet - det är inte kört bara för att man inte har högsta betyg i allt. De kan också hjälpa dig att reda ut behörigheter och nödvändiga kompletteringar, så att det blir tydligare för dig hur du ska nå dit du vill komma. Du kanske bara behöver prata med någon för att få klart för dig vad det är du egentligen vill bli.

Om du redan nu vet att du är intresserad av en specifik utbildning, kan du träffa någon av våra programstudievägledare. De finns i första hand till för våra studenter under studietiden, men hjälper även blivande studenter. De är experter på sina respektive utbildningsprogram.

Tveka inte att kontakta våra studievägledare. De är till för dig. Tänk om det är på Karolinska Institutet du hittar utbildningen som leder till ditt drömjobb – ett spännande arbete som förbättrar människors hälsa!

Välja yrke och utbildning

Att välja yrke och utbildning väcker många frågor. Vad skulle jag passa som? Vilken utbildning behöver jag? Här har vi samlat länkar till nyttig information som kan leda dig en bit på vägen. Ta gärna kontakt med våra studievägledare om du är intresserad av en inriktning mot vård och hälsa!

Karolinska Institutet är Sveriges enda universitet med renodlad medicinsk inriktning och ett av världens ledande universitet på området. Karolinska Institutet erbjuder program och kurser inom vård och hälsa, tandvård och medicin. Här finns allt från heltidsstudier till deltids- och distansstudier, i form av kurser och program av olika längd. Vissa utbildningar sträcker sig över några veckor, medan andra löper på hel- eller deltid under flera år.

Karolinska Institutets program och kurser

Karolinska Institutet har en rad nybörjarprogram men även påbyggnadsutbildningar och fristående kurser. Här kan du söka efter din utbildning:

Program och kurser

Externa länkar om utbildnings- och yrkesval

SACO, Sveriges akademikers centralorganisation, har en webbplats med information för dig som ska välja utbildning efter gymnasiet. Här kan du läsa om olika yrken och framtidsprognoser för dessa, göra personlighetstester hitta information om olika utbildningsvägar.

Studera.nu är Universitets- och högskolerådets portal. Här kan du bland annat läsa mer om ifall högskolan passar dig, vad en utbildning leder till, om arbetsmarknaden för olika yrken, vad du kan tänka på när du väljer utbildningar och var utbildningarna finns.

Arbetsförmedlingen har på sin webbplats gjort yrkesprognoser för hela landet. Det finns tester och guider där du kan göra en intresseprofil och få förslag på yrken. Du kan också läsa mer om olika utbildningsformer.

SCB, Statistiska centralbyrån, gör sedan mer än 50 år undersökningen Arbetskraftsbarometern som ger information om arbetsmarknadsläget och utsikterna för cirka 70 utbildningsgrupper, varav huvuddelen utgörs av högskoleutbildningar. Resultaten bygger på svaren på en enkät till ett urval av arbetsgivare.

Karriär

Att göra karriär kan betyda alltifrån att ta första steget ut i arbetslivet till att avancera inom ditt yrke. Här hittar du tips på hur du skapar en karriärplan, skriver ditt CV och formar din framtid.

Naturvetarna är din vägvisare genom hela arbetslivet. Vi erbjuder unik karriärservice med stöd av förbundets egna, certifierade karriärrådgivare. Vår service är baserad på förbundets samlade expertis kring de naturvetenskapliga professionernas arbetsmarknad och karriärmöjligheter.

Vårdförbundet ger på sin webbplats tips om hur du skapar en karriärplan såväl inom ditt yrke som inom akademin, chefskap eller som företagare. Här finns också information om olika vägar till jobb, tips om ansökan och cv, anställningsintervju och löneförhandling.

Sveriges läkarförbund ger dig råd om hur du kan utforma en ansökan, en meritförteckning och ett CV samt hur du på bästa sätt framhåller dina pedagogiska och administrativa meriter.

Fackförbundet Fysioterapeuterna har en Jobbsökarguide där du hittar du om hur du lättast finner ditt drömjobb, hur du skriver en ansökan och hur du ska förbereda dig inför en anställningsintervju. Du kan också läsa om de viktigaste spelreglerna som styr ditt arbetsliv, vad en provanställning innebär och hur ett anställningsavtal bör se ut.

Förbundet Sveriges Arbetsterapeuter, FSA, ger dig tips om hur du ska utforma din ansökan med personligt brev och CV, hur du förbereder dig inför och agerar under en anställningsintervju. Här hittar du också ett jobbtorg.

Kontakt

Du är välkommen att kontakta oss via e-post eller telefon. Du är även välkommen att besöka oss direkt. Vi tar då emot i mån av tid.

Allmän studie- och karriärvägledare

Eva Feron

Telefon: 08-524 863 50
Fax: 08-33 89 66
E-post: studievagledning@ki.se
Adress: Berzelius väg 3, plan 5 Campus Solna

Telefontid mån-tors.

Allmän studie- och karriärvägledare

Jeanette Söderberg Norland

Telefon: 08-524 863 50
E-post: studievagledning@ki.se
Adress: Alfred Nobels Allé 10, plan 4
KI Campus Flemingsberg

Telefontid mån-tors.