Facade Aula Medica

Histoteknik HT24-VT25

Den här unika utbildningen erbjuds på uppdrag av Karolinska univeristetsjukhuset och riktar sig till dig som är intresserad av att arbeta med histoteknik på deras patologiska laboratorium.

Om utbildningen

Denna utbildning ger en grundläggande teoretisk och praktisk kunskap i histoteknik. Efter utbildningen kommer deltagaren kunna arbeta med uppgifter inom den histologiska processen på ett patologiskt laboratorium.

Utbildningen startar med en 5 veckors introduktionskurs till klinisk patologi. Kursen syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper om vad klinisk patologi innebär och vilken roll specialiteten har i vårdkedjan. Dessutom syftar kursen till att ge ett grundläggande förhållningssätt till olika yrkeskategoriers roller inom klinisk patologi och inte minst patienten bakom provet.

Denna kurs följs av en kurs om 15 veckor i patofysiologi inklusive histologi. Denna kurs syftar till att ge deltagarna grundläggande kunskaper inom anatomi, fysiologi, patofysiologi och histologi som är relevanta för histotekniskt arbete inom klinisk patologi. Teoriavsnitt inom anatomi, fysiologi, patofysiologi och histologi varvas med praktikavsnitt inom klinisk patologi relevanta för de teoretiska ämnena.

Utbildningens sista kurs i laboratoriemetodik och kvalitetssäkring sträcker sig över hela vårterminen. Kursen syftar till att ge studenterna grundläggande kunskaper inom laboratoriemetodik inklusive kvalitetssäkring, avvikelsehantering och kemikaliehantering inom klinisk patologi.

Tid och plats

Utbildningen ges på heltid och pågår läsåret 2024-2025, teoriutbildningen sker på campus Flemingsberg och praktiken i Medicinsk Diagnostik Karolinska:s lokaler.

Målgrupp och behörighet

Personer med minst gymnasiekompetens som vill arbeta med histoteknik på ett patologiskt laboratorium. Behörighet: Biologi 2, Fysik 1a eller Fysik 1b1 + 1b2, Kemi 2, Matematik 3b eller 3C eller C.

Urval av deltagare görs av uppdragsgivaren Karolinska Univeristetsjukhuset under våren 2024. 

Kontakt

Vid frågor om utbildningens innehåll och utformning:

Sara Windahl, kursansvarig, LabMed KI sara.windahl@ki.se

Vid frågor om anmälan och urval:

Lisa Wiklund Zetterström, Kompetens och utbildningsansvarig, Medicinsk Diagnostik Karolinska, MDK 

elisabeth.wiklund-zetterstrom@regionstockholm.se

 

 

 

 

 

Kort om kursen

När: -