Vanja läser till psykolog

"Det bästa med psykologprogrammet är att utbildningen är så bred och variationsrik"

Vanja, student psykologprogrammet
Vanja, student psykologprogrammet Foto: Martin Stenmark

Varför valde du att läsa till psykolog?  

Jag ville lära mig allt som går om människans beteende och välja ett yrke som känns meningsfullt och där jag kan hjälpa andra. Jag insåg det här under mitt andra år på en civilingenjörsutbildning som jag läste innan jag hittade till psykologyrket.

Vad är det bästa med utbildningen?  

För mig är det bästa att den är så bred och variationsrik. Våra lärare baserar alltid föreläsningarna på den senaste forskningen, så det vi lär oss känns alltid relevant. Personligen tycker jag att det är häftigt med en utbildning där man samtidigt som man studerar lär sig så mycket om sig själv och hur och varför man fungerar som man gör.

Hur ser en typisk vecka ut? 

Den här frågan är så svår att svara på, eftersom det dels varierar mycket från kurs till kurs, men även inom kursernas olika delmoment. Och såklart också - hur man själv föredrar att plugga. Men det brukar vara så att vi börjar med föreläsningar som efterföljs av seminarier där vi har olika frågeställningar och diskussioner. Alternativt att vi gör inlämningar eller håller i en presentation. Så det beror på. Oavsett är det rätt flexibelt hur man själv vill lägga upp sin studietid.

Varför valde du att studera på just KI? 

Jag valde KI eftersom det är medicinskt inriktat och för att utbildningen bygger på evidensbaserad forskning. Ett stort plus med KI är också möjligheten till att studera utomlands som man kan göra både under termin 6 (utbytestermin) och under termin 8 (praktik). Dessutom är KI stort, så det går att knyta många kontakter inom hälsasektorn.

Vad har varit den största utmaningen hittills? 

Det har varit att komma hem och tillbaka till termin 7 som jag läser just nu, efter en fantastisk utbytestermin och att hitta en balans eftersom jag upplever att arbetsbelastningen är lite större under termin 7 än under andra terminer.  

Var det något som överraskade dig med utbildningen? 

Rent spontant tänker jag på att något som överraskade mig med utbildningen är att vi psykologstudenter läser rätt mycket statistik. 

Vad vill du arbeta med i framtiden? Någon speciell inriktning?  

I början av programmet ville jag arbeta kliniskt med KBT. Under utbytet funderade jag i stället på om det inte vore ännu roligare att bli organisationspsykolog på ett stort företag som Facebook. Kanske vore det också kul att forska? Jag vet faktiskt inte. Ju längre in på utbildningen jag kommit, desto mer har jag lärt mig om hur psykologer verkligen kan arbeta med allt möjligt och därmed har det också blivit extra svårt att välja. Så, det återstår att se!

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?  

Prata med oss psykologstudenter som går utbildningen! Gärna flera stycken. Dels kan man gå via KI och då få prata med en studentambassadör men man kan också gå via till exempel Facebook där vi har gruppen PsyKI (gruppen för KI:s psykologstudenter). Det kan även hjälpa att prata med en färdigutbildad psykolog eller forskare. Jag tänker att man på så sätt får mycket mer information och kan bilda sig en egen uppfattning om psykologprogrammet skulle passa en själv. Jag vet också att psykologprogrammet kan ha ryktet av att vara tufft (vilket det stundtals också är) och att man kan känna sig osäker på om man kommer klara programmet. Men KI ger en verkligen alla möjliga förutsättningar för det. Jag har upplevt att våra professorer alltid är måna om att vi ska lära oss mycket men att vi också ska må bra, att vi brukar ha tid för frågestunder, det finns stöd att få vad gäller prokrastinering/prestationsångest eller liknande (via studenthälsan) och man hjälps åt i klassen.

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli psykolog? 

Jag tror att man kommer långt på att ha ett genuint intresse för människans beteende i stort.

Studentkommuni…
2022-12-20