Vanliga frågor och svar

Här hittar du vanliga frågor och svar om Karolinska Institutet inför ditt studieval. Har du andra frågor kan du kontakta en av våra studievägledare. Se info nedan.

Tre studenter som sitter och pratar och studerar tillsammans på campus
Studenter på KI Foto: Liza Simonsson

Vart vänder jag mig för att få veta mer om era utbildningar?

Svar:

Boka tid hos en studievägledare. Vi hjälper dig att få struktur på dina tankar och idéer. Mejla till: studievagledning@ki.se för tids­bokning eller ring 08-524 863 50 (telefontid mån 9.30-11:30 ons 14.00-15.30).

Ett annat tips är att följa KI:s studenter i sociala medier. Passa gärna på att ställa frågor till studenter som studerar det/de program du är intresserad av. 

Om valet står mellan olika universitet, varför ska jag välja KI?

Svar:

  • KI är Sveriges enda medicinska universitet och erbjuder landets bredaste utbud av medicinska utbildningar.
  • Lärare vid KI forskar ofta parallellt med sin undervisning så du som student får ta del av det senaste inom det medicinska området.
  • Du får tidig patientkontakt ute på praktik och får möjlighet att känna på arbetslivet på riktigt.
  •  Under din utbildning kan du göra praktik eller studera en period utomlands.
  • Aktivt studentliv tack vare KI:s två kårer som anordnar allt från idrotts-evenemang och skidresor till teatergrupper, temafester och mycket mer.
  • KI är ett internationellt universitet där du träffar studenter från hela världen.
  • Ett av världens ledande medicinska universitet

Vart ligger ert campus?

Svar:

KI har två huvudcampus, campus Solna och campus Flemingsberg. Utöver campusområdena, som ligger i anslutning till universitetssjukhusen, finns det flera sjukhus som är nära kopplade till KI:s utbildningar: Danderyds sjukhus, Södersjukhuset och S:t Eriks Ögonsjukhus.

Hur ordnar jag studentbostad?

Svar:

Stockholm erbjuder ett brett utbud av boendealternativ och en rad olika bostads­köer. Det kan ta lite tid att hitta boende men låt inte det hindra dig från att söka din drömutbildning. Här har vi samlat våra bästa tips

Kan jag studera delar av min utbildning utomlands?

Svar:

KI har utbytesavtal med cirka 150 universitet i ett trettiotal länder runt om i världen. Varje utbildningsprogram har sina egna avtal som bara gäller för studenter på just det programmet. Här kan du läsa mer om utomlandsstudier

Finns det något studentliv på KI?

Svar:

Absolut. Genom KI:s studentkårer kommer du snabbt nära studentlivet och träffar nya vänner.

På KI finns två kårer: Odontologiska föreningen (OF) som är kåren för studenter på tandläkar- och tandhygienistprogrammet och Medicinska föreningen (MF) som är för alla studenter på övriga program. Som medlem i OF eller MF har du alla möjligheter att lära känna nya människor. Gå på anordnade temafester, spex och kultur event eller engagera dig i idrottsaktiviteter såsom yoga, fotboll och skidresor. 

Var hittar jag information om alternativt urval (PIL och TAPIL)?

Svar:

Här hittar du uppdaterad information om alternativt urval och vad som gäller för PIL (läkarprogrammet) och TAPIL (tandläkarprogrammet)

 

Helene Svanholm
2024-01-16