Hitta en studentbostad

Stockholm erbjuder ett brett utbud av boendealternativ och en rad olika bostadsköer. Att hitta boende kan däremot ta tid och är inte alltid det lättaste, men låt inte det hindra dig från att söka din drömutbildning.

Att tänka på när du letar bostad

  • Utöka dina sökområden. På KI kan du plugga både i Solna och i Flemingsberg beroende på utbildning. Flera har placeringar runt om på sjukhus och andra vårdinrättningar i olika delar av Stockholm, så titta inte för mycket på specifika områden i början. Stockholm är dessutom Sveriges största stad med bra kollektivtrafik som gör det möjligt att ta sig fram snabbt även om du bor en bit utanför. Du kan enkelt gå in på SL:s reseplanerare (eller via appen) för att söka fram restiden till ditt campus.
     
  • Leta tillsammans. Kanske känner du någon som ska börja plugga i Stockholm eller kanske kan du hitta andra blivande studenter på olika Facebooksidor? Att bo med andra är både ett billigare alternativ och ett sätt att få nya vänner. Håll även utkik på anslagstavlor runt om på campus och i olika Facebookgrupper. 
     
  • Folkbokföring. Du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Du gör din flyttanmälan på Skatteverkets webb.

Studentbostäder

SSSB

Genom att bli medlem i studentkåren kan du anmäla dig till väntelistan för boende genom SSSB (som är den största förmedlaren av studentboende i Stockholm). Du kan bara vara kårmedlem om du är antagen till en utbildning på ett universitet/högskola i Stockholm. Däremot kan du som inte är kårmedlem fortfarande registrera dig i kön och samla upp till 90 dagar (en dag är en poäng). Därefter måste du antingen bli medlem i studentkåren och fortsätta samla poäng eller parkera din plats. Kom ihåg att du måste registrera dig med samma e-postadress hos SSSB och studentkåren.

Hyresbostäder

Stockholms stad driver en kommunal bostadsförmedling som förmedlar vanliga hyresbostäder, studentbostäder och ungdomsbostäder. Kötiden varierar kraftigt mellan de olika bostadsområdena i Stockholm. Man har också ett system som kallas för "Bostadssnabben" där vissa lägenheter med snabb tillträdestid hamnar, där principen "först till kvarn" gäller, så den kan vara värd att kolla.

Campus Flemingsberg

Du som ska studera på campus Flemingsberg kan hitta studentbostad nära campus hos nedanstående uthyrare. För dig som ska studera på campus Solna går en direktbuss mellan båda campus så det kan vara värt att leta här även för dig. 

Södertälje ligger ca 20 min med pendeltåg från Flemingsberg. Telge AB  hyr ut lägenheter i detta område.

 

Andrahandsboende

Möjligheter till andrahandsboende i Stockholm är oftast ganska goda, men det gäller att vara lite uppmärksam så att du inte får betala för hög hyra. Kolla också så att du har hyresvärdens godkännande att hyra i andra hand, annars kan det bli problem.

Jagvillhabostad.nu

Organisationen drivs av bland annat Hyresgästföreningen, har satt ihop en webbsida med saker att tänka på vid andrahandshyra. Jagvillhabostad.nu är en partipolitiskt obunden organisation för unga bostadssökande som tröttnat på bostadsbristen och vill göra något åt den. Jagvillhabostad.nu verkar opinionsbildande, deltar direkt i byggprojekt för bostäder till unga samt erbjuder service och tips för dig som är bostadssökande student.

Jagvillhabostad.nu

Akademisk Kvart

Stockholms studentkårers centralorganisation - SCCO:s andrahandsförmedling, kan hjälpa om man vill hyra eller hyra ut samt ger användbara råd kring andrahandsuthyrning.

Akademisk Kvart

Studentkommuni…
2024-05-03