Vanliga frågor och svar, biomedicinska analytikerprogrammet

Lina tog examen från biomedicinska analytikerprogrammet, inriktning laboratoriemedicin våren 2020.

Lina, bma-student

Vad arbetar en biomedicinsk analytiker med?

En biomedicinsk analytikers (BMA) arbete beskrivs ofta som ett detektivarbete, vilket det är. Inom inriktningen klinisk fysiologi arbetar en BMA ofta med patienter, tar EKG och utför ultraljud som exempel. Inom inriktningen laboratoriemedicin analyseras allt som tas ut från kroppen, det kan vara blod, organ eller vätska från ett sår. Detta för att kunna ställa en diagnos, och hitta rätt behandling till patienten. 

Vad är skillnaden mellan biomedicinsk analytiker och biomedicin programmet?

Båda är två program som ges på Karolinska Institutet. Biomedicinska analytikerprogrammet läses på campus Flemingsberg, och vid examen får du en yrkesexamen och en kandidatexamen. Detta göra att vi har mycket praktik och praktiska övningar under utbildningen, allt för att vara beredda på att kunna arbeta direkt efter examen, som en legitimerad biomedicinsk analytiker. Biomedicin läses i Solna, och vid examen får du en kandidatexamen. Programmet är engelska, och förbereder dig inte för ett yrke ute på laboratorium eller sjukhus, utan mer på en forskningsnivå. Om du vill ha en utbildning med många kontakter, är detta ett program för dig. 

Kan man läsa vidare efter en examen som biomedicinsk analytiker?

Ja! Du behöver inte börja arbeta direkt efter din examen. Det finns goda möjligheter till vidareutbildning. Du kan välja att ta en magister eller master examen. De magisterutbildningarna som ges på Karolinska Institutet för en biomedicinsk analytiker är diagnostisk cytologi och global hälsa. Letar du efter en masterexamen kan du läsa bioentreprenörskap, toxologi eller biomedicin. På andra universitet kan du också läsa till exempelvis forensiker och arbeta inom polisen. 

Hur ser arbetsmarknaden ut för en biomedicinsk analytiker?

Det är brist i hela landet, och väldigt få biomedicinska analytiker som tar examen varje år. Det finns därför gott om jobb. Vi är även inne i en period där många biomedicinska analytiker pensioneras, vilket gör att vi behöver att fler tar examen. Lönen försöker ständigt att arbetas uppåt, och flera sjukhus har fått igenom tillägg för att höja lönen. Är du det minsta intresserad av laboratorium, experiment och att hjälpa människor tycker jag att du ska läsa på mer om vad en biomedicinsk analytiker gör. 

Tanya Schulte
2023-02-20