Vanliga frågor och svar, tandhygienistprogrammet

Sara som läst på tandhygienistprogrammet svarar.

student

Vad är en tandhygienist och vad ingår i arbetet?

En tandhygienist är en person som arbetar med förebyggande tandvård. I arbetet ingår det att hjälpa människor, både vuxna och barn att bevara en god munhälsa i samband med att förebygga och behandla sjukdomar i munhålan som karies och tandlossning. Förutom att jobba med förebyggande tandvård, jobbar tandhygienister också med undersökningar, diagnostik och tobaksavvänjning enligt Saco. En stor del av arbetet går ut på att motivera patienter till att bevara en god munhälsa i form av friska tänder och tandkött. Det kan vara allt från patienter som använder tobaksprodukter till personer som har försämrad munhygien. Tandhygienister jobbar vanligtvis självständigt men i vissa kliniker jobbar man i samband med tandläkare.

Hur ser en vanlig dag ut på tandhygienistprogrammet? termin 1

Dagarna varierar väldigt mycket på tandhygienistprogrammet. Ingen dag är lik den andra, utan de varierar väldigt mycket beroende på om vi har tenta, klinik med mera. Men en vanlig dag när vi inte har klinik eller tenta så börjar oftast föreläsningen kl 9:00 och då slutar vi antingen 12:00 eller 16:00 beroende på hur mycket information som bör ges.

Schemat brukar se ut såhär på ett ungefär:

kl 9:00 – föreläsningen börjar och då brukar vi ha 10 – 15 minuters rast varje h.

kl 12:00 – lunchdags. Det finns mikro om man önskar att värma maten, annars kan man köpa lunch.  Kylskåp finns också MEN jag har hört att vissa människor har svårt att skilja på vad som är mitt och ditt så jag har oftast med mig min lunch i min väska.

Om vi inte slutar kl 12, kan vi ha följande:

kl 13:00 – seminarium eller föreläsningar fram till kl 16:00.

Om det är en klinik dag brukar det se ut såhär:

Innan kl. 8:30 ska vi ha bytt om till klinik kläder + spritat båset.

8:30 – börjar vi och läraren går igenom dagens moment som ska undersökas i kliniken.

Fram till kl. 12 är antingen du eller din kamrat patient och den andra är tandhygienist.

kl 12:00 – lunch – (innan man går upp till kliniken kan man passa på att borsta tänderna för att det ska vara fräscht i munnen)

kl 13:00 – byter man roll med sin kamrat. Den som va patient är nu tandhygienist och tandhygienisten är nu patienten.

kl 16:00 slutar vi och då ska båset städas och spritas. Läraren brukar också ha en liten genomgång där vi får feedback eller ny information, innan vi får åka hem.

Får tandhygienister jobba utomlands?

Med en godkänd svensk tandhygienistexamen får man jobba inom EU/EES-området.

Hur ser framtiden ut för tandhygienister?

Enligt Saco ser framtiden ljus ut för tandhygienister. Arbetslösheten är väldigt låg och det sägs att det är färre tandhygienister som utbildas än vad tandvården efterfrågar.

Hur många killar är det i din årskurs som pluggar till tandhygienist? 

Vi har cirka fem killar i min klass. Eftersom vi är en liten klass cirka 60 personer så är vi alla ganska nära varandra. Det är verkligen superkul.

Vad är skillnaden mellan tandtekniker, tandsköterska, tandhygienist och tandläkare?

Under dagens inlägg tänkte jag klargöra skillnaden mellan olika professioner inom tandvården. Detta kanske underlättar för er om ni är osäkra kring vilket område i tandvården ni vill arbeta med i framtiden.

Tandhygienist 

Att arbeta som tandhygienist innebär att man arbetar med förebyggande tandvård. En av våra viktigaste uppgifter är att hjälpa till att bevara en god oral hälsa. Detta är jätte viktigt för att i sin tur minska uppkomsten av orala sjukdomar och förhoppningsvis hjälper vi er att spara pengar som ni annars skulle lägga på behandlingar :). Tandhygienister arbetar också med undersökningar och behandlingar av karies (hål i tänderna) och parodontit (tandlossning).

Som tandhygienist har man möjlighet att öppna en egen klinik och även jobba som klinikchef. Vill man variera sina arbetsuppgifter har man möjlighet att arbeta som flourtant, där man som tandhygienist går ut till olika skolor för att undervisa unga barn om fördelen av att använda flour.

Tandhygienistprogrammet är 3 år.

Tandläkare

Att arbeta som tandläkare innebär att man arbetar med att förebygga, utreda och behandla orala sjukdomar eller skador som befinner sig i munhålan. Tandläkare ansvarar över rotfyllningar, lagning av tänder, behandling av tandköttsinflammation och felplacerade tänder. Som tandläkare samarbetar man oftast väldigt nära med tandsköterskor men också tandhygienister.

Tandläkare har också möjligheten att specialisera sig inom olika områden som t.ex.  endodonti, bettfysiologi, oral protetik, odontologisk radiologi, ortodonti, parodontologi, pedodonti och orofacial medicin. Klicka här för mer information om specialistutbildningen.

Tandläkarutbildningen är 5 år.

Tandsköterska

Vad har man som arbetsuppgift som tandsköterska?

Att arbeta som tandsköterska innebär att du självständigt arbetar med munhygienen, tandhälsokontroller, fluorbehandling, avtryckstagning, puts m.m. Tandsköterskor assisterar även tandläkare vid behandling och undersökningar av patienter samt kan bli delegerade av tandläkare att ge lokalbedövning, ta röntgenbilder, göra avtryck för proteser och kronor samt göra enklare fyllningar. I arbetsuppgiften ingår det också att sterilisera och rengöra instrument och ser till att det finns tillgång till utrustning och arbetsmaterial.

Tandsköterskor kan också arbeta administrativt där de tar emot patienter i receptionen, ansvarar över telefonsamtal, kallar in patienter för behandling, boka in patienter, ansvara över betalning men även att genomföra inköp.

Tandsköterskeutbildningen är drygt 1.5 år.

Tandtekniker

Vad har man som arbetsuppgift som tandtekniker? Tandtekniker har som arbetsuppgift att tillverka individuellt anpassade ersättningar för saknade eller skadade tänder som t.ex. kronor broar och proteser. I deras arbete är det väldigt mycket inslag av hantverk och design och oftast är man specialiserad på vissa material som t.ex. i guld eller porslin.

Tandteknikerutbildningen är 3 år. 

Hur fungerar det med hijab som tandhygienist? Några problem?

Det fungerar hur bra som helst att vara tandhygieniststudent och bära hijab! Jag har själv inte stött på några problem alls. Det finns t.ex. engångsarmar för de som vill täcka armarna när man jobbar på t.ex. kliniken. Det finns också jätte många tandhygieniststudenter som bär på hijab i KI och hittils har ingen haft problem vad jag vet. Jag har nu skrivit ett inlägg om det som finns här. Har du fler frågor så är det bara att skriva till mig. 

Vill du veta med om livet som tandhygieniststudent? blog.ki.se/kistudensara

Helene Svanholm
2025-01-08