Lilas läser till arbetsterapeut

"Jag tror att det viktigaste som arbetsterapeut är att vara lyhörd och verkligen se patienten framför sig. Du träffar inte en diagnos eller en funktionsvariation, utan du träffar en människa som precis som du har intressen, önskemål, drömmar".

KI-studenten Lilas under en workshop om ortostillverkning
KI-studenten Lilas under en workshop om ortostillverkning. Foto: Privat

Varför valde du att läsa till just arbetsterapeut?  

För cirka 10 år sedan fick jag chansen att flytta utomlands och möjligheten att byta karriär. Jag valde att utbilda mig till yogalärare och personlig tränare. Jag brinner för att hjälpa andra och tycker att det är väldigt roligt att hjälpa människor att hitta en bättre balans i sin vardag. Efter några år kom tankarna på att plugga vidare och jag velade mellan socionom, psykolog fysioterapeut och arbetsterapeut. Jag gjorde en del research och landade i arbetsterapi. Jag tror att jag fastnade för just arbetsterapi för att jag tycker om den holistiska synen på patienten, att vi ser hela människan i sitt sammanhang i stället för att bara se en diagnos eller en funktionsnedsättning. 

Vad är det bästa med din utbildning? 

Det bästa med utbildningen är att den är så bred. Jag vet inte än vad jag kommer att jobba med men jag tycker att vi får en bred exponering mot olika verksamheter och områden inom arbetsterapi. Vi har också mycket VFU med över 20 veckors praktik. Jag gillar också att vi har möjlighet att plugga utomlands i Termin 5. 

Hur ser en typisk vecka ut? 

Det ser väldigt olika ut från vecka till vecka, men oftast är det en blandning av teori och praktiska övningar. En vanlig dag är oftast mellan 9-16 med en eller två föreläsningar och grupparbete och/eller seminarium. Vi har mycket grupparbeten där vi diskuterar teorier, artiklar och olika klientfall. Den här terminen har vi även många praktiska moment där vi ska träna olika förmågor inför praktiken såsom förflyttningar, ortostillverkning och aktivitetsträning. 

Varför valde du att studera på just KI?

Jag bor i Stockholm och har familj så det var ett enkelt val för mig. Men jag tycker om att KI är ett känt universitet med mycket koppling till forskning och möjligheter till utbytesstudier utomlands. 

Har du stött på någon utmaning?

Jag har inte pluggat på 20 år och det var en utmaning att hitta en bra rutin med plugget i början. Jag har som sagt familj, så det krävs mycket disciplin och organisation. Men jag läste lite böcker om studieteknik och testade mig fram för att hitta det som funkar för mig. Jag fick lära mig att hitta ett hållbart sätt att plugga för att till exempel  hitta tid att engagera mig i kåren. Jag använde också biblioteket mycket, både för studiero men även för att fräscha upp kunskaper som att söka vetenskapliga artiklar eller fråga om referenshantering. 

Vad vill du arbeta med i framtiden? 

Jag vet inte än vad jag vill arbeta med. Men jag har fått ögonen uppe för många områden som låter väldigt spännande som hjärnskador, psykiatri, pediatrik, eller även handrehabilitering. Jag ser väldigt mycket fram emot att gå på praktiken och få testa olika saker. 

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program? 

Jag skulle tipsa om att ta kontakt med någon från programmet. Du kan till exempel kontakta kårsektionen för arbetsterapeutprogrammet - Artemis med dina frågor. Sedan kan det vara bra att titta på vilka kurser som ingår i programmet så du kan se om det passar dig och låter intressant. Vi läser inte bara arbetsterapi utan också många andra ämnen som anatomi och fysiologi, psykologi, pedagogik, mångfald med mera. 

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli arbetsterapeut?

Jag tror att det viktigaste är att vara lyhörd och verkligen se patienten framför sig. Du träffar inte en diagnos eller en funktionsvariation, utan du träffar en människa som precis som du har intressen, önskemål, drömmar, och det är viktigt att inte dra slutsatser för fort utan verkligen lära känna individen man har framför sig.

Sedan är det bra om du gillar att jobba i team. Som studenter har vi mycket grupparbete. Som yrkesverksamma arbetar vi inte bara med våra patienter men även nära med andra professioner, så fundera på om du tycker att det är roligt att arbeta tillsammans med andra. 

Nämn en sak som är bra med KI 

Studentkåren tycker jag är rolig. Jag bestämde mig för att vara med i kåren från första terminen och det har gett mig så mycket: vänner, inspiration, hjälp och vägledning men även en identitet som blivande arbetsterapeut. Möjlighet att plugga utomlands i termin 5 tycker jag också är väldigt intressant och jag hoppas kunna åka iväg för min praktik nästa termin. 

Finns det något annat du gärna vill att presumtiva studenter ska veta om arbetsterapeutprogrammet? 

Det är ett väldigt rikt och brett program, med många intressanta ämnen och du kommer att lära dig lika mycket om dig själv under resans gång.

Helene Svanholm
2025-01-08