TAPIL - skrivprovet den 15 och 16 april 2025

Här finns information om skrivprovet i det alternativa urvalet till tandläkarprogrammet (TAPIL) inför HT25.

Alla anmälda sökande kommer att kallas till skrivprovet som genomförs under två dagar - den 15 och 16 april. 

Kallelsen skickas senast i slutet av dagen den 2 april. Eftersom alla sökande kommer att kallas till skrivprov, kan vi behöva lägga provet över två dagar om inte alla sökande ryms i KI:s skrivsalar på en dag. Det finns inte möjlighet att som sökande välja dag utan det fördelas i så fall slumpvis. Vilken dag (antingen den 15 eller 16 april) som den sökande ska genomföra skrivprovet på kommer att stå i kallelsen.

Observera att alla sökande får besked oavsett om de har gått vidare eller inte. Har du anmält dig till TAPIL men inte fått besked från KI senast eftermiddagen den 2 april bör du omedelbart kontakta antagningen vid KI på antagning@ki.se

Allmän information om skrivprovet

Upplägget för uppsatsen och skrivprovet

  • Skrivprovet genomförs i skrivsalar på universitetets datorer i systemet Inspera examination. Provet består av två delar - en uppsats och en levnadsbeskrivning.
  • Uppsatsen: ska behandla ett av tre givna ämnen med en specifik frågeställning inom följande teman: aktuella händelser i samhället, aktuella medicinska ämnen och aktuella odontologiska företeelser. Den sökande får reda på och väljer en av de tre frågeställningarna vid skrivningstillfället. Formatet för uppsatsen är essä, där den sökande ska föra ett resonemang, jämföra olika argument och reflektera själv kring frågeställningen. Det är inte någon vetenskaplig text med syfte/metod/litteraturhänvisningar. Observera att det kommer att vara tre uppsatsämnen dag 1 och tre andra uppsatsämnen dag 2, så att de som skriver dag 2 inte har någon fördel jämfört med dag 1.
  • Levnadsbeskrivningen: i levnadsbeskrivningen ska den sökande beskriva sitt liv från barndom till nutid och reflektera kring det, samt berätta varför hen vill bli tandläkare.
  • Uppsatsen och levnadsbeskrivningen skrivs på svenska (norska eller danska är också ok - skriv så det går att förstå). Du får inte skriva på något annat språk än dessa, som t.ex. engelska.
  • För uppsatsen kommer du få skriva maximalt 650 ord (antal ord beräknas på samma sätt som i ett ordbehandlingsprogram som Microsoft Word eller liknande). För levnadsbeskrivningen kommer du få skriva maximalt 450 ord.  
  • Du kommer inte att ha tillgång till någon rättstavningsfunktion på datorn när du skriver din text.
  • Levnadsbeskrivningen bedöms inte utan är bara ett underlag för eventuell intervju så att de som intervjuar dig kan förbereda sig med frågor osv. De som bedömer din uppsats kommer inte ha tillgång till din levnadsbeskrivning. Bedömningsområden för uppsatsen finns här.

Praktiska detaljer

  • Skrivprovet hålls på Karolinska institutets Campus Flemingsberg och Campus Solna
  • I kallelsen som skickas den 2 april kommer varje sökande få information om vilken dag, campus och skrivsal de ska komma till.
  • Du kan inte välja eller byta dag/campus/skrivsal utan måste skriva i anvisad sal på anvisad dag och campus. Detta för att garantera rättssäkerheten och så att skrivprovet kan ske som planerat. Det är kort tid mellan det att administratören får tillgång till sökandelistor och skrivprovet. Alla sökande ska kodas/anonymiseras och få sina kallelser. Vi kommer att skriva ut och dela upp allas inloggningsuppgifter i Inspera mellan dag, campus och skrivsal enligt deltagarlistan, och det finns risk för att dokumenten inte hamnar på korrekt plats om deltagare byter campus. 
  • Om du går till fel sal eller på fel dag så kommer du inte att få genomföra skrivprovet. 
  • Var på plats i god tid så att du kan ta dig till din sal, lägga ifrån dig alla personliga saker och ta plats inför den information som hålls.
  • Ta med giltig legitimation. Observera att digitalt id-kort godkänns inte.
  • Du ska checka in hos en skrivvakt utanför salen innan du släpps in. Du behöver uppge din kod som du fått i kallelsen till skrivprovet, och visa din legitimation. Du får ett blad med inloggningsuppgifter och ett instruktionshäfte av vakten med  anvisningar steg-för-steg hur du loggar in och ut ur de två proven i Inspera. Läs instruktionerna noga under skrivprovet. Om du har problem så räck upp en hand så kommer en vakt till din bänk och hjälper dig.
  • Du får inte ha med dig någon väska, påse, ytterkläder, mobiltelefon, armbandsur/klocka eller någon slags elektronisk apparatur vid skrivbänken. Din mobiltelefon måste vara avstängd och undanlagd vid den anvisade platsen. 
  • Du får inte ha någon skrymmande förpackning, snusdosa, pennfodral eller liknande vid bänken. Glasögonfodral och omslag till förtäring får inte finnas på skrivplatsen.
  • Du får inte använda några hjälpmedel eller samtala med andra sökande under skrivprovet.
  • Du får inte anteckna på något papper i skrivsalen förrän provet startar.
  • Misstänkt fusk och överträdelse av reglerna ovan kommer att utredas och kan leda till att en skrivuppgift stryks/inte bedöms. 
  • Ta med din legitimation till skrivbänken i skrivsalen. Under skrivprovet kommer ID-kontroll att göras.
  • Toalettbesök är inte tillåtet under skrivtiden för uppsatsen eller i pausen efter (då fokus är på att göra sig redo i systemet inför levnadsbeskrivningen) men är ok under skrivtiden för levnadsbeskrivningen.

Schema för respektive dag

Skrivprovet börjar kl 14.15 och avslutas kl 16.45.

Ca 13.15: Insläpp börjar i skrivsalarna
Senast 14.05: Var på plats i anvisad skrivsal - instruktioner ges om skrivuppgifterna
14.15 – 15.30: Uppsats (1 tim. och 15 min. skrivtid)
15.45 – 16.45: Levnadsbeskrivning (1 tim. skrivtid)

Schema för sökande med funktionsnedsättning

Du som har funktionsnedsättning som dyslexi eller liknande, har lite längre tid på dig och sitter i en speciellt anvisad sal (tillsammans med samtliga funkis-anmälda sökande).

Du måste kunna styrka din funktionsnedsättning genom ett intyg av genomförd utredning hos auktoriserad instans där diagnos anges, som ska skickas till: tapil@dentmed.ki.se senast den 4 april 2025. Om du inte skickar ditt intyg i tid kan du komma att bli placerad i någon av de vanliga salarna. 

14.15 – 16.10: Uppsats (1 tim. och 55 min. skrivtid)
16.25 – 17.55: Levnadsbeskrivning (1 tim. och 30 min. skrivtid)

Provet i Inspera 

Sökande som kallas till skrivprovet har fått information via e-post som är anpassad till TAPIL, om hur man loggar in i Inspera, för att de ska kunna förbereda sig inför skrivprovet. 

KI har skapat en enkel demotentamen så att du redan nu kan testa Inspera. På skrivdagen kommer det att se lite annorlunda ut och du kommer även att använda en speciell webbläsare, Safe Exam Browser, som låser möjligheten att komma ut på Internet. Vid skrivprovet måste du logga in med ett användarnamn och lösenord som du får vid ankomsten till skrivsalen, men i demotentan är du redan inloggad. Systemtexten och eventuella varningsmeddelanden kommer att visas på engelska på demotentan, på provdagen kommer dessa texter att vara på svenska. Observera att vid skrivprovet kommer du inte kunna använda någon rättstavningsfunktion och kommer inte att kunna formatera texten med t.ex. fetstil eller kursiv text. Examinationsreglerna som finns i demotentan gäller också bara tentamina som ges vid KI, för TAPIL kommer lite andra regler att gälla. 

Testa Inspera här

Tillgång till skrivuppgifterna i Inspera

De sökande som genomförde skrivprovet kommer senast slutet av dagen onsdagen den 23 april att få ett mejl med information om hur de får tillgång till att se och ladda ner sina skrivuppgifter i Inspera. 

Kontakt

Kontakta Antagningen vid KI

08-524 86250

Antagningen svarar på frågor om din anmälan, behörighetskrav och urval till KI:s utbildningar.

Telefontid tisdagar kl. 09.30-11.00.
Vänligen ange ditt namn och födelsedatum då du kontaktar oss.

OBS: Den 24 december och den 31 december 2024 kommer telefontiderna vara inställda pga helgdagar. 

På grund av helgdagarna kommer det också att ta längre tid att få ett epostsvar mellan 23 december 2024 tom 2 januari 2025.

Kontakta TAPIL

Vi svarar på frågor om urvalsprocessen, skrivprov och intervjuerna i TAPIL