Hörselrehabilitering 1, 15 hp
Hearing Rehabilitation 1, 15 credits- Kurskod
- 1AU036
- Kursens benämning
- Hörselrehabilitering 1
- Hp
- 15 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Audiologi
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk vetenskap, intervention och teknik
- Beslutande organ
- Programnämnd 4
- Datum för fastställande
- 2011-11-02
- Reviderad av
- Programnämnd 4
- Senast reviderad
- 2013-11-04
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2014
Särskild behörighet
För tillträde till kursen krävs att studenten klarat minst 45 hp från Termin 1-2 och dessutom godkänt betyg i hela Hörselutredning 1 och Hörselutredning 2.
Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras, är behörig till nytt VFU-tillfälle när den individuella handlingsplanen upprättats och genomförts.
Mål
Kursens övergripande mål är att ge studenten kunskap och förståelse om den audiologiska rehabiliteringsprocessen utifrån tekniska, pedagogiska och psykologiska aspekter. Dessutom behandlas begreppen professionellt förhållningssätt och counseling i relation till psykologisk kunskap, självkännedom och empati. Studenten ska kunna uppvisa förmågan att omsätta teoretiska fakta till praktiska övningar, laborationer och VFU, men även kunna beskriva, förklara och analysera praktiska kunskaper i teoretiska resonemang. Kursen bygger vidare på kurserna i hörselutredning och hörapparatteknik. Kursen utgör grund för kommande kurser i hörselrehabilitering, hörselhabilitering och verksamhetsförlagd utbildning.
Kursens lärandemål
Efter genomgången kurs ska studenten kunna
-förklara, analysera och jämföra olika tekniska funktioner i hörapparater och tekniska hjälpmedel och hur dessa kan påverka individens hörselsituation,
-bedöma olika individers psykologiska, tekniska och medicinska behov av rehabilitering samt utifrån detta argumentera för val av rehabiliteringsinsatser,
-utifrån individens behov och förutsättningar planera, genomföra, dokumentera och utvärdera hörselrehabiliterande åtgärder såväl med objektiva som med subjektiva mätmetoder,
-reflektera över det egna patientbemötandet samt att med hjälp av counselingstrategier kommunicera med och bemöta individer med ett professionellt förhållningssätt,
-självständigt bedöma hörselgångens status inför avtryckstagning samt utföra avtryckstagning,
-självständigt utföra hörselgångsmätningar samt analysera mätresultatet.
Innehåll
Följande moment ingår:
Arbetsformer
Föreläsningar, laborationer, workshops, seminarier och verksamhetsförlagd utbildning. Laborationer, workshops, seminarier och verksamhetsförlagd utbildning är obligatoriska.
Vid frånvaro från obligatoriskt moment ansvarar studenten själv för att kontakta kursansvarig lärare för ersättningsuppgift.
Kursansvarig bedömer hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras.
Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Moment 1: Hörselrehabilitering 8,5 hp
Skriftlig tentamen
Moment 2: Verksamhetsförlagd utbildning och laborationsuppgifter 6,5 hp
Verksamhetsförlagd utbildning
Prekliniska prov
Aktivt deltagande i laborationer och seminarier
För godkänd kurs krävs även uppfylld närvaro vid obligatoriska delar.
För studerande som inte blivit godkänd vid det ordinarie examinationstillfället erbjuds möjlighet till totalt sex examinationstillfällen, varav de tre sista i samband med nästa tillfälle då kursen ges. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Komplettering av skriftlig inlämningsuppgift räknas som ett examinationstillfälle.
För studerande som inte blivit godkänd på den verksamhetsförlagda utbildningen erbjuds ytterligare en period av VFU, dvs totalt två VFU-perioder.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.
Vid ett underkännande på VFU ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
Övergångsbestämmelser
Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en förnyelse av litteraturlistan gjorts. Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen.
Övriga föreskrifter
Bedömningskriterier för examination, specifika instruktioner för vissa arbetsuppgifter samt schema med specificering av obligatoriska moment och lista över ansvariga lärare finns på Pingpong vid kursstart.
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Kursutvärdering genomförs dels genom en skriftlig kursvärdering i slutet av kursen och dels genom muntligt kursforum minst en gång i anslutning till kursen där studenterna kan framföra sina åsikter.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
2nd ed. : Clifton Park, N.Y. : Delmar, 2011. - 1 v. ISBN:978-1-4354-9936-2 (pbk.) LIBRIS-ID:12335804 Sök i biblioteket
2nd ed. : Sydney : Boomerang Press, c2012. - xvi, 608 p. ISBN:978-1-60406-810-8 LIBRIS-ID:13487753 Sök i biblioteket
Rekommenderad litteratur
2. ed. : New York : Thieme, cop. 2008 - xiii, 528 s. ISBN:978-1-58890-520-8 (US : alk. paper) LIBRIS-ID:10918894 Sök i biblioteket
Fördjupningslitteratur
2. ed. : New York ; a Stuttgart : Thieme, 2002. - IX, 425 S. ISBN:3-13-102732-0 (Stuttgart) LIBRIS-ID:8530864 Sök i biblioteket
2. ed. : New York ; a Stuttgart : Thieme, 2002. - XI, 395 S. ISBN:3-13-125802-0 (Stuttgart) LIBRIS-ID:8530873 Sök i biblioteket