Kursplan för

Examensarbete i optometri, 15 hp

Degree Project in Optometry, 15 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2012.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT12 , HT13 , HT18 , HT21 , HT24
Kurskod
1OP049
Kursens benämning
Examensarbete i optometri
Hp
15 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Optometri 
Nivå 
G2 - Grundnivå 2 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutionen för klinisk neurovetenskap
Beslutande organ
Programnämnd 8
Datum för fastställande
2012-05-08
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2012

Särskild behörighet

Godkänt resultat på minst 55 högskolepoäng från optikerprogrammets termin 1 och 2 och 45 högskolepoäng från termin 3 och 4.

Mål

Efter kursen ska studenten kunna:

- formulera en relevant forskningsfrågeställning inom valt område,
- analysera relevant litteratur,
- designa en studie vad avser kriterier för urval, val av metoder och val av statistik,
- beskriva och värdera etiska frågeställningar relaterade till forskningsprojektet,
- beskriva och värdera resultaten i relation till använd metod, resultatens generaliserbarhet, studiens styrkor och svagheter samt kunna dra slutsatser baserat på resultat och värdering av resultat,
- skriva en slutrapport med logisk struktur och som har ett tydligt och grammatiskt korrekt språk,
- presentera ett arbete muntligt och
- agera opponent genom att ge relevant kritik (positiv och negativ) samt genom frågor visa insikt i det arbete han/hon opponerar på.

Innehåll

Examensarbetet kan genomföras självständigt eller i grupp om 2.

Kursen/arbetet liknar ett forskningsprojekt som ska resultera i en skriftlig rapport och innehåller således:

- ämnesval och problemformulering
- bakgrundsbeskrivning
- design, urval och metod
- etiska övervägande
- diskussion
- allmän utformning och språklig tillgänglighet
- muntlig presentation
- opponentskap

Arbetsformer

Examensarbetet kan genomföras självständigt eller i grupp om 2. Studenterna ska själva avgöra om de vill arbeta självständigt eller i grupp. Om man arbetar i grupp ska det tydligt framgå vilka som har gjort vad inom arbetet.

Studenten/studenterna väljer ämnet för examensarbetet, men arbetet skall vara relaterat till optometri. Studenten/studenterna ska kontakta en handledare som accepterar denna uppgift. Examinator för arbetet utses av ledningen för optikerprogrammet. Examinator och handledare kommer inte att vara samma person.

Som stöd för arbetet genomförs lektioner om bland annat biblioteksinformation, hur man ska skriva och använda mallen samt vetenskapsmetodik.

Examination

Examinationen omfattar: Skriftlig presentation, muntlig försvar av arbetet, presentation, oopposition samt eventuellt posterpresentation.

Hela kursen betygsätts enligt skalan Underkänd/Godkänd/Väl Godkänd.

Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare texaminationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.

Övergångsbestämmelser

I det fall kursen läggs ned eller genomgår större förändringar ges studenter som ej har avslutat kursen möjlighet att, under fyra terminer från tillfället då studenten först registrerades på kursen, examineras enligt den kursplan som då gällde. Efter fyra terminer examineras studenten enligt nya kursplanen.

Övriga föreskrifter

När man har kommit fram till hur man vill arbeta (självständigt eller i grupp) och har hittat en handledare som accepterar uppgiften ska man ansöka om att få sin projektplan godkänd. Alla institutioner som bedriver undervisning på optikerutbildningen har erbjudits att handleda examensarbete. Studenten/studenterna står fria att välja handledare.
Ansvariga för optikerprogrammet utser examinator och opponent till arbetet. Examinatorn kommer att vara en lärare aktiv inom optikerprogrammet. Examinatorn kommer att bedöma arbetet enligt fastställd mall baserad på KIs riktlinjer.

Studenten ska opponera på ett arbete och samtidigt lämna in skriftligt det han/hon anser ska ändras i arbetet. Även examinatorn lämnar in sina kommentarer och en lista på nödvändiga ändringar. Studenten/studenterna ges efter det tid att färdigställa sitt arbete.

Studenten/studenterna ansvarar för att kontakta handledaren för att bestämma tid för möten med denne.
Studenten/studenterna skall i rimlig tid före sista mötet ha lämnat en slutversion av ett utkast av den skriftliga presentationen till handledaren. Handledaren skall försäkra sig om att den skriftliga presentationen håller tillfredsställande saklig och formell kvalitet. Studenten skall uppmanas att omarbeta den skriftliga versionen tills tillfredsställande saklig och formell kvalitet är uppnådd. Alla skriftliga presentationer kommer att granskas. Om brist i saklig och formell kvalitet påvisas kommer den skriftliga presentationen att underkännas och returneras för förbättringar. När handledaren är nöjd med arbetet lämnas det till examinatorn som genom sin bedömning granskar arbetet och ser om de mål som kursplan anger och som Styrelsen för utbildning har fastställt uppnås.

Litteratur och övriga läromedel

Relevant litteratur för valt ämnesområde