Basutbildning i psykoterapeutisk metod, 60 hp
Basic training in psychotherapeutic method, 60 credits- Kurskod
- 1QA067
- Kursens benämning
- Basutbildning i psykoterapeutisk metod
- Hp
- 60 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Psykoterapi
- Nivå
- Grundnivå, har mindre än 60 hp kurs/er på grundnivå som förkunskapskrav
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk neurovetenskap
- Beslutande organ
- Programnämnd 8
- Datum för fastställande
- 2010-05-21
- Reviderad av
- Programnämnd 8
- Senast reviderad
- 2014-05-07
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2014
Särskild behörighet
Utbildning i och praktisk erfarenhet av ett människovårdande yrke. I utbildningen ska ha ingått minst 150 undervisningstimmar i ämnen som psykologi, sociologi, pedagogik och/eller psykiatri, eller kompletterande högskolestudier i ett beteendevetenskapligt ämne eller i psykiatri omfattande 30 hp. Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Mål
Kunskap och förståelse
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- beskriva och på ett grundläggande sätt redogöra för områdets vetenskapliga grund samt sambandet mellan vetenskap och beprövad erfarenhet.
- redogöra på en grundläggande nivå om psykologiska funktioner.
- beskriva på en grundläggande nivå olika psykiska sjukdomstillstånd samt redogöra på en grundläggande nivå för psykiatrisk diagnostik.
- beskriva och förklara övergripande för psykologiska/neuropsykologiska förklaringsmodeller till psykopatologi.
- på en grundläggande nivå, redogöra för likheter och skillnader mellan psykodynamisk och kognitiv-beteendeterapeutisk terapi.
- på en grundläggande nivå, jämföra såväl kognitiv-beteendeterapeutisk teori som psykodynamisk teori med allmän psykologi.
- beskriva hur man på vetenskaplig grund kan utvärdera den egna arbetsinsatsen.
- redogöra på en grundläggande nivå för olika psykoterapeutiska intriktningar.
Färdighet och förmåga
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- tillämpa teoretisk kunskap i det kliniska arbetet
- medverka vid bedömning av diagnos, psykoterapiindikation, och behandlingsplanering.
- etablera en konstruktiv arbetsrelation till en patient.
- under handledning planera, genomföra och dokumentera behandlingsarbete på vetenskaplig grund.
- visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att fortlöpande utveckla sin kompetens.
- visa förmåga att reflektera över och använda information, råd och feedback från handledare.
- visa förmåga att på en grundläggande nivå presentera relevant kliniskt material och problemställningar för handledare och andra kliniska befattningshavare inom vården.
- visa förmåga att på en grundläggande nivå formulera relevanta frågor och synpunkter beträffande kliniskt material till övriga deltagare i en handledningsgrupp samt till andra kliniska befattningshavare inom vården.
- anpassa sig till och samarbeta med olika befattningshavare inom kliniska verksamheter.
- söka information om och kunna resonera om olika terapeutiska teorier och det aktuella forskningsläget
- granska sitt psykoterapeutiska patientarbete utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet
Värderingsförmåga och förhållningssätt
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- inse betydelsen av juridiska och etiska aspekter för det egna patientarbetet.
- med handledning, identifiera de egna begränsningarna i terapeutrollen och om en patient bör remitteras till annan kollega eller annan terapeutisk behandling.
- identifiera och reflektera över sitt behov av att fortlöpande utveckla sin kompetens.
- inse betydelsen av att handledaren bär det kliniska ansvaret för patienten och att det har konsekvenser för den egna friheten som behandlare.
Innehåll
Kursen omfattar två års halvfartstudier med teori samt klinisk tillämpning om ett år vardera av de psykoterapeutiska metoderna kognitiv beteendeterapi samt psykodynamisk psykoterapi. Patientarbete under handledning sker inom primärvården, och handledningsmomenten omfattar minst 135 timmar grupphandledning i respektive psykoterapeutisk metod. I kursen ingår teoretiska moment såsom grundläggande psykologi, psykiatrisk diagnostik och psykologiska modeller av patologi, samtalsmetodik, forskning och klinisk utvärdering, samt juridik och etik.
Arbetsformer
Den teoretiska undervisningen sker genom föreläsningar, seminarier, verkstäder och gruppövningar. Verksamhetsförlagd utbildning sker på vårdcentral. Handledningen på de kliniska momenten sker i grupper om c:a 4 studenter i varje. På samtliga studentaktiva undervisningsformer, dvs handledning, seminarier, verkstäder och gruppövningar krävs en 80% närvaro. Vid större frånvaro sätts betyget underkänd.
Examination
Momenten inom Grundläggande psykologi (1, 12), Psykiatrisk diagnostik och psykologiska modeller av psykopatologi (5), Forskning och klinisk utvärdering (8), samt Samtalsmetodik (2) examineras skriftligt och muntligt en till två gånger per termin under de terminer då momenten är aktuella. Momentet Juridik och etik (11) examineras genom webbexamination.
Momenten inom Kognitiv beteendeterapeutisk metod (3, 6) examineras under termin 1 och 2, medan momenten inom Psykodynamisk metod (9, 13) examineras under termin 3 och 4. Momenten examineras genom skriftliga hemexaminationer samt webbexaminationer.
Momenten Kognitiv beteendeterapi under handledning (4, 7) och Psykodynamisk terapi under handledning (10, 14) examineras genom kontinuerlig bedömning av studentens kompetens via skriftliga rapporter, inspelade psykoterapisessioner och i handledningen. Studenten ska under KBT-delen genomföra två behandlingar och under PDT-delen ytterligare två behandlingar. Studenten måste även ha fullgjort kraven på journalföring under varje termin för att vara godkänd på respektive moment. Studenten skall under inledningen av behandlingen i KBT utföra en beteendeanalys/fallkonceptualisering och av behandlingen i PDT en fallbeskrivning. Efter avslutad behandling skall studenten skriva en behandlingsrapport enligt anvisningar. Utöver detta ska studenten före varje handledningssession lämna sessionsrapport och ljudinspelning till handledaren och de övriga kursdeltagarna i gruppen samt aktivt bidra till de övrigas arbete i handledningssessionerna. För att kunna examineras på moment 7 krävs godkänt resultat på moment 4. För att kunna examineras på moment 14 krävs godkänt resultat på moment 10.
Rättning av självständiga arbeten innebär att studenterna i ett första steg kan erhålla Godkänd, Underkänd alternativt Komplettering. Erhålls Komplettering har studenten en vecka på sig att genomföra denna. Därefter sätts betyget Godkänd eller Underkänd. För att självständiga skriftliga arbeten ska vara aktuella för bedömning måste de ha inkommit före deadline, vilken anges i schema i samband med terminsstart. Föreläsningar är inte obligatoriskt men allt innehåll kan komma att examineras.
Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
Student som inte har deltagit i del av momentet kan av aktuell lärare anvisas en extrauppgift för att kompensera för frånvaron. Student som missar eller underkänns på tentamen på ett teoretiskt moment har rätt att genomgå förnyad tentamen högst sex gånger. Student som underkänns på de kliniska momenten 4, 7, 10 och 14 kan examineras på dessa moment högst en ytterligare gång.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under ett år efter en eventuell nedläggning av kursen alternativt vid ny kursplan.
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.
Undervisningsspråk: svenska.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen. Följande kurs är helt överlappande: 9QA067 Basutbildning i psykoterapi, 60 hp (gällande från HT 2014).
Notera att denna version av kursplanen gäller endast för studenter som har påbörjat kursen i sin helhet tidigast HT 2014 och inte för studenter som är antagna till kursen tidigare och har pågående studier.
Litteratur och övriga läromedel
Allmänpsykologi
Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar
Obligatorisk litteratur
9th ed., International ed. : Belmont, Calif. : Wadsworth, 2011. - 1 v. ISBN:978-1-111-34406-1 (pbk) LIBRIS-ID:12281450 Sök i biblioteket
Psykiatrisk diagnostik och psykologiska modeller av patologi
Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar
Obligatorisk litteratur
2. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2008 - 318 s. ISBN:978-91-44-04936-6 LIBRIS-ID:10674788 Sök i biblioteket
Danderyd : Pilgrim Press, 2002 - 311 s. ISBN:91-973050-9-x Sök i biblioteket
Samtalsmetodik
Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar
Obligatorisk litteratur
Lund : Studentlitteratur, 2009 - 273 s. ISBN:978-91-44-05262-5 LIBRIS-ID:11584447 Sök i biblioteket
Kognitiv beteendeterapeutisk metod
Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar
Obligatorisk litteratur
2., [rev.] uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2013 - 232 s. ISBN:978-91-44-07959-2 LIBRIS-ID:13909031 Sök i biblioteket
2. rev. & utökade utgåvan : Stockholm : Natur & Kultur, 2013 - 424 s. ISBN:9789127135604 (inb.) LIBRIS-ID:14291372 Sök i biblioteket
Kognitiv beteendeterapi under handledning
Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar
Obligatorisk litteratur
Oxford : Oxford University Press, 2004 - xxi, 461 s. ISBN:0-19-852916-3 (hft.) LIBRIS-ID:9373318 Sök i biblioteket
1. utg. : Stockholm : Natur & kultur, 2011 - 390 s. ISBN:978-91-27-12112-6 (inb.) LIBRIS-ID:11789339 Sök i biblioteket
Etik och juridik
Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar
Obligatorisk litteratur
5. uppl. : Lund : Studentlitteratur, 2012 - 346 s. ISBN:978-91-44-07543-3 LIBRIS-ID:13434329 Sök i biblioteket
Forskningsmetodik
Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar
Obligatorisk litteratur
2nd ed. : New York : J. Wiley, 2002 - 284 s. ISBN:0-471-49087-3 (hbk) LIBRIS-ID:8648141 Sök i biblioteket
Psykodynamisk metod
Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar
Obligatorisk litteratur
London : Whurr, 2003. - xv, 402 p. ISBN:1-86156-239-X (pbk.) LIBRIS-ID:8922680 Sök i biblioteket
2009 - 356 s. ISBN:978-1-60623-443-3 Sök i biblioteket
Washington, DC : American Psychological Association, cop. 1998 - xx, 181 p. ISBN:1-55798-465-4 (alk. paper) ; LIBRIS-ID:6327863 Sök i biblioteket
2. ed. : New York : Guilford, cop. 2011 - xxi, 426 s. ISBN:1609184947 LIBRIS-ID:12293956 Sök i biblioteket
Psykodynamisk psykoterapi under handledning
Artiklar och ytterligare litteratur tillkommer utifrån föreläsares anvisningar
Obligatorisk litteratur
New York : The Guilford Press, 2003 - 332 s. ISBN:1-57230-804-4 (hardback) LIBRIS-ID:8577953 Sök i biblioteket