Klinisk rotation - allmänmedicin, 6 hp
Clinical rotation - family medicine, 6 credits- Kurskod
- 2EE045
- Kursens benämning
- Klinisk rotation - allmänmedicin
- Hp
- 6 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Medicin
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Utmärkt, mycket bra, bra, tillfredsställande, tillräckligt, otillräcklig, helt otillräcklig
- Kursansvarig institution
- Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
- Beslutande organ
- Programnämnden för läkarprogrammet
- Datum för fastställande
- 2008-04-14
- Reviderad av
- Programnämnd 2
- Senast reviderad
- 2014-03-19
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2014
Särskild behörighet
Mycket goda kunskaper i engelska motsvarande 550 TOEFL poäng eller mycket goda kunskaper i svenska motsvarande godkänt TISUS-test. Tre års studier vid ett studieprogram i medicin. Förmåga att ta anamnes och färdigheter i fysikalisk undersökning av patient (status). Basala kunskaper i datoranvändning.
Mål
Mål för klinisk rotation i allmänmedicin är att studenten ska ha:
• förmåga att resonera kliniskt kring tillstånd som är vanligt förekommande inom svensk primärvård
• förmåga att tolka resultaten av självständigt utförda kliniska undersökningar (status).
• förmåga att finna källor till evidensbaserade riktlinjer om handläggningen av tillstånd som är vanlig förekommande inom svensk primärvård
• färdigheter i den basala kliniska undersökningsteknik som krävs för att handlägga symtom och sjukdomar som är vanligt förekommande inom svensk primärvård
• ett för svensk primärvård adekvat förhållningssätt till medarbetare och patienter. Detta innefattar förmågan till ett patientcentrerat förhållningssätt.
Innehåll
Den kliniska rotationen omfattar 40 timmars tjänstgöring per vecka. Kursen inleds med en gemensam teoretisk introduktion för alla kursdeltagare. Därefter följer praktisk tjänstgöring som skall ske på samma vårdcentral och med samma handledare, eller om detta inte är möjligt vid alla tidpunkter, med en och samma huvudhandledare under hela kursen. Varje student skall få ett individuellt schema för kursens alla delar.
Arbetsformer
Studenten skall beredas möjlighet att själv ta anamnes och utföra status på patienter och utifrån denna information få ge handledaren förslag till fortsatt handläggning. Endast en mindre del av den praktiska tjänstgöringen skall ske i form av auskultation hos handledaren. Meningen är att studenten ska få vara så aktiv som möjligt, företrädesvis i rollen som läkare. För interprofessionellt lärande skall studenten beredas möjlighet att följa en distriktssköterska under en arbetsdag i hemsjukvård och dokumentera detta auskultationstillfälle enligt given struktur.
För att få återkoppling på såväl förmåga till kliniska resonemang och sina förmågor, färdigheter och förhållningssätt i patientmötet skall
• handledaren sitta med studenten vid ett helt patientbesök (sit-in) minst tre gånger under kursen
• handledaren efter sit-in ge återkoppling till studenten inklusive bedömning enligt bedömningsmallen ”mini-CEX”
• då fler än en student tjänstgör på samma vårdcentral, möjligheten till ”peer-learning” utnyttjas genom strukturerad återkoppling även från annan student på ”eget” patientbesök
• seminarier med återkoppling på videoinspelade egna konsultationer hållas genom kursledningens försorg på Centrum för Allmänmedicin
Studenten skall också beredas möjlighet att under tjänstgöringen på vårdcentral, få tid avsatt för att söka information om de medicinska tillstånd som hen kommer i kontakt med under tjänstgöringen. Detta avser att ge förmåga att hitta och tillägna sig riktlinjer för handläggning av dessa tillstånd samt det vetenskapliga underlaget för denna handläggning.
All frånvaro skall rapporteras av handledaren till kursledningen som tilldelar studenten restuppgift.
Examination
1) VFU-loggbok fyllas i och presenteras för handledaren i slutet av varje tjänstgöringsvecka
2) Halvtidsbedömning göras av handledaren i slutet av andra veckan. Bedömningen innefattar bedömning av samtliga kursmål för att kunna anpassa den resterande delen av kursen till den enskilda studentens behov.
3) Avslutande sammanfattande bedömning av handledaren med utgångspunkt från självskattningsformuläret ”dialoginstrument”. Handledaren fyller efter denna bedömning i underlag för kursledningens betygsättning.
4) Examination genom kursledningens försorg genom redovisning av videoinspelad ”egen” patientkonsultation och reflektioner enligt given struktur kring egna förmågor, färdigheter och förhållningssätt kring denna konsultation. Bedömningen avser samtliga kursmål.
Litteratur och övriga läromedel
Other literature recommended by the supervisor.
2. ed : New York : Oxford University Press, 1997 - xii, 448 s. ISBN:0-19-511517-1 LIBRIS-ID:4613622 Sök i biblioteket