Kursplan för

Invasiv och medicinsk behandling av klaff- och kranskärlssjukdom, 7,5 hp

Invasive and Medical Treatment of Valvular and Coronary Heart Disease, 7,5 credits
Denna kursplan gäller från och med vårterminen 2016.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
VT16 , VT17 , HT20
Kurskod
2LK120
Kursens benämning
Invasiv och medicinsk behandling av klaff- och kranskärlssjukdom
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Medicin 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U) eller godkänd (G)
Kursansvarig institution
Institutionen för medicin, Solna
Medverkande institutioner
  • Institutionen för medicin, Huddinge
Beslutande organ
Programnämnd 2
Datum för fastställande
2015-10-12
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2016

Särskild behörighet

Alla högskolepoäng från termin 1-3 samt godkänt på momentet ”Medicinsk diagnostik” i kursen Den sjuka människan 2 samt godkänd praktisk färdighetsexamination på patient i kursen Integrerad deltentamen.

Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.

Mål

Syfte 
Att studenterna ska fördjupa sina kompetenser inom klinisk medicin och utifrån ett kritiskt evidensbaserat förhållningssätt tillägna sig kunskap om användning av modern diagnostik och behandling av kranskärlssjukdom, hjärtinfarkt och klaffsjukdom.

Lärandemål
Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin (S1-S4) och färdigheterna enligt Millers pyramid (M1-M4) *. 

Kunskap och förståelse:
Studenten ska kunna
- befintliga diagnostiska metoder för utredning av klaff- och kranskärlssjukdomar och diskutera när de är lämpade att användas (S3).
- resonera på ett kritiskt värderande sätt kring värdet av olika befintliga medicinska och invasiva behandlingsalternativ för klaff- och kranskärlssjukdomar (S3)

Färdigheter:
Studenten ska kunna
- få fram och evaluera en adekvat anamnes vid hjärtsjukdom (M4)
- identifiera blåsljud och tolka, beskriva och värdera ischemiska EKG-förändringar (M3)

Förhållningssätt:
Studenten ska
- utifrån EBM och etiska perspektiv kunna föra ett resonemang kring adekvat utredning och behandling i olika kliniska situationer.

Innehåll

Kursen utgör en fördjupning i de kunskaper studenterna har om hjärtkärlsjukdomar från kursen klinisk medicin. Hjärtsjukdom är den absolut största folksjukdomen i Sverige och majoriteten av patienterna på akutkliniker och en stor del av patienterna på vårdcentraler söker på grund av misstänkt eller känd hjärtsjukdom.
 
Kranskärls- och klaffsjukdom utgör områden där det sker en snabb utveckling av både diagnostiska och terapeutiska metoder. Kunskap om möjliga behandlingsalternativ är av yttersta relevans både för den enskilda patienten och för samhället i stort. Studenterna kommer få uppdaterad god kunskap om de moderna undersökningsmetoder som leder fram till olika kardiologiska diagnoser och på nära håll se modern invasiv kardiologisk behandling.
 
Tyngdpunkt i kursen ligger på klinisk bedömning, kliniskt beslutfattande och kritiskt tänkande. Studenterna kommer träffa patienter med kranskärls- och klaffsjukdom på hjärtavdelningar och utifrån anamnes, status, EKG samt lab-fynd planera handläggningen.
 
Träning i EKG-tolkning ingår i samtliga moment och utgör en fördjupning till basal EKG-tolkning inom kursen i klinisk medicin.
 
Fokus läggs på att analysera kliniska data och att professionellt selektera adekvat undersökning och behandling utifrån EBM samt hälsoekonomiskt perspektiv. Vetenskapliga artiklar inom området kommer att utgöra litteraturbasen och stor vikt läggs vid informationssökning och kritisk artikelgranskning. 

Arbetsformer

Kursen är uppbyggd kring en teoretisk och en praktisk del.

Den teoretiska delen består dels av seminarier med typiska patientfall och kliniska frågeställningar samt enstaka föreläsningar och, dels projektarbeten under handledning om verkliga patientfall. Studenterna kommer öka sina kunskaper i datasökning samt i att muntligt och skriftligt presentera arbeten.

Den praktiska delen består av färdighetsträning i ekokardiografi, samt placeringar på KTC där studenterna får färdighetsträna i att göra kranskärlsröntgen i simulator.. Auskultation på angiolab vid olika kateterburna interventioner som aortaklaffingrepp och katetervidgning av kranskärl. De kommer också under kursen auskultera vid en hjärtoperation. 

Undervisning och redovisningar på engelska kan förekomma.

Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras.

Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges

Examination

Obligatorier:  
Diskussion vid medstudenters presentation av projekt- och gruppuppgifter då detta bidrar till alla deltagares lärande och motsvarande är svårt att uppnå på alternativt sätt

Examination:
Muntlig examination av klinisk analys- och beslutsförmåga för bedömning om studenten uppnått kursmålen sker vid presentation under studentstyrda ronder.

Avslutande muntlig examination genom examinerande seminarium med muntlig presentation av patientfallsrelaterade projekt. Skriftlig examination av projektarbete som redovisar litteratursökning.

Begränsning av antal prov- eller praktiktillfällen
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. För verksamhetsförlagda moment gäller som regel att de endast kan repeteras en gång.

Avbrytande av VFU
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.

I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
 

Övergångsbestämmelser

För kurs som upphört eller genomgått större förändringar ges minst två ytterligare prov (exklusive ordinarie prov) på det tidigare innehållet under en tid av ett år från den tidpunkt förändringen skedde.

Övriga föreskrifter

Kursvärdering sker enligt de riktlinjer som angivits av styrelsen för utbildning vid Karolinska Institutet.

Kursen ansluter till och fördjupar kunskaper, färdigheter och förhållningssätt inom läkarprogrammet och är definierad som temanära.

Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med inom eller utom landet genomgången fördjupningskurs, vars innehåll helt eller i väsentliga delar överensstämmer med innehållet i kursen.

*
Kunskaperna är nivåindelade enligt SOLO-taxonomin :
S1) enkel (t.ex. känna till, identifiera)
S2) sammansatt (t.ex. redogöra för, beskriva)
S3) relaterad (t.ex. analysera, relatera)
S4) utvidgad (t.ex. teoretisera, analysera)
 
Färdighetsmålen är nivåindelade enligt Millers pyramid:
M1) veta
M2) veta hur man utför
M3) kunna visa
M4) kunna utföra yrkesmässigt
 

Litteratur och övriga läromedel

Rekommenderad litteratur

Nordenström, Jörgen Evidensbaserad medicin i Sherlock Holmes fotspår
escardio.org:
- 2012 Third Universal Definition of myocardial Infarction
- 2013 Guidelines on management of stable coronary artery disease
- 2012 STEMI Guidelines for the management of acute myocardial infarction in patients presenting with ST- segment elevation
- 2015 NSTE-ACS Guidelines for the management acute coronary syndromes in patients presenting without persistent ST-segment elevation
- 2012 Guidelines on management of valvular heart disease