Kursplan för

Mödra- och barnhälsa i ett globalt perspektiv, 3 hp

Maternal and child health in a global perspective, 3 credits
Denna kursplan gäller från och med höstterminen 2009.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT09 , HT12 , HT15 , HT16 , HT19 , HT20 , HT23
Kurskod
3GB013
Kursens benämning
Mödra- och barnhälsa i ett globalt perspektiv
Hp
3 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Global hälsa 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Underkänd (U), godkänd (G) eller väl godkänd (VG)
Kursansvarig institution
Institutionen för global folkhälsa
Beslutande organ
Programnämnden för folkhälsovetenskap
Datum för fastställande
2009-05-15
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2009

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 högskolepoäng eller motsvarande examen. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget Godkänd).

Mål

Studenten ska efter avslutad kurs kunna: - Beskriva, förklara och analysera variationer i mödrar och barn/ungdomars sjuklighet och dödlighet, dess determinanter och förändringar mellan länder och över tid, samt beskriva de viktigaste sjukdomar/symtom som orsakar sjuklighet och dödlighet för mödrar och barn samt veta hur de kan behandlas/förebyggas. - Beskriva, förklara och analysera de viktigaste internationella programmen för prevention av sjuklighet och dödlighet inom sexuell och reproduktiv hälsa samt inom barn- och ungdomshälsovård. - Redogöra för och värdera kvinnors och barns sårbarhet och de risker de är utsatta för.

Innehåll

- Variationer i barns och mödrars sjuklighet och dödlighet och dess determinanter - De viktigaste sjukdomarna och symtomen som orsakar sjuklighet och dödlighet bland barn och mödrar och hur de kan förebyggas och behandlas - De viktigaste internationella programmen för att förebygga kvinnors, barns och ungdomars sjuklighet och dödlighet, inklusive ”Integrated Management of Childhood Illnesses” (IMCI) och ”Safe Motherhood” - Sårbarhet och risker – i relation till kvinnors ställning och socioekonomiska situation samt till barns och ungdomars utveckling, mognad och socioekonomiska situation

Arbetsformer

Undervisningen består av föreläsningar, grupparbeten och litteraturstudier.

Examination

För godkänd kurs krävs godkänt individuellt arbete, grupparbete, aktivt deltagande och närvaro. För väl godkänd krävs även hög nivå på individuellt arbete, inbegripandes väl utförd litteraturstudie och självständig analys. Frånvaro innebär att kompletterande uppgifter ska göras om det bedöms att frånvarons omfattning påverkar studentens möjlighet att uppnå lärandemålen.De studenter som ej är godkända efter ordinarie redovisning har rätt till ytterligare fem försök.

Övergångsbestämmelser

Studenter som tidigare gått kursen kan tentera upp till två år efter avslutad kurs.

Övriga föreskrifter

Studenterna kommer att ha möjlighet att ge respons och input till kursen kontinuerligt under kursens gång, allt för att göra kursen så studentdriven som möjligt. Kursen utvärderas enligt styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk/Mandatory

Global Health : an introductory textbook Lindstrand, Ann