Metodologisk fördjupning och etik, 10 hp
More about methods and ethics, 10 credits- Kurskod
- 4FH026
- Kursens benämning
- Metodologisk fördjupning och etik
- Hp
- 10 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Folkhälsovetenskap
- Nivå
- AV - Avancerad nivå
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för global folkhälsa
- Medverkande institutioner
- Institutionen för lärande, informatik, management och etik
- Beslutande organ
- Programnämnden för folkhälsovetenskap
- Datum för fastställande
- 2008-05-14
- Reviderad av
- Programnämnd 5
- Senast reviderad
- 2011-03-24
- Kursplanen gäller från
- Vårterminen 2011
Särskild behörighet
Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180hp inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde.
Mål
Syftet med kursen är att studenten skall reflektera över, kritiskt granska och praktiskt tillämpa vetenskapliga arbetsmetoder, inklusive vetenskapsteoretiska och etiska överväganden. Efter genomgången kurs ska studenten kunna: - sammanställa, kritiskt granska och diskutera forskningsresultat - reflektera över samt presentera vetenskapliga arbeten i olika format och anpassat till olika målgrupper - reflektera över vetenskapens roll i den globala kunskapsproduktionen - beskriva, förstå och använda grundläggande vetenskapsteoretiska koncept, såsom realism/relativism, objektivitet/"situatedness", ontologi/epistemologi och induktion/deduktion - redogöra för den historiska bakgrunden till informerat samtycke, inklusive Helsingforsdeklarationen och andra deklarationer, codices och riktlinjer - presentera sin forskning inom en etisk ram, för att kunna identifiera etiska dilemman, dvs situationer då olika etiska principer, intressen och normer kan komma i konflikt
Innehåll
Kursen är uppdelad i tre moment, Vetenskaplig metodik (5.5 hp), Vetenskapsteori (1.5 hp) och Forskningsetik (3hp). Moment 1, Vetenskaplig metodik (Scientific methodology), 5.5 hp, genomförs som en seminarieserie under tre terminer. De första två terminerna behandlar de praktiska färdigheter som fordras för att bedriva och presentera forsknings- och utvecklingsarbete, medan den tredje terminen fokuserar på förberedelser för uppsatsarbeten. Momentet innehåller litteratursökning i databaser, forskningsfusk och plagiat och metoder för litteratursammanställningar. Kritisk granskning av vetenskapliga arbeten inkluderar även träning i konstruktiva diskussioner i seminarieform. Format för presentation belyser muntlig presentation inklusive powerpoint-design, och skriftlig presentation i form av poster, rapport, uppsats, vetenskaplig artikel, forskningsplan inklusive forskningsansökan, samt design av tabeller och diagram. Muntliga och skriftliga presentationer anpassade till olika målgrupper såsom forskare, politiker och tjänstemän, massmedia och befolkningen. Moment 2, Vetenskapsteori (Theory of Science), 1.5 hp, genomförs i form av föreläsningar, litteraturstudier och seminarier under tredje terminen. Momentet söker öka studenternas egen förmåga att förstå, analysera och kritiskt reflektera över vetenskaplig kunskapsproduktionen i globaliseringens tid. Kursmålen uppnås genom att studenterna får kunskap om filosofiska teorier och förhållningssätt, grundläggande begrepp och aktuella diskussioner inom vetenskapsteorin, samt hur dessa kan appliceras på specifika empiriska fall. Moment 3, Forskningsetik (Ethics in research), 3 hp, strävar efter att öka studenternas egen förmåga att analysera etiska frågor relaterade till forskning på människan. Detta uppnås genom att studenterna får större kunskap om grundläggande begrepp, normer och principer inom forskningsetik, samt om nationell och internationell lagstiftning inom området. Studenterna skall känna till etiska deklarationer, codecis och andra riktlinjer som används inom olika medicinska och hälsovetenskapliga forskningsområden. Det inkluderar även träning i att identifiera dilemmas i folkhälsovetenskaplig forskning på människan, och träning i att skriva infomationsbrev till försökspersoner och ansökningar för etikprövningar.
Forskningsetik, 3.0 hp
Metodologisk fördjupning, 7.0 hp
Arbetsformer
Inlärningen sker med hjälp av föreläsningar, seminarier med studentpresentationer och diskussioner, grupparbeten och individuellt arbete; med kurslitteratur samt utdelat material i form av vetenskapliga artiklar och internetpublikationer.
Examination
Moment 1 examineras med en individuell uppgift och en gruppuppgift: Den individuella uppgiften består av en portfolie med exempel på genomförda arbetsuppgifter, inklusive skriftlig reflektioner, inlämnade senast angivet datum. Den individuella uppgiften betygsätts med U/G/VG. Gruppuppgiften redovisas på seminarium och består av en presentation av ett givet vetenskapligt arbete. Gruppuppgifter betygsätt med U/G. Moment 2 examineras med en individuella uppgift; en essä där ett antal begrepp definieras och används i en kritisk analys av ett empiriskt fall, relaterat till ämnet för den planerade mastersuppsatsen. Moment 2 betygssätts med U/G. Moment 3 examineras med individuell uppgift, nära besläktad med standardformatet för ansökningar om etisk prövning, i syfte att öka studenternas förmåga att analysera etiska dilemman i sin egen och andras forskning. Moment 3 betygsätts med U/G. Betyg på hel kurs sätts efter betyget på den individuella uppgiften i moment 1. Godkänd gruppuppgift i moment 1 samt G på moment 2 och moment 3 krävs för slutbetyg på kursen. Obligatoriskt deltagande Närvaro och individuellt aktivt deltagande på seminarierna är obligatoriskt. Genomförande av gruppuppgift och individuell uppgift är obligatoriskt. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan studenten deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens resultat för respektive moment i LADOK.
Övergångsbestämmelser
Kursen är nedlagd. Examination enligt denna kursplan erbjuds till och med VT 2012 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Litteratur och övriga läromedel
Mandatory literature
Recommended literature
Davis M. Scientific papers and presentations. Elsevier Academic Press, 2005.
Part 3 Ethics in science
Loue S. Textbook of Research Ethics. Theory and Practice. Kluwer Academic/Plenum Publishers. 2000.
Part 2 Theory of science
Godfrey-Smith, P. Theory and reality: an introduction to the philosophy of science. The University of Chicago Press, 2003.
Harding, S [ed). The Racial Economy of Science Toward a Democratic Future. Indiana University Press, 1993. Selected chapters.
Part 3 Ethics in research
Coughlin SS, Beauchamp TL (eds). Ethics and Epidemiology. Oxford University Press, 1996.