Kursplan för

Metoder för effektutvärdering av folkhälsoinsatser, 7,5 hp

Methods for outcome evaluation of public health interventions, 7,5 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
Kurskod
4FH045
Kursens benämning
Metoder för effektutvärdering av folkhälsoinsatser
Hp
7,5 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Folkhälsovetenskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för global folkhälsa
Beslutande organ
Programnämnd 5
Datum för fastställande
2010-04-20
Reviderad av
Programnämnd 5
Senast reviderad
2016-03-21
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2016

Särskild behörighet

Studenten bör ha genomgått Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 hp inom folkhälsovetenskap, hälso- och sjukvård eller relevant samhällsvetenskapligt ämnesområde. Dessutom krävs Engelska B/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.

 

Mål

Kursens övergripande mål är att utveckla studenternas förmåga att utvärdera de komplexa interventioner som i ofta genomförs inom folkhälsoarbete.

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
- formulera utvärderingsfrågor som är relevanta för utfallet av specifika projekt/typer av interventioner,
- välja en utvärderingsdesign och motivera valet utifrån syfte och typ av intervention, önskad nivå av inferens samt kostnad,
- identifiera indikatorer och referensvärden för utvärderingen,
- identifiera nödvändiga data och datakällor för att besvara utvärderingsfrågorna.
- identifiera möjliga felkällor för att kunna fastställa orsakssambandet mellan en intervention och det valda effektmåttet,
- diskutera för- och nackdelar med olika utvärderingsdesigner.

Innehåll

Under kursen kommer principer för epidemiologisk studiedesign och för vetenskaplig härledning att appliceras på uppgiften att utvärdera effekterna av folkhälsoinsatser inom flera olika fält (t.ex. smittsamma sjukdomar, levnadsvanor etc). Kursen betonar komplexiteten i sådana utvärderingar, då interventioner ofta innebär förändringar på både system- och individnivå, samt både kort- och långsiktiga utfall. Innehållet innefattar: Syftet med utvärderingar och typer av utvärderingar inom folkhälsoarbete, relaterat till koncepten resultat, process, täckning, effekt och jämlikhet; design och analys av studier över interventionseffekter, såsom randomiserade kontrollerade experiment (på individ- eller gruppnivå), kontrollerade icke-randomiserade experiment, före-efter jämförelser, naturliga experiment, ekologiska och andra observationsstudier; mätning av mellanliggande utfall för att förstå hur en intervention fungerar; vilka processer som bör följas upp för att utvärdera interventioner genomförda i normal praxis, såsom anpassning och spridning.

Arbetsformer

En kombination av arbetsformer kommer att användas: föreläsningar; studenträttade uppgifter med och utan datorstöd, gruppuppgifter, individuella uppgifter; litteraturgranskning; muntlig presentation. Kursen innebär en gradvis ökande svårighetsgrad från de första två veckornas (introduktion och förberedelse) övervikt av föreläsningar och individuella uppgifter, till de följande tre veckornas ökande tyngdpunkt på praktisk tillämpning och beslutsfattande.

Examination

Examinationen består av tre uppgifter:
a. en kort skriftlig presentation av en utvärderingövning som utvecklas under kursens gång. Betyg U/G/VG.
b. en muntlig presentation över metoderna/resultatet/slutsatserna från utvärderingen. Betyg U/G/V/VG.
c. en individuell tentamen. Betyg U/G/VG.

Uppgift a och b genomförs i grupp, medan uppgift c är individuell.

För att få betyget G på kursen krävs G på alla tre examinationsmomenten. För att få betyget VG på kursen krävs VG på moment c samt på moment  a eller b och G på övrigt moment.

Obligatoriskt
Grupparbeten och avslutanden av uppgifter är obligatoriskt. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens kursresultat i LADOK.

Begränsning av antal provtillfällen:
Studenten har rätt att delta i sex provtillfällen. Om studenten ej är godkänd efter fyra provtillfällen uppmanas denna att uppsöka studievägledaren.
.

Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig med inte deltagit räknas inte som provtillfälle.

Övergångsbestämmelser

Examination kommer att tillhandahållas under en tid av två år efter en eventuell nedläggning av kursen. Examination kan ske enligt tidigare litteraturlista under en tid av ett år efter den tidpunkt då en större revidering av litteraturlistan gjorts.

Kursen har lagts ner och getts för sista gången VT16. Examination enligt denna kursplan ges sista gången VT18 för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat.

 

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Kursen ges på engelska.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur / Mandatory literature

Obligatorisk litteratur består av vetenskapliga artiklar som delas ut under kursens gång. /The course literature will consist of published articles that will be distributed during the course.