Kursplan för Matematik för kausal inferens
Mathematics of causal inference
Basdata
Särskild behörighet
Lägsta betyget G på kurserna "Statistisk inferensteori" samt "Sannolikhetsteori".
Mål
Kursen syftar till att ge studenten en introduktion till den rigorösa grunden för modern kausal inferens. Fokus läggs på matematiska begrepp, härledningar och bevis.
Efter genomgången kurs ska studenten kunna:
Avseende Kunskap och förståelse
- Förklara och härleda matematiskt centrala mått inom kausal inferens, såsom marginala och konditionella kausala effekter, kontrollerade direkta effekter och naturliga direkta effekter, samt diskutera deras tolkning och relevans i olika sammanhang.
- Beskriva, med matematisk stringens, vanliga källor till bias (t.ex. exponering-utfallsförväxling, mediator-utfallsförväxling, selektionsbias och truncation by death) och deras konsekvenser för skattning av kausala effekter.
Avseende färdighet och förmåga
- Implementera moderna metoder för kausal inferens, inklusive instrumentvariabler, propensity scores, dubbelt robusta skattningar och E-värden, samt förklara, med matematisk stringens, hur dessa metoder kan användas för att hantera bias vid skattning av kausala mått.
Avseende förhållningssätt och värderingsförmåga
- Kritiskt utvärdera antaganden, styrkor och begränsningar hos olika metoder för kausal inferens i tillämpad forskning.
- Motivera och försvara metodval vid skattning av kausala effekter i olika forskningssammanhang, med hänsyn till både teoretiska och praktiska begränsningar.
Innehåll
Kursen täcker de matematiska begreppen, härledningar och bevis som ligger till grund för modern kausal inferens.
Arbetsformer
Undervisningsformer och lärande består av seminarier, självstudier och grupparbete. Kursen betonar aktivt lärande.
Examination
Betygsbeslutet kommer att baseras på examinatorns bedömning av studentens prestation under de muntliga presentationerna i seminarier, aktivt deltagande i gruppdiskussioner samt individuella diskussioner med examinatorn.
Obligatoriskt deltagande
Alla seminarier är obligatoriska.
Examinator bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan kompenseras för. Studenten måste delta i de obligatoriska utbildningsinslagen eller ta igen frånvaro i enlighet med examinators anvisningar för att klara kursen. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan göra detta utbildningsinslag förrän nästa gång kursen ges.
Begränsning av antal provtillfällen
Student som ej är godkänd efter första examinationstillfället har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten inte är godkänd efter fyra examinationstillfällen, rekommenderas han/hon att ta kursen nästa ordinarie kurstillfälle och kan, efter det, delta i två ytterligare examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
Som provtillfälle räknas när studenten fysiskt närvarat eller på annat sätt deltagit vid en examination. Inlämning av icke ifylld examinationsuppgift som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som ett provtillfälle.
Anpassning av examination
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas.
Övriga föreskrifter
Kursen ges på engelska.
Litteraturlista och övriga läromedel
Studiematerial och referensartiklar kommer att tillhandahållas under kursen.
Rekommenderad litteratur
- Pearl, J. (2009). Causality. Cambridge university press.
- Hernán MA, Robins JM (2023). Causal Inference: What If. Boca Raton: Chapman & Hall/CRC.